1. Persbericht
Schrijf een persbericht en verspreid dat onder relevante media. Dat gaat tegenwoordig allemaal via e-mail. Al pikt maar één journalist het op, dan bereik je meteen een grote doelgroep. Zet altijd een nieuwsfeit in je persbericht, bijvoorbeeld de verschijningsdatum van je boek. Haak aan bij de actualiteit. Wie weet levert het een recensie op, of een uitnodiging voor een interview.
TIP: niet alleen je boek kan interessant zijn voor een medium, maar ook (het verhaal van) de schrijver erachter.

2. Boektrailer
Maak een opvallende boektrailer en plaats die op YouTube. Geef deze de juiste tags mee, zodat je potentiële lezer hem makkelijk vindt.
3. Lezingen
Geef lezingen over jouw expertise en neem een stapel boeken mee. Zo verkoopt het ‘zichzelf’.
TIP: Geef je een betaalde lezing? Bied elke deelnemer een gratis boek aan en neem de kosten hiervan op in de prijs van de lezing. Of doe het eens andersom: laat mensen het boek betalen en geef de lezing er gratis bij.
4. Facebook
Maak een Facebook-pagina aan, voor jezelf (als je die nog niet hebt) en/of voor je boek. Nu is Facebookmarketing een vak apart, maar het goede nieuws is: voor de meest populaire promotieacties zijn standaard-apps verkrijgbaar. Denk aan het verloten van je boek, een quiz of een cadeautje voor je meest trouwe fans. Zo ben je snel op weg om likes te scoren. En hoe meer mensen van je boek horen, hoe meer verkoop.
5. LinkedIn
Vraag in discussiegroepen van LinkedIn anderen om hun mening. Doe dit ook bij je Twittervolgers en op je Facebookpagina. Laat twee boekomslagen zien en vraag welke de voorkeur heeft. Vraag iedereen om mee te denken over een goede titel. Kortom: creëer buzz rond je boek. Het maakt mensen nieuwsgierig en is veel leuker dan eenzijdig een reclameboodschap op hen afvuren. Wie weet worden sommigen zo enthousiast dat ze het gaan doorvertellen. Mond-tot-mondreclame – een like op Facebook is de moderne variant – is nog altijd de beste reclame.
Natuurlijk zijn er nog 1001 andere mogelijkheden om je boek te promoten. We delen ze graag met je tijdens de masterclass Zo promoot je je boek.
6. Slideshare
Zet een samenvatting van je boek op Slideshare. Dit is een community waar je presentaties met elkaar kunt delen. Lekker maken en daarna verkopen, dat is het idee.
7. Twitter
Ga twitteren. Als je nog geen account hebt, maak dat dan aan. Stuur op regelmatige basis tweets de wereld in met goede tips of leuke weetjes die een link hebben met je boek.
8. Columns
Bied je aan als columnist bij een blad op jouw vakgebied. Spreek af dat bij elke column een kader komt met jouw achtergrond en belangrijkste wapenfeiten. Je boek is er een van, natuurlijk.
9. Sharing
Sharing (delen) is hét marketingwoord van tegenwoordig. Geef (digitaal) één hoofdstuk gratis weg. Zo wakker je bij lezers de interesse aan. Vergeet niet onderaan een duidelijke call to action op te nemen. Dit is een slimme zin die de lezer aanzet om actie te ondernemen. Jouw boek bestellen bijvoorbeeld.
TIP: Heb je je boek niet in eigen beheer uitgegeven, overleg dan met je uitgever. Sommige uitgevers zijn erg behoudend als het om ‘gratis weggeven’ gaat.
10. NBD Biblion
Stuur je boek (2 exemplaren) op naar NBD Biblion. Deze organisatie beoordeelt boeken en schrijft er recensies over. Aan de hand hiervan bepalen bibliotheken of ze je boek in hun aanbod opnemen. Het resultaat: directe verkoop aan de bibliotheken, plus een vergoeding voor elke keer dat een exemplaar vervolgens wordt uitgeleend.
Door: Janneke Sinot
Wat is jouw beste promotietip? Deel je ervaringen in het commentaarveld hieronder.

Over de auteur:
Janneke Sinot
Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.
Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…
tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com
Natuurlijk zijn er nog 1001 andere mogelijkheden om je boek te promoten. We delen ze graag met je tijdens de masterclass Zo promoot je je boek.
Hoi, fijne tips!
