(van alles zelf doen tot alles laten doen)
Heb je schrijfplannen of ben je een boek aan het schrijven? Dan is het een goed idee om je nu al te verdiepen in het uitgeven ervan. Want er is veel te kiezen: in eigen beheer of via een (kwaliteits)uitgever, drukken in oplage of printen op aanvraag (POD). Of kies je liever voor alleen digitaal? Wat past bij jou?

Wanneer je het hebt over het uitgeven van je boek, gaat het om het hele proces van manuscript tot gedrukt boek. Ook de marketing en verkoop van het boek horen daarbij. Lange tijd was het uitgeven van een boek voorbehouden aan uitgevers. Maar sinds begin van deze eeuw is daar heel veel in veranderd. Door onder meer de opkomst van internet, digitaal lezen en nieuwe druk- en printtechnieken is het voor schrijvers steeds gemakkelijker geworden om zelf hun werk te publiceren. Bovendien is er een breed scala aan online uitgevers en dienstverleners opgekomen.
Dit zijn de keuzes die je hebt:
Gevestigde kwaliteitsuitgever
Nog vaak het ideaalbeeld van schrijvers. Een bekende uitgeverij die jouw boek uitgeeft en alles voor je regelt én betaalt: redactie, correctie, vormgeving, verkoop en promotie. Omdat zo’n uitgeverij de investering in je boek wil terugverdienen, brengt ze het zo goed mogelijk op de markt. Daarmee hebben deze uitgevers hun naam gevestigd, ze zijn een kwaliteitslabel richting boekhandel en pers.
Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar er zijn ook minpunten: een hoge drempel (ze geven maar een fractie uit van alles wat ze aan manuscripten binnenkrijgen), een lange aanloop (het duurt vaak een hele tijd voor je boek verschijnt) en een beperkte zeggenschap van de schrijver over dit alles.
TIP – Wil je een kwaliteitsuitgever overtuigen van jouw manuscript? Stuur dan een publicatievoorstel.
Eigen beheer (met of zonder oplage)
Dit is zo ongeveer het tegenovergestelde van de eerste mogelijkheid: je regelt alles zelf, van redactie tot verkoop. En je investeert in je boek. Het kan je financieel veel opleveren, maar je moet wel weten waar je aan begint! Zeker als je kiest voor het drukken van een grotere oplage. Hoe voorkom je dat je blijft zitten met een zolder vol onverkochte boeken?
Dankzij alternatieve productiemethoden zoals printing on demand (een boek wordt pas geprint en ingebonden als het besteld is) kun je tegenwoordig met veel minder risico in eigen beheer uitgeven. Maar het printen van enkele exemplaren is in verhouding uiteraard nog altijd duurder dan het drukken van heel veel ineens.
Digitaal publiceren (e-book)
De makkelijkste manier om in eigen beheer uit te geven, is in de vorm van een e-book. Je maakt geen kosten voor drukken, distributie en opslag. Je kunt je boek bovendien zelf bij grote e-bookwinkels aanbieden, zoals KOBO, iBookstore en Amazon. Bedenk wel dat het lezerspubliek veel kleiner is dan voor gedrukte boeken en dat je de verkoopprijs niet te hoog kunt maken.
Het marktaandeel van e-books is vele malen kleiner dan van gedrukte boeken. Wel biedt digitaal publiceren extra marketingmogelijkheden. Zo kun je lezers met actieve links extra materiaal op je website aanbieden.
Sinds enkele jaren zijn abonnementsmodellen voor digitaal lezen flink in opkomst. Je houdt misschien iets minder over dan bij directe verkoop, maar je bereikt zo wel een veel grotere lezersgroep.
Selfpublishingplatform
Kies je voor eigen beheer, dan is er een groot aanbod aan bedrijven die je daarbij kunnen helpen, de zogenoemde selfpublishingplatformen. Je zorgt zelf voor de redactie en vormgeving (of maakt gebruik van hun geautomatiseerde boekopmaak) en deze partijen zorgen dat het boek via printing on demand beschikbaar komt. De kosten zijn gering, vaak zelfs nul, maar je betaalt flink als je je eigen boeken inkoopt. Er bestaan vele varianten. Tot de bekendste behoren Lulu, Pumbo, Mijnbestseller en Brave New Books.
Je manuscript is klaar. Hoe weet je zeker dat je boek goed genoeg is om het te (laten) publiceren? Met een QuickScan weet je snel of er nog iets aan je boek mankeert en hoe het is op te lossen.
Internetuitgever
Een internetuitgever geeft uit zonder oplage (via printing on demand) en verkoopt het boek namens de schrijver via een eigen website en soms ook (betaald) via het CB (Centraal Boekhuis). Je betaalt weinig tot niets voor het uitgeven, maar deze partijen stellen daar vaak andere verplichtingen tegenover. Extra diensten zoals redactie en het maken van een e-book kun je vaak tegen betaling afnemen. De bekendste is Boekscout.
Dienstverlenende uitgeverij
De dienstverlenende uitgeverij biedt in grote lijnen hetzelfde als een reguliere kwaliteitsuitgeverij, maar dan als dienst. Daar betaal je dus voor. Veel van deze uitgevers kijken kritischer naar inhoud en vorm dan internetuitgevers en denken mee over de commerciële mogelijkheden, wat je boek ten goede komt. De aanpak en de tarieven verschillen per uitgever. En omdat je zelf in je boek investeert, krijg je in verhouding een hoger percentage uit de verkoop.
