google49af60cd339fc5fd.html

8 manieren om je boek uit te geven

(van alles zelf doen tot alles laten doen)

Heb je schrijfplannen of ben je al een boek aan het schrijven? Dan is het een goed idee om je nu al te verdiepen in hoe je je boek straks aan de man of vrouw brengt. Er is veel te kiezen: van alles laten doen tot alles zelf doen, van drukken in oplage tot printen op aanvraag (POD). Of je kiest voor alleen digitaal. Wat doe jij? We hebben alle mogelijkheden maar eens overzichtelijk voor je op rij gezet.

 

De traditionele uitgever

Het ideaalbeeld voor veel schrijvers. Een grote uitgever die jouw boek uitgeeft en alles voor je regelt: redactie, correctie, vormgeving, verkoop en promotie. Klinkt geweldig, maar er zijn ook minpunten: een hoge drempel (ze geven maar een fractie uit van alles wat ze aan manuscripten binnenkrijgen), een lange aanloop (het duurt vaak een hele tijd voor je boek verschijnt) en een beperkte zeggenschap van de schrijver over dit alles.

 

Eigen beheer met of zonder oplage

Dit is zo ongeveer het tegenovergestelde van de eerste mogelijkheid: je regelt alles zelf, van redactie tot verkoop. En je investeert in je boek. Het kan je financieel veel opleveren, maar je moet wel weten waar je aan begint! Zeker als je kiest voor drukken in oplage. Hoe voorkom je dat je blijft zitten met een zolder vol onverkochte boeken? Dankzij nieuwe productiemethoden zoals printing on demand (een boek wordt pas geprint en ingebonden als het besteld is) kun je tegenwoordig met veel minder risico in eigen beheer uitgeven. Maar printen van enkele exemplaren is in verhouding uiteraard duurder dan drukken van heel veel ineens.

 

Eigen beheer digitaal (e-book)

De makkelijkste manier om in eigen beheer uit te geven, is in de vorm van een e-book. Je maakt geen kosten voor drukken, distributie en opslag. Je kunt je boek bovendien zelf bij grote e-bookwinkels aanbieden, zoals iBookstore en Amazon. Bedenk wel dat het lezerspubliek veel kleiner is dan voor gedrukte boeken en je uiteraard de verkoopprijs niet te hoog kunt maken.

 

Via een self-publisher

Kies je voor eigen beheer, dan is er een groot aanbod aan bedrijven die je daarbij kunnen helpen, de zogenoemde selfpublishingplatformen. Je zorgt zelf voor de redactie en vormgeving (of maakt gebruik van hun geautomatiseerde boekopmaak) en deze partijen zorgen dat het boek via printing on demand beschikbaar komt. De kosten zijn gering, vaak zelfs nul, maar je betaalt flink als je je eigen boeken inkoopt. Er bestaan vele varianten. Tot de bekendste behoren Lulu, Pumbo, Mijnbestseller en Brave New Books.

 

Via een internetuitgever

Een internetuitgever geeft uit zonder oplage (via printing on demand) en verkoopt het boek namens de schrijver via een eigen website en meestal ook via het CB (Centraal Boekhuis). Je betaalt weinig tot niets, maar uitgevers stellen daar vaak andere verplichtingen tegenover. Extra diensten zoals redactie en het maken van een e-book kun je vaak tegen betaling afnemen. De bekendste namen zijn Boekscout en Free Musketeers.

 

Via een dienstverlenende uitgeverij

Nog een stapje verder in het spectrum tussen eigen beheer en traditioneel uitgeven is de dienstverlenende uitgeverij. Die biedt in grote lijnen hetzelfde als een reguliere uitgeverij, maar dan als dienst. Daar betaal je dus voor. Veel van deze uitgevers kijken kritischer naar inhoud en vorm dan internetuitgevers en denken mee over de commerciële mogelijkheden, wat je boek ten goede komt. De aanpak en de tarieven verschillen per uitgever. En omdat je zelf in je boek investeert, krijg je bij de meeste ook gewoon de winst uit de verkoop uitgekeerd in plaats van royalty’s.

 

Via een 50/50-uitgeverij

Deze uitgeverijen kwalificeren zich als traditionele kwaliteitsuitgevers, maar pakken het iets anders aan. Ze delen het financiële risico van de uitgave met de schrijver. Jij investeert dus de helft van de totale productiekosten (redactie, vormgeving, druk- en promotiekosten) en krijgt in ruil daarvoor de helft van de verkoopopbrengst. De investering is hoog (vaak wel 5000 euro), maar is vrij zeker terug te verdienen, want ook de uitgever wil minimaal zijn kosten eruit hebben.

 

Via crowdfunding

Het idee: vind een aantal mensen die in jouw boek willen investeren. Heb je er genoeg, dan kun je zonder financieel risico je boek uitgeven. Crowdfunding voor boeken blijkt nog niet zo eenvoudig: Ten Pages was jarenlang het bekendste initiatief maar hield begin 2014 op te bestaan.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om je boek uit te (laten) geven? Welke keuze voor jouw boek het beste is? Hoe je een traditionele uitgever interesseert? Of hoe je het beste in eigen beheer uitgeeft? Meld je aan voor onze wekelijkse tips en kom naar onze masterclass Wie geeft mijn boek uit?

Door: Suzanna van der Laan

Volg ons op