Wbt een FB pagina beter een pagina voor de auteur (bekend persoon) of beter een voor je boek(product)?
Hoi Zigy,
Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Veel hangt af van je persoonlijke situatie en vooral: de doelen die je met je boek (en je bedrijf) hebt. Misschien is de masterclass ‘Zo promoot je je boek’ of een coachingssessie wat voor je? Dat zijn mooie gelegenheden om dieper op dit soort vragen in te gaan. Je houdt er bovendien een berg andere boekpromotie-ideeën aan over.
https://www.boekenbusiness.com/promoten/
Ik heb ook een boek geschreven. 30 pagina’s wat mij enorm stoort dat auteurs ook hobby auteurs belasting moet betalen. Ik vindt dit asociaal ik kan niet eens van mij boek leven. Kunnen jullie er niets tegen doen. Kunstenaars en auteurs geen belasting hoeven te betalen pas vanaf zeer hoge bedragen.
Dat zou mooi zijn, als wij zoveel invloed hadden dat we dat soort zaken konden veranderen. Maar wij schrijven liever boeken dan dat we de politiek ingaan. 😉 Wat je kunt doen als je dit soort dingen belangrijk vind, is lid worden van een club die opkomt voor de belangen van auteurs. De Auteursbond bijvoorbeeld (zie Auteursbond.nl).
Dank je wel ik weet nu genoeg. Groetjes van mij.
Hopelijk staat je boek niet vol spelfouten zoals hier al het geval is…
Ik vindt -> ik vind.
We maken allemaal weleens een foutje, toch? Gelukkig zijn er – handig voor als het echt belangrijk is – professionele redacteuren die dit soort fouten kunnen rechtzetten. In een manuscript bijvoorbeeld, voordat een boek gedrukt wordt.
Ik ben bezig met het uitgeven van drie boeken. Het zijn kinderboeken.
Een heet Jakko. Nu heb ik de tips gelezen. Maar waar kan ik mijn persberichten naartoe sturen? Wat is een leuke plek om mijn kinderboeken onder de ogen van mijn (mogelijke lezers) te krijgen.
Hoi Ronald. Er zijn eindeloos veel manieren om je boeken onder de aandacht te brengen van potentiële lezers. Je kunt de hulp inroepen van een professional (bijv. een pr-bureau) om een goede perslijst voor je samen te stellen. Om de kans op aandacht te vergroten, kun je de echt interessante media een recensie-exemplaar sturen. En zo zijn er nog 1001 tips te geven. Veel vind je er al op onze website. En misschien is onze promotieplanner of een coachingsessie wat voor je?
https://www.boekenbusiness.com/product/promotieplanner-in-50-acties-naar-een-verkoopsucces/
https://www.boekenbusiness.com/promoten/individuele-begeleiding/coaching-op-maat/
Wauw, wat een hoop tips! Dank jullie wel allemaal.
Ik ben amateur schrijver en wil een boek uit gaan geven. (wil ik pas 10 jaar, diepe zucht…)
Ik schrijf een paar jaar op mijn Facebook pagina voor trouwe ‘fans’ 😉 korte verhaaltjes over mijn leven. ‘Cynnies-Story’ en ‘Read Real Cynnie’.
Door omstandigheden ben ik sinds een jaar gestopt met schrijven. Maar het inkt kruipt waar het niet gaan kan! 😉
Wonderlijk vinden mensen het leuk om te lezen. Door meerdere opmerkingen: “Cyn, je moet een boek gaan schrijven”, wil ik dat nu echt gaan doen.
Maar het maakt me zo nerveus! Oh nu gossie!
Ik kan dat toch niet? Wie wil mijn boek nou hebben? Dat kost toch veel te veel geld?!
Ik wil een bundel maken van mijn korte verhalen, maar ben nu ook begonnen met een kinderboek, dat een hele serie zou moet worden.
Dat idee zit al 10 jaar in mijn hoofd. Ik en mijn dochter kunnen aardig leuk tekenen en willen zelf de illustraties maken.
Ik weet het… het is misschien handiger om me op 1 boek te richten!
De schetsen liggen klaar, het verhaal zit half in mijn hoofd, half op papier.
Maar de ‘angst’ om door te pakken is heel groot.
Ik lees me suf op internet en magazines om alle tips en informatie als een spons op te zuigen. Het duizeld me en houd me alleen maar van mijn schrijven en tekenen af. 😮
Is dit herkenbaar? Hoe pakken jullie dit aan?!