50/50-uitgeverij
Deze uitgeverijen kwalificeren zich als traditionele kwaliteitsuitgevers, maar pakken het iets anders aan. Ze delen het financiële risico van de uitgave met de schrijver. Jij investeert dus de helft van de totale productiekosten (redactie, vormgeving, druk- en promotiekosten) en krijgt in ruil daarvoor de helft van de verkoopopbrengst. De investering is hoog (vaak wel 5000 euro), maar is vrij zeker terug te verdienen, want ook de uitgever wil minimaal zijn kosten eruit hebben.
Crowdfunding
Het idee: vind mensen die in jouw boek willen investeren. Heb je er genoeg, dan kun je zonder financieel risico je boek uitgeven. Je kunt zelf een crowdfundingcampagne opzetten of via een platform zoals Voordekunst.nl organiseren. Er zijn ook dienstverlenende uitgevers die deze optie bieden. Crowdfunding is niet alleen handig om de financiering van je boek rond te krijgen, het is ook een ideale manier om al vroegtijdig je boek te promoten.
Wil je meer weten over de mogelijkheden om je boek uit te (laten) geven? Welke keuze voor jouw boek het beste is? Hoe je een traditionele uitgever interesseert? Of hoe je het beste in eigen beheer uitgeeft? Meld je aan voor onze wekelijkse tips en kom naar onze masterclass Wie geeft mijn boek uit?
Door: Suzanna van der Laan

Over de auteur:
Suzanna van der Laan
Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering.
Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.
tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com
Je manuscript is klaar. Hoe weet je zeker dat je boek goed genoeg is om het te (laten) publiceren? Met een QuickScan weet je snel of er nog iets aan je boek mankeert en hoe het is op te lossen.
Beste Suzanna,
Ik heb het idee om een boek te schrijven maar ik vind het lastig om te beginnen. Ik heb een eerste opzet/ inhoud gemaakt maar vraag me af of het goed genoeg is om uit te geven. Het lijkt me erg gaaf om het te laten uitgeven door een uitgever. Ik vraag me alleen af of je dan al een volledig boek geschreven moet hebben of dat het handig is om eerst de mogelijkheden en de slagingskansen te bespreken met een uitgever voordat je verder gaat. Heb je tips over hoe ik dit proces het beste kan aanpakken?
Beste Chantal,
Het is zeker een goed plan om je boekidee eerst te toetsen voordat je het hele boek schrijft. Dat kan bijvoorbeeld laagdrempelig via onze BoekideeScan, inclusief overzichtelijk rapport en korte nabespreking.
Ook is het zinvol om al uitgevers te benaderen voordat je het hele boek schrijft. Dat kan bijvoorbeeld met een goed doordacht Publicatievoorstel. Ook daarbij kunnen wij je helpen.
Let wel: deze diensten zijn bestemd voor non-fictie, wil je een fictieboek schrijven, dan is een andere aanpak nodig.
Hallo Suzanna, ik ben bezig met een boek te schrijven over bejaard mensen die in een rusthuis wonen. Ik heb de eer gehad om deze mensen te interviewen die mij hun levensverhaal hebben verteld. Zo ben ik nog bezig met de laatste verbeteringen aan mijn boek. Spijtig genoeg kan ik niet investeren, maar ben op zoek naar iemand die wil investeren en de drukkosten en andere kosten betaalt, tot ik het kan terugbetalen als mijn boek verkoopt. Hopend hoor ik nog van jou en sluit ik af.
Beste Philippe, dat is een mooi initiatief. Als je een investeerder zoekt voor je boek, dan is dat ofwel de traditionele uitgever of je geeft het uit via crowdfunding, dus dat de toekomstige lezer het meefinanciert. Wil je die uitgever overtuigen om te investeren, dan helpt het als je de verkooppotentie van je boek duidelijk maakt, door bijvoorbeeld alvast partijen te benaderen die boeken willen afnemen. Zijn er stichtingen of organisaties die jouw boekidee ondersteunen en alvast een afname willen garanderen? Daarmee krijg je het vast voor elkaar!
Beste, Ik zou graag een fotoboek uitbrengen. Ik heb al een eenvoudige versie gemaakt en laten printen maar dat is qua startprijs veel te duur om te kunnen verkopen. Als ik het mail naar een uitgeverij vrees ik de zoveelste in rij te zijn en daar er niet op gereageerd gaat worden. Wat dankt u dat de beste manier is om dat aan te pakken?
Beste Liesbet,
De productiekosten voor een full colour gedrukt fotoboek liggen inderdaad hoog, zeker als het om kleine oplages gaat.
Misschien is het een idee op een laaggeprijsde e-bookversie te maken en een luxe, duurdere uitgave voor de liefhebber die on demand geproduceerd kan worden. Zo is het risico voor jou beperkt. Als er veel vraag naar is, kun je bovendien altijd nog een in offset gedrukte grote oplage laten maken(die per exemplaar stukken betaalbaarder zijn).
Beste,
Ik heb sinds vorig jaar mijn eerste boek geschreven en ben sinds kort beginnen met het voorbereiden met het te versturen naar een uitgeverij. Het gaat hier over fictief boek, compleet geschreven in het Engels, van ongeveer 195 Word-pagina’s die eerder gericht is naar jongvolwassenen toe.