Verder voor jullie allemaal veel plezier en succes met jullie al uitgebrachte boeken!! (Stiekem een heel klein beetje jaloers;)
Liefs Cynnie
Cynnie,
Wat een mooi compliment, als je van anderen hoort dat je een boek moet schrijven. En ook leuk dat je overweegt de illustraties samen met je dochter te maken. De kunst is natuurlijk ook te genieten van het schrijfproces. Heb je jezelf al eens afgevraagd wat maakt dat het je duizelt? Wat zou je nodig hebben om het soepel te laten verlopen? Voor de een is dat stoppen met tips lezen en in een hutje op de hei het boek afschrijven. Voor een ander is dat een coach die meeleest en de zwakke plekken benoemt, zodat die kunnen worden aangepakt, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. En zo is er voor iedereen een eigen aanpak. Heb je deze blog al eens gelezen?
https://www.boekenbusiness.com/ja-maar-ik-kan-niet-schrijven/
Janneke
Hoi Cynnie. Ik heb vorig jaar mijn eerste boek naar een uitgever gestuurd. Brrr doodeng. Ik was er echter van overtuigd dat die uitgever mijn boek zou willen uitgeven. In mijn dromen had ik mijn boek al in de boekhandels zien liggen.Ondanks dat men al jaren in omgeving zei dat het onmogelijk was dat ik een boek uitgegeven krijgen. Ik heb er ook 10 jaar over gedaan. Maar mijn eerste boek is een feit. Kijk eens bij boekscout.nl Misschien dat hun concept je aan spreekt. Mijn boek staat daar ook. Het heet Moed van het hart en mijn auteursnaam is Feino Blanka. Het is een Fantasy verhaal. Ik heb intussen al tweede boek geschreven. Dat zit in de correctiefase. Dus als jij goed schrijft en zo te lezen, doe je dat, dan is er toch geen belemmering. Het is je eigen onzekerheid of angst die jou tegen houden. Ik duim voor je.
Hallo,
Geldt dit dan ook voor stripverhalen?
Heb net mijn eerste stripverhaal KING BABIL uitgebracht en staat online op Lulu.com in twee talen (eng/nederlands). is het opsturen van stripverhalen dus toegelaten?
Beste Mohamed,
Wat leuk dat je een eerste stripverhaal hebt gepubliceerd. Gefeliciteerd! Helaas vallen stripverhalen (en zeker als het fictie betreft) buiten onze expertise. Ik kan me wel voorstellen dat een trailer of aandacht op bijvoorbeeld de sociale media ook prima kan werken voor strips. Succes met de promotie!
Janneke
Begin december kwam mijn eerste boek uit. Hij, ik en het Beest.
Gelukkig heb ik een aantal vrienden (journalisten) en die schreven een artikel in de regionale kranten. Ik heb een facebookpagina aangemaakt, een website en sinds deze morgen staat ook een filmpje online op YouTube. Dit werd ondertussen al zo’n 120 keer bekeken en zo’n dertig keer gedeeld van mijn pagina. Ik speur alle dagen het internet af naar bruikbare tips. Mijn boek is overal te koop en ik krijg ook enorm goeie recensies. Dit geeft mij alleen maar de kracht om aan mijn tweede te beginnen.
Leuk, Lotte! Handig ook, bevriende journalisten die een artikel willen schrijven. Dat er nog maar veel publiciteit – en verkoop – mag volgen.
Poeh.. ik heb onlangs mijn eerste boek uitgebracht vol met date en liefdes verhalen.. het promoten blijft een lastig dingetje.
Met plezier gelezen. Ook ik heb een boek dat net verschenen is en zoek promotie zonder veel kosten. Het boek staat te koop bij bol.com dus dat zou makkelijk moeten zijn.
Het boek heet Anu, Adam, Charles II – verder terug in de tijd
Beste Hans,
zorgen dat je boek beschikbaar is bij de boekhandel en bij bol.com is de eerste horde. Die heb je dus alvast genomen! Als je niet veel kosten wilt of kunt maken, zul je zelf wat meer tijd erin moeten steken. We hebben een mooi e-book over promotie geschreven dat je op kunt vragen: https://www.boekenbusiness.com/de-onmisbare-basis-van-je-boekpromotie/
Daar vind je alvast heel veel nuttige tips, net als elders op onze site. Doe daar je voordeel mee, en als je op een andere manier gebruik wilt maken van onze hulp – bijvoorbeeld bij het maken van een promotieplan of het slim benaderen van de pers – dan helpen we je graag.