Deze hele wereld is nieuw voor mij, want meestal houd ik al mijn werken voor mezelf. Het werd mij bijvoorbeeld aangeraden dat ik misschien mijn manuscript zou doorsturen naar een aantal kennissen om zo hun feedback te vragen. Het probleem is dat ik erg veel schrik heb dat mijn werk wordt gestolen voordat ik zelfs de kans heb om het zelf te publiceren. Dit boek is mijn eerste werkstuk waar ik echt trots op ben, ook al ben ik nog een amateur wanneer het gaat over schrijven. Het proces dat ik had afgelegd om tot dit eindresultaat te komen was lastig. Ik verzon concept achter concept en smeet ze uiteindelijk allemaal weg omdat ik mij er niet goed meer over voelde. Bij het schrijven van dit boek voelde ik echt emoties bovenkomen die ik normaal nooit krijg van mijn eigen werken. Ik moest wenen bij een bepaald hoofdstuk en voelde me na het schrijven van mijn allerlaatste hoofdstuk zowel leeg als gelukkig. Zelfs toen ik een jaar later herlas om de taal- en grammaticafouten eruit te halen voelde ik mij nog steeds goed over dit boek, wat niet vaak gebeurt. Ik heb mijn eigen fictieve wereld opgesteld en alle personages het leven gegeven die ik voor hen had gepland, dus gewoon het gedachte dat alles voor niets zou geweest zijn… Dat zou mij echt kwetsen. Daarom dat ik nu ben aan het twijfelen of ik misschien toch op een of andere manier mijn naam officieel op mijn manuscript zou kunnen zetten vooraleer ik het doorstuur naar mijn kennissen, of misschien het beter onmiddellijk zou verzenden naar een uitgeverij. Een voormalige leerkracht van me vertelde dat deze mogelijkheid van plagiaat mij niet zou mogen tegenhouden en dat ze het jammer zou vinden als ik deze kans laat voorbij vliegen, maar ik heb te veel moeite gestoken in dit manuscript om het zomaar te verliezen. Ik denk misschien iets te veel vooruit, maar dit boek hoort het begin te zijn van iets waar ik nog vervolgen op zou kunnen schrijven binnen dezelfde wereld. Daarom dat het belangrijk is voor mij dat dit boek tenminste veilig terecht komt in de uitgeverij onder mijn eigen naam.
Hopelijk zou u mij misschien een duwtje in de juiste richting kunnen geven?
Met vriendelijke groeten,
Andy Michaux
Beste Andy, ik begrijp je twijfels. Proeflezers kunnen inderdaad waardevolle feedback geven op een boek. Mocht je bang zijn voor plagiaat, kies dan eerst slechts één of twee proeflezers die je goed kent en kunt vertrouwen. Je kunt ook een professional inschakelen, een schrijfcoach die vanuit zijn of haar professie het manuscript kan beoordelen. Wij bieden dit ook, maar enkel voor non-fictie en enkel voor Nederlandstalig. Wat betreft je manuscript naar een uitgever sturen: kies wel uitgevers die ook Engelstalige fictie uitgeven, de meeste uitgevers in Nederland en Vlaanderen doen dit namelijk niet.
Veel succes bij het vervolg!
Stel dat je een manuscript naar een uitgever stuurt is het dan een probleem als je het project op je instagram account vertelt. Of is het tactischer dit niet te doen.
Ik zou altijd eerst een publicatievoorstel versturen met een deel van het manuscript.
In dat voorstel vertel je meer over het project, over jouzelf en je bedrijf, en over eventuele marketingplannen die je hebt.
Dat je al zichtbaar bent op Instagram lijkt me daarom eerder een voordeel dan een nadeel (tenzij je de hele inhoud van je boek al weggeeft natuurlijk). Uitgevers kijken naar verkoopkansen van het boek en meer zichtbaarheid van de auteur draagt daaraan bij.
Beste, bedankt voor het leuke artikel.
Worden er ook een combinaties op poten gezet, boek + e-book? Een echt boek is handiger, toffer, heeft meer marktbereik en zoveel meer voordelen, maar ik wil een boek schrijven over lopen, waar het over houding gaat. In een e-boek kan je linken naar je oefenschema’s, naar je online workshops en video’s. Ik zou het daarom tof vinden om een leuk, vlot leesbaar boek uit te brengen, gekoppeld aan een digitale versie waarin overal links naar beeldmateriaal en schema’s staan. Geen flauw idee hoe ik eraan begin (uitgeverij?), maar in mijn hoofd staat het idee er wel hoor 🙂
Sportieve groeten,
Bart Delobel
Beste Bart, dank voor je leuke vraag. En ja, vrijwel alle uitgevers kiezen meerdere verschijningsvormen voor een boek: gedrukt boek, e-book en ook steeds vaker een luisterboek.
Jouw idee klinkt erg leuk en inderdaad: een e-book leent zich het beste voor de combinatie met online materiaal. Maar in een fysiek boek kun je dat heel goed oplossen met QR-codes die naar een webpagina doorlinken. Als je wilt kunnen we je een stukje op weg helpen en vanuit onze ervaring meekijken met je boekidee (en de haalbaarheid daarvan) via onze BoekideeScan. Op deze pagina vind je meer informatie.
Hoi,
Ik heb serieuze dingen meegemaakt en als therapie heb ik het allemaal opgeschreven. Ik weet dat het een sterk boek is maar heb de energie niet om er veel tijd en geld in te steken, en ken er eerlijk gezegd ook niet veel van. Een crowdfunding zou interessant zijn maar een publiek vinden dat er voor betaalt is iets anders natuurlijk. Alle tips zijn welkom.
Hoi Vicky,
Wat mooi dat je jouw verhaal wilt delen. Maar als je je boek wilt publiceren, zul je er toch energie in moeten steken, dus tijd (of geld).
Maar wat is je doel daarbij? Als het er vooral om gaat je verhaal te delen, dan zijn er meer manieren om dat te doen. Denk aan het online delen in een blog (in gedeeltes). Als er veel positieve reacties komen en je veel volgers krijgt, dan kun je het publiceren via een selfpublishingplatform, en online verkopen. Zo kun je het stap voor stap opbouwen en een publiek vinden, zonder veel tijd of geld te investeren.
Veel succes!
Ik moet bij mijn uitgever betalen om het boek te laten uitgeven. Dit geld is voor het ontwerpen van de omslag en de kosten van het drukken. Hebben jullie daar ervaringen mee?
Beste Adriaan,
Dat is inderdaad een gebruikelijk model, dat wij in de blog een ‘dienstverlenende uitgeverij’ noemen. Het is zelfs zo dat zo langzamerhand steeds meer reguliere kwaliteitsuitgevers (die investeren in je boek) lijken over te stappen naar dit model.
Beste Suzanna,
Wat een fijne blog om te lezen en hij zit vol met informatie. Alle lof!
Ik zie dat je keurig iedereen antwoord die een reactie stuurt, dat motiveert mij ook mijn reactie te plaatsen.
Ik speel met het idee om een boek te schrijven over een avontuur dat ik heb meegemaakt. Een aantal jaar geleden heb ik een soort pelgrimstocht gemaakt van Lissabon naar Leeuwarden. Dit was allemaal niet gepland, maar het leven duwde mij op deze weg.
Ik heb veel meegemaakt: van op straat gezet worden door AirBnB, tot liefde in Parijs.
Het gevoel bekruipt mij dat het al goed zou zijn dit van me af te schrijven, en als dat toch gebeurt, dan is het wellicht ook een tof verhaal voor anderen om te lezen.
Het zou mooi zijn als het een fijne en mooie paperback wordt, die je lekker in de trein kan lezen. Ik begrijp dat er verschillende manieren zijn om het boek uit te geven. De twee opties voor mij zijn denk ik print on demand en de originele route via een uitgever.
Mag ik je reactie hoe ik het beste te werk kan gaan?
p.s.
Een vriend van mij heeft jarenlang een dichtbundel proberen uit te geven, maar hij was bang dat zijn manuscript gestolen werd en daar deed hij nogal krampachtig over. Hij stuurde een geprinte versie op (getekend) en die verlangde hij ook terug na review.
Heb jij hier tips over?
Hallo Marvin,
Hartelijk dank voor je compliment. Het klinkt als een bijzonder verhaal waar naar mijn idee zeker een boek in zit. Belangrijk is wel dat je vooraf goed nadenkt over insteek, doelgroep en kernboodschap van je boek. Heb je de uitgangspunten goed uitgedacht, dan kun je er straks makkelijker een uitgever voor vinden (of het in eigen beheer beter vermarkten).
We hebben daarvoor een laagdrempelige scan, de BoekideeScan, waarmee we aan de hand van een uitgebreide vragenlijst de kansen van je boekidee inschatten en je in een bijbehorend coachingsgesprek met je meedenken over een slimme aanpak. Meer hierover lees je op deze pagina: http://www.boekenbusiness.com/boekideescan/
NB. Niemand kan jouw eigen ervaringen beter vertellen dan jijzelf, dus je hoeft je geen zorgen te maken over dat iemand anders ermee aan de haal gaat. Bovendien ben jij als schrijver voor een uitgever een belangrijk ‘uithangbord’ voor het boek, dus kunnen ze sowieso niet om jou heen.
Hi,
Momenteel zit ik in een burnout en merkte dat er nog zoveel onwetendheid erover is en stuit op vele onbegrip. Heb wat rondgezocht naar boeken, op zoek naar een boek waar in nu de rauwe ervaring van iemand kon lezen. Vaak stuitte ik op boeken, waarvan de kern was dat een burnout nu uiteindelijk heeft gezorgd voor helemaal rozegeur en manenschijn en mis ik de psygische struggels waar ik zelf op stuit.
Nu ben ik zelf een gedichtenbundel aan t schrijven, vanuit mijn rauwe emoties. Zelf vind ik het heel moeilijk om nou tegen mijn omgeving te vertellen wat er in mijn omgaat en doormiddel van het geven van die bundel, hoop ik dat ze de schade in kunnen halen.
Ook wil ik graag met deze bundel meer inzicht geven aan mensen waarvan een dierbare bijvoorbeeld een burnout heeft, maar die niet goed kan verwoorden wat er nu in hem omgaat. Ook voor mensen die er zelf doorheen gaan als een aanmoediging dat het niet raar is wat ze denken. Mijn bedoeling met de bundel is om meer awareness op te weken wat een burnout nu psygisch met iemand doet en zou het heel fijn vinden als die ook echt door veel mensen gekocht/gelezen gaat worden.
Hoe kan ik het beste beginnen? Ik wil namelijk niet dat mijn gedichten helemaal veranderd worden, maar zou het heel jammer vinden als uiteindelijk bijna niemand het leest.
Groetjes Roos
Beste Roos, dat is nogal wat en helaas ben je inderdaad zeker niet de enige die met een burn-out kampt. Des te mooier dat je jouw proces op deze manier met anderen wilt delen.