Beste Hans van Buuren, vandaag verscheen alweer mijn vierde titel. Mijn ervaring leert dat gratis promotie niet bestaat. In alle fysieke boekwinkels wil men tastbare exemplaren in de schappen hebben en bij een uitgever die geen hele oplagen drukt, zoals bij Printing On Demand, kan je enkel tegen betaling boeken aanschaffen om ter inzage te leggen. Bij een van mijn vorige boeken heb ik een donatie van tien boeken gekregen en daarmee de winkels afgegaan. Het leidde niet tot miraculeuze verkoopcijfers, maar boeken lezers voelen toch graag even een boek voor ze het kopen. Ook mijn boeken zijn te koop bij bijvoorbeeld bol.com, maar ook daar zitten niet vanzelfsprekend enorme aantallen kopers op je te wachten.
Kort geleden is mijn vierde boek verschenen, een roman ditmaal. Jammer genoeg kan ik het me niet veroorloven een stapel boeken aan te schaffen en ‘uit te delen’ aan mensen die er ‘iets’ mee kunnen. Ook ik moet ze namelijk bij de uitgever betalen. Het is me vanaf boek één duidelijk dat ik wel gelezen, maar niet gekocht wordt. Om mijn roman uit te kunnen laten brengen heb ik net zo lang gespaard en bij mensen ‘gebedeld’ dat ik tien boeken kon aanschaffen van mijn toen laatste (dus derde) titel. Ik begin enige wanhoop te voelen, want ook bij de fysieke boekhandel krijg ik geen voet aan de grond. Ook mijn werk is te koop bij onder andere bol.com, maar dat is duidelijk geen garantie 🙁
Wat bij mijn vorige boek hielp, is dat een kennis de lokale media contacteerde om het verhaal te doen over het verschijnen van mijn boek, zogezegd als fan. Niet veel later werd ik opgebeld door een journalist. Misschien ook een goede tip? Alvast bedankt voor je fijne tips
Hoi Petra,
Ja, dat is een goede. Dat iemand anders het zegt, maakt het alleen maar geloofwaardiger.
Janneke
PS Bedankt voor het compliment!
Hallo,
Ik heb uw text gelezen en heb al een paar gebruikt voor mijn boek ‘Onrustig Vaarwater’. Ik heb nog niet veel verkocht, maar ik hoop meer ervan te horen.
Vriendelijke groet,
Samantha de Vries
Samantha,
Leuk om te lezen dat tips uit mijn blog hebt kunnen gebruiken voor de promotie van je boek. Ik wens je veel extra verkoop toe.
Janneke
@Magda
Wat een leuk initiatief! En ik zie dat je Facebook-pagina al ruim 400 likes heeft, dus je bent op de goede weg. Je vraagt hoe je je site kunt promoten. Dat gaat natuurlijk wel een stap verder dan boekpromotie (onze expertise). Er zijn allerlei (online) marketingexperts die je daarbij verder kunnen helpen. Doe je bijvoorbeeld al wat op Twitter en LinkedIn? Benut je alle mogelijkheden van Facebook? Etc.
Persberichten schrijven kan natuurlijk altijd. Al pikt maar 1 journalist het op, dan bereik je meteen een groot publiek. Stuur ze naar media met als doelgroep ‘boekenvakkers’, kinderen, boekhandelaren, illustratoren, enz. En ja, rechtstreeks boekenrecensenten benaderen kan natuurlijk ook.
Heel veel succes!
Ik lees uw antwoord met veel interesse. Ik heb een aantal punten die u aangeeft al doorlopen. Ik heb best wel aardig wat boeken verkocht.
Ik kom nu op een punt dat ik wat extra support nodig heb. Er heeft een artikel in de krant gestaan, ik heb een Facebook-pagina van het boek ‘Tot de dood ons scheidt’. U heeft het er in uw antwoord over dat er nog meer mogelijkheden zijn op Facebook. Daar zou ik graag meer over willen weten.