Nu werken wij vooral met non-fictie en is poëzie (en het uitgeven daarvan) niet onze expertise. Ik weet wel dat reguliere kwaliteitsuitgevers terughoudend zijn in het uitgeven van poëzie, omdat de markt daarvoor erg klein is (er worden in verhouding weinig dichtbundels verkocht). Eigen beheer is daarom zeker een optie, maar er zijn ook dienstverlenende uitgevers die open staan voor dichtbundels. Wel is daar een eigen investering bij nodig. Om veel lezers te bereiken is het ook van belang dat je zorgt voor publiciteit voor je boek. Plaats bijvoorbeeld eens een gedicht op een online groep of community voor mensen in een burn-out. En geef aan dat er een hele dichtbundel aankomt voor wie interesse heeft. Veel succes!
Hai!
Ik wil een kookboek gaan maken met recepten voor het hele gezin met hierin extra tips voor moeilijk etende kinderen om zo toch gezellig aan tafel te zitten en allemaal hetzelfde te eten. (dus niet 4 verschillende gerechten omdat de een dit niet lust en de ander dat niet)
Ik wil heel graag weten waar ik moet beginnen… de recepten heb ik allemaal uitgeschreven, en binnenkort gaan een aantal vrienden en familieleden de recepten zelf maken, om te horen hoe het smaakt, en of het recept makkelijk te maken is zoals uitgeschreven.
Hoi Angela, klinkt als een erg leuk project. Je hebt alvast een mooie afbakening bedacht, en een duidelijke doelgroep. En heel goed om het eerst te laten testen, voordat je de recepten gaat uitgeven. De vervolgstappen hangen af van wat je wilt: wil je het zelf gaan uitgeven of er een kwaliteitsuitgever voor vinden? Voor het benaderen van uitgevers is het slim om een publicatievoorstel te schrijven. Bij het zelf uitgeven van je kookboek is de volgende stap om redactie, fotografie en vormgeving te regelen. Wil je er wat hulp bij, dan kunnen we je met een korte coaching van een uur al een heel eind op weg helpen. Veel succes!
Hallo,
Ik ben momenteel bezig om een fictie-verhaal te schrijven gebaseerd op een idee waar ik al een paar jaar met rond loop. Ik schrijf echter in het Engels.
Digitale zelf-publicatie was oorspronkelijk het idee waar ik zelf over aan het denken was, maar na al een paar keer gewoon rondgekeken te hebben, vrees ik dat mijn verhaal mogelijks in de vergetelheid zou afzakken.
Hierdoor lijkt een fysiek boek via een uitgever misschien toch een beter alternatief om een breder publiek te bereiken. Zijn er uitgevers binnen de landsgrenzen die ook Engelstalige verhalen zouden durven oppikken? Of kan ik hiervoor beter proberen in het buitenland te zoeken?
Of maak ik mij misschien te veel zorgen over een e-book te schrijven dat uit de spotlight valt, of er misschien zelfs nooit in kan komen?
Mvg,
Gill
Hallo Gill,
Engelstalig werk uitgeven bij Nederlandse uitgevers: dat is inderdaad lastig. Ik ken eigenlijk geen uitgever met ook een Engelstalig fictiefonds van eigen auteurs (alleen in de non-fictie). Dat komt natuurlijk door het enorme aanbod Engelstalig werk dat al voorhanden is, en de relatief kleine afzetmarkt in Nederland. Selfpublicatie als e-book lijkt mij een prima optie. En ja, daarmee bereik je inderdaad niet meteen grote groepen mensen, en zul je zelf flink aan de pr moeten werken voor je boek. Zoek ook eens onze blogs over Amazon op voor meer tips hierover (via de zoekfunctie van de website). Veel succes!
hey ik ben Danielle en ik ben 12 jaar. Ik ben een boek aan het schrijven. Maar ik wil het gaan uitgeven, hoe moet dat? En ik ben 12, ben ik niet een beetje te jong? Het gaat over een heftig onderwerp!
Hoi Danielle,
Wat goed dat je zo jong al begonnen bent een boek te schrijven. Wel denk ik dat het een goed idee is om er wat hulp bij te zoeken in je directe omgeving van je ouders of een ander familielid. Vooral als je het ook wilt uitgeven. In de blog waar je op reageert staan al wat opties genoemd en via de zoekfunctie bovenin kun je nog veel meer informatie vinden over het uitgeven van je boek.
hallo,
Ik ben nog maar een tiener maar ben al 2jaar bezig met boeken te schrijven. Mijn ouders vinden mijn boeken heel leuk en mooi. Ik ben nu bezig met een boek over Lily Potter. Ik ben een grote fan van Harry Potter en vind het jammer dat er geen nieuwe boeken komen. Ik wil hem graag laten verkopen door een uitgeverij maar ben bang dat hij slecht is. Wat mij ook nog dwars zit is wat de echte schrijver van Harry Potter zou denken. Kan zij schade vragen aan mijn boek als hij verkocht wordt? Is het mogelijk dat een tiener een boek kan maken en verkopen of moet je 18jaar zijn daarvoor?