Vr Gr Jopie
Bedankt voor je reactie, Jopie. Er zijn inderdaad nog 1001 andere mogelijkheden om je boek te promoten. Als je er meer over wilt weten, ben je welkom op de masterclass ‘Zo promoot je je boek’ (in de Agenda op deze site vind je de data). Je gaat dan meteen aan de slag met een handige promotieplanner, om je pr-campagne te optimaliseren. Natuurlijk denken we die dag graag met je mee over de beste aanpak voor jouw boek.
Heb je je ook al aangemeld voor onze nieuwsbrief (zie de grijze knop ‘Ja, graag’ rechtsboven)? Je krijgt dan steeds nieuwe, gratis tips in je mailbox.
Wauw, wat een goeie tips!
Maar wat, als je geen (prenten)boek hebt gemaakt?
Ik ben bijna 30 jaar illustrator, en dit jaar heb ik een soort online (non-profit) verzamelplaats gemaakt voor mijn prentenboeken (met animaties & voice-over): http://www.booxalive.nl
Dit staat ook open voor collega’s: http://www.booxalive.nl/co-create-booxalive/
De site wil puur leesplezier en taalfantasie stimuleren, en is constant in ontwikkeling.
Hoe kan ik uw tips toepassen om de site bekendheid te geven? Ik heb al wel een Facebooxalive-page 😉 https://www.facebook.com/Booxalive.nl?bookmark_t=page
Maar boekhandels en boekrecensenten: zouden die iets kunnen met mijn online ‘magazine’? Aan wie kan ik persberichten schrijven?
Helaas kan ik door mijn slechte gezondheid mijn huis amper uit, maar daarom besteed ik des te meer engelengeduld en monnikenarbeid aan de site. Maar… voor wie?
Jeanine,
Zo’n presentatie kun je breed verspreiden, dus inderdaad naar boekhandel en particulier. Vergeet ook zeker de pers niet (zet een link in het persbericht en plaats de presentatie/link op de perspagina van je auteurswebsite). En dan promoten maar! De sociale media zijn hier heel geschikt voor. Vrijwel het hele ochtendprogramma van onze masterclass ‘Zo promoot je je boek’ is daaraan gewijd.
Succes!
Hallo,
Ik zit met hetzelfde als probleem als Nele, een prentenboek. Nu zie ik de prezi presentatie (leuk idee), maar mail ik die dan naar boekhandels, particulieren, oftewel hoe breng ik zo’n prezipresentatie dan onder de aandacht?
@Nele
Veel tips zijn ook van toepassing op het prentenboek (zoals het versturen van persberichten en het creëren van buzz). In plaats van lezingen kun je aan voorleessessies denken (in boekhandel, school, bibliotheek). En misschien leuk ter inspiratie: http://tinyurl.com/marretje-en-de-rest.
Dank je wel voor de tip. Heel interessant.
De tips die je aanhaalt zijn zeer nuttig, maar vooral toe te passen op dikkere boeken. Maar hoe doe je dat voor een prentenboek? Daaruit kan je bv geen hoofdstuk op het internet plaatsen. Een slideshare lijkt mij ook niet evident. Je kan niet het hele boek gaan prijs geven. Of gelden voor dit soort boeken nog andere promotiemogelijkheden?
Op deze site vind je al heel wat promotietips. Hopelijk is dat een begin. Meld je gerust aan voor meer (wekelijkse) gratis tips door rechtsboven je e-mailadres in te vullen.
https://www.boekenbusiness.com/masterclasses/zo-promoot-je-je-boek/
Mijn boek ´Mijn innerlijke wond´ (autobiografie) gaat over een Marokaanse meisje met een bipolaire en borderliner stoornis, is dit jaar mnd Februari 2013 uitgegeven, nu 7 maanden later wil mijn uitgever mijn boek stop zetten omdat het totaal niet verkoop, gebrek aan promotie. Ik ben machteloos !!!
Wie kan mij een raad of een tip geven om mijn boek te promoten.
Ik heb je boek niet gelezen. Het onderwerp lijkt mij beklemmend dicht bij je gevoel en bij je zelfwaardering te liggen. Het zou kunnen zijn dat je er daardoor emotioneel zozeer mee verbonden was tijdens het schrijven dat het voor sommige mensen die snel en oppervlakkig lezen een beetje klagerig over komt.
Probeer je verhaal nog eens helemaal zelf te lezen en kijk eens of je de hoofdpersoon wat los van jezelf kunt denken. Soms is het ook nuttig om heel gedetailleerd te schrijven, alsof je als een onzichtbare toeschouwer zit mee te kijken en te luisteren.