Groetjes Alexia
Hoi Alexia,
Je bent natuurlijk nooit te jong (of te oud) om een boek te schrijven. En – zeker met toestemming van je ouders – mag je dat ook (laten) uitgeven en verkopen. Wat een leuk idee om een vrouwelijke variant van jouw held te bedenken. Het is altijd spannend om je werk naar een uitgeverij te sturen, maar dat is wel de manier om erachter te komen wat uitgevers ervan vinden. Zoek een paar uitgevers die in dit genre boeken uitgeven, bestudeer hun websites om te zien hoe je een manuscript kunt opsturen, en zorg dat je je teksten zo netjes mogelijk (liefst ook goed nagekeken) zijn. Vertel ook altijd iets over jezelf erbij, waarom je dit schrijft en wat je ermee wilt bereiken. Wat betreft de rechten op de naam ‘Potter’, dat kan inderdaad een punt zijn. Het beste vraag je er toestemming voor bij de uitgever van de Harry Potter-boeken. Dan weet je zeker dat je er geen problemen mee krijgt.
Hallo,
Ik heb mijn boek klaar. Een road story in de traditie van sex, drugs, rock’n roll en de zin van het leven. Ik beschouw het als fictie. Van alle uitgeef opties bevalt mij de 50/50 het meeste. Ik heb het geld ervoor maar welke uitgeverij is het beste voor een fictief verhaal.
Met dank, Hans
Beste Hans,
Er zijn niet veel uitgevers die dit model (nog) hanteren, zeker niet op fictiegebied. Bertram en De Leeuw was een van de eersten en zij hanteren dit model nog altijd, maar zij geven vrijwel geen fictie uit. Als investeren in je boek voor jou een optie is, kijk dan ook eens bij de dienstverlenende uitgevers. Daar zijn ook meerdere uitgeverijen die ook fictie uitgeven. Wil je advies op maat, dan kunnen we altijd een keer met je meekijken en op basis van je manuscript je een passend uitgeefadvies geven.
Hallo
Ik wil in de toekomst graag een kinderdagverblijf oprichten. Dit zal de piraatjes heten en het heeft me leuke ideeën gegeven voor kinderboekjes. Het is dan ook de bedoeling om boekjes te schrijven voor 2 – 3 jarige. Ik heb al een paar verhaaltjes maar ik weet niet hoe ik verder ga. Ik zoek iemand die de illustraties kan maken. Hoe doe ik dit? Hoe ga ik dan verder. Ik heb leuke ideeën maar niet veel geld om te investeren.
Alvast bedankt.
Beste Jade,
Wat een leuk idee. Je hebt verschillende opties: of je zoekt zelf een illustrator (bijvoorbeeld door een zoekopdracht te plaatsen op freelance-websites) en gaat daarna gezamenlijk je idee pitchen bij uitgevers van kinderboeken. Zelf uitgeven kan natuurlijk ook, maar vergt wel een investering. Of je stapt zo naar uitgevers, die zelf vaak ook een netwerk van illustratoren hebben. Het is dan wel belangrijk dat je duidelijk maakt dat jouw idee echt kans van slagen heeft, onderscheidend is, passend voor de doelgroep en dat je ook de commerciële mogelijkheden onderzoekt en toelicht. Uitgevers investeren niet zomaar in een idee, alleen als ze er ook echt iets in zien.
Veel succes, ook met je zakelijke plannen!
Hoi Jade,
Heb je toevallig wel eens gedacht aan het laten maken van tekeningen door kinderen. Ik heb op een hele creatieve school gezeten en kan echt wel wat mensen aanraden.
Hallo, ik ben een man van 66, heb veel te vertellen, o.a momenteel heb ik peniskanker, waar een vreselijk taboe op bestaat, ik wil een biografie gaan schrijven,waar een heel levensverhaal langs zal gaan komen, o.a het gehuwd zijn met een 18 jr. oudere vrouw, een zeer verrassend verhaal. Wie kan mij het beste adviseren,het kan een vrij dik boek gaan worden,ik wil een bestseller gaan creëren. Wie kan mij hierbij helpen? Wat zijn kosten/baten? Dank jullie wel! Henri
Beste Henri,
Om een bestseller te creëren is het nodig om vooraf goed na te denken over opzet en uitwerking van het boek. Een schrijfcoach kan je daar zeker bij helpen. Wij hebben hier onder meer een strategiesessie voor: een online coachingsessie waarbij we samen met jou een sterk boekconcept uitwerken. Over kosten/baten kan ik zonder concrete uitgangspunten weinig zeggen, maar ook dat kunnen we meenemen in de sessie.
Hallo,
Ik ben een boek aan het schrijven. Het boek gaat over het verhaal van mijn dochtertje, zij mocht maar zeven maanden oud worden. In het boek richt ik mij tot haar. Wat is de beste manier om mijn boek uit te geven? Het belangrijkste vind ik om het verhaal te kunnen vertellen, ik hoef er financieel niet beter van te worden bijvoorbeeld, maar liever niet veel slechter.
Groetjes Elianne
Hallo Elianne,
Wat een trieste gebeurtenis… En wat goed dat je het opschrijft, schrijven is ook een manier van verwerken. Welke manier van uitgeven bij je past kan ik zo niet zeggen, daarvoor weet ik veel te weinig over het boek, de doelgroep, de inhoud en de schrijfstijl. Zelf uitgeven of via een internetuitgeverij/selfpublishingplatform is altijd een mogelijkheid natuurlijk. Mocht je meer mensen willen bereiken met je verhaal, en is het echt onderscheidend in aanpak en goed geschreven, dan kun je overwegen om kwaliteitsuitgevers te benaderen. Via een QuickScan kun je de kwaliteit van je boek en de marktkansen ervan laten beoordelen.
Ik ben Pedagoog en herstellende na jaren vechten voor hersenchirurgie, in Nederland niet serieus genomen worden en met spanningsaanvallen willen bestempelen.
Verwijderen van 2 hersentumoren in Duitsland dat epilepsie veroorzaakte en wederom vechten voor pure epilepsie andere hersenhelft.
Hierdoor ben ik nog meer overgevoelig voor licht (bril op buiten), geluid (oordopjes in) en prikkels (drukke plekken met veel mensen) waarbij alles supersentief zijnde intenser binnenkomt.
Wat kan ik het beste doen, het is zeer belangrijk voor mij om mijn boek uit te geven?
Niet alleen mijn beleving, mijn levensverhaal, ook proces om er door te komen, mijn gevoel verwerkt in gedichten en tekeningen.
Dit als creatief, sportief, actief, positief 35 jarige vrouw, 10 jaar Pedagoog zijnde, beleven hoe het is om in ‘hun’ schoenen te staan.
Beste NvN,
Wat een heftig verhaal! Je schrijft dat het heel belangrijk voor je is je boek uit te geven. Mijn vraag daarbij is: wat wil je bereiken met je boek? Wil je het primair uitgeven om je verhaal kwijt te kunnen? Of wil je vooral veel lezers bereiken en iets voor ze betekenen? Bij dat tweede is er namelijk een andere aanpak nodig, waarbij je – voordat je je boek schrijft – goed nadenkt over de insteek van je verhaal, wat je een lezer te bieden hebt en wat de belangrijkste doelgroep is. Dat zijn stappen waar wij je vanuit BoekenBusiness bij kunnen helpen. Bijvoorbeeld in een strategiesessie. In het eerste geval is selfpublishing voor jou een prima en toegankelijke manier van uitgeven.
Bedankt voor je antwoord terug. Uiteraard wil ik lezers bereiken en iets voor ze betekenen zodat ze er niet alleen voor staan en zichzelf en/of mensen om hun heen dit herkennen. Dit door mijn beleving, mijn proces om er door te komen als Pedagoog en als mens mijn gevoel erin verwerkt via gedichten en tekeningen.
Mijn dochter van 14 heeft een sprookje geschreven, ik zou het graag zelf willen uitgeven maar weet niet waar je dit kunt doen aangezien de meeste met aantal pagina’s werken en een voorleesboek niet uit zoveel pagina’s bestaan.
Beste Marijke, wat leuk dat je dochter al zo jong aan het boeken schrijven is! Het drukken van te dunne boeken is inderdaad lastig, omdat dat problemen geeft bij het inbinden. Je zou eens kunnen zoeken naar drukkers in de regio (of online drukkers) en die om advies vragen. Wellicht is een andere bindwijze denkbaar (geniet of ringband). Uitgevers van bijvoorbeeld prentenboeken kiezen vaak voor dikker papier om het boek een goede dikte te geven, ook dat is wellicht een optie (maar ook iets prijziger).
Goedemiddag,
ik zou graag een bucketlist boek (harde cover, ringband, licht gekleurd papier) met eigen tekeningen ed willen maken. aangezien ik graag handwerk erin heb en weinig tekst, heb ik geen idee waar en bij wie ik zou moeten beginnen. Heeft u tips?
Beste Noël, dat klinkt als een leuk project! Wel heb ik iets meer informatie van je nodig om je tips te geven. Wil je het zelf uitgeven? Dan heb je onder meer een redacteur, een vormgever en een drukker nodig. Daar kunnen wij je eventueel bij helpen (zie ook onze uitgeefpakketten).
Succes!
Beste
Momenteel schrijf ik op wattpad. Ik ben van plan om datzelfde verhaal later naar een uitgeverij te sturen, maar ik lees vaak op internet dat uitgeverijen het vaak niet goed vinden als je manuscript gratis op wattpad stond.
Is dit waar?
Met vriendelijke groeten
Femke Audenaert
Beste Femke,
Ik wil niet zeggen dat uitgeverijen geen manuscripten willen aannemen die al verschenen zijn op Wattpad maar het verkleint natuurlijk wel je kansen. Simpel gezegd: als er meer mensen het boek al gelezen hebben, blijven er minder over om het te kopen 😉
Uitgeverijen kijken zowel naar de kwaliteit van een manuscripten de verkoopkansen om te bepalen of ze het willen uitgeven. Daarbij zijn ze erg streng: het aanbod is enorm en de hoeveelheid boeken die ze uitgeven beperkt.
In het geval van non-fictie kunnen we een boekideescan voor je uitvoeren om te bepalen wat je kansen bij een uitgever zijn.
Ciao,
Ik heb al eens een kinderboek uitgegeven via BraveNewBooks, alleen was dit geen succes omdat je een hoge prijs moest hanteren om nog iets te verdienen en tegelijk je zelf de hele lay-out etc moest verzorgen (of anders via betaalde dienst) waardoor het veel minder professioneel over kwam.
Ik ben nu bezig met een thriller (fictie) en wil het nu wel professioneler aanpakken. Wat raden jullie dan aan? Is de traditionele uitgever dan de beste optie?
De investering van de 50/50 is helaas te hoog voor mij.
Hoor het graag! Thanx alvast.
Beste Eric,
Zoals ik het lees, past een traditionele uitgever inderdaad het beste bij wat jij zoekt. Verdiep je eerst in de uitgevers die thrillers uitgeven (ook van Nederlandse auteurs, want de meeste thrillers zijn vertaald) en onderzoek wat ze zoeken en of jij daaraan kunt voldoen. Daarna is het een kwestie van proberen en een sterk en goed geschreven manuscript sturen. Succes!
Hallo
Ik ben momenteel een vertaling aan het maken van boek dat oorspronkelijk in het Engels werd geschreven door een Australische dokter, Arne Rubinstein. Uiteraard met zijn goedkeuring! Het werk is non-fictie en heet ‘The Making of Men’ en gaat over hoe jongens mannen worden (voorwaarden, valkuile, maatschappelijk, gzinnen, overgangsrituelen, mentorschap …). Dr Rubinstein verkocht wereldwijd reeds duizenden werken.
Hoe breng ik dit boek samen met Dr Rubinstein het best op de Nederlandstalige markt (Nederland en Vlaanderen)?
Beste Jurgen,
Mooie plannen, maar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Het handigste is als we hier een keer over bellen, want ik heb er direct nog een aantal vragen bij.
beste Suzanna,
Ik ben een boek aan het schrijven, maar ik weet niet hoe ik het zou moeten uitgeven. Het verhaal heel kort: ieder jaar wordt er iemand gekozen om weg te gaan, niemand weet hoezo en niemand weet waarheen.
Ik wil liever niet online of zelf uitgeven, dus graag een gevestigde kwaliteitsuitgever of een 50\50 uitgever, dit is mijn eerste boek en ik heb niet veel verstand van uitgevers, waar denkt u dat ik mijn boek het beste kan uitgeven?
Beste Yara, voor een beginnende schrijver is de gevestigde kwaliteitsuitgever in veel gevallen de ideale keuze, maar niet de makkelijkste. Als ik het goed begrijp betreft jouw boek een fictief werk. Daar ligt niet direct onze expertise.
Ik raad je aan om uit te zoeken welke uitgevers soortgelijk werk uitgeven. En dan niet alleen vertalingen, maar ook origineel werk van Nederlandse schrijvers. Kijk in de online boekhandels of in je eigen boekenkast. Stuur die uitgevers volgens hun richtlijnen (die vind je op de betreffende websites) een – liefst ook door proeflezers – grondig nagelezen manuscript, een uitgebreide synopsis en achtergrondinformatie over jezelf. Veel succes!
Hallo
Ik heb een boekje geschreven voor Aspergermeisjes/-vrouwen met tips over omgaan met NT’ers.
Welke procedure raad je me aan voor publicatie?
Alvast bedankt
Leen
Beste Leen,
wat voor jou de meest geschikte manier van uitgeven is, hangt van veel dingen af. Moeilijk dus om daar zo even een antwoord op te geven. Heb je ons webinar ‘Vind jouw ideale uitgever’ al bekeken? Dat geeft alvast wat inzicht in de uitgeefwereld.
Succes!
Ik heb een tijd geleden een boek geschreven. Deze moet absoluut herschreven worden, maar voor ik dit doe wil ik graag weten of het potentie heeft om te verkopen. Hoe kan je dat het beste aanpakken? Ik heb wel bij BraveNewBooks gezien dat je een leesscan kan aanvragen, maar krijg je er dan ook inzicht in of het verkoopwaardig is?
Hoi Rianne,
Of je boek verkoopwaardig is, kunnen we inderdaad via een leesscan (bij ons de ‘QuickScan’) voor je nagaan. Meer over deze QuickScan lees je op deze pagina.
Je kunt ons ook eerst een mail sturen waarin je kort uitlegt waar je boek over gaat, dan kan ik je wat beter adviseren of investeren in de QuickScan zinvol is. Gaat het om fictie, dan is de QuickScan minder passend namelijk.
Of BraveNewbooks dit ook aanbiedt, kun je beter daar navragen.
Ik ben in mei begonnen met een blog te schrijven en deze staat op het internet. Het was altijd al een droom van mij om een boek uit te brengen en ik schrijf merendeels over mij ervaringen en gevoelens. Ikz ie wel dat het veel jongeren aantrekt en volwassen ook maar ik wil eigenlijk in eigen beheer een boek uitbrengen. Probleem is dat ik twijfel en waar ik een goede uitgeverij kan vinden is ook de vraag. Ik beland steeds op Nederlandse sites waar ze online boeken drukken en uitgeven, maar hier in België ben ik nog niet echt iets tegengekomen. Nu twijfel ik en wil ik zeker geen beginnersfout doen. Kunt u mij tips geven?
Hallo Sara, leuk dat je al zoveel reacties krijgt op je blog en een mooie ambitie om ook een boek uit te geven. Op zich kun je ook vanuit België prima gebruikmaken van Nederlandse selfpublishingplatformen zoals Brave New books, of internationale platformen die ook in België actief zijn. Veel van deze platformen zijn in de basis gratis, maar wil je er extra begeleiding bij, en wil je dat iemand je boek voor je nakijkt (wat sowieso een goed idee is), dan zal dat wel een investering vragen.
Informeer gewoon eens bij een aantal van deze platformen wat voor jou de mogelijkheden zijn, ze zullen je ongetwijfeld graag te woord staan. Veel succes!
hallo
Ik schrijf heel graag, ik schrijf al van toen ik 7 of 8 jaar oud was. Ik schrijf wel liever gedichten dan verhalen. En daarmee zou ik graag een boek willen uitgeven. Heb sommige van mijn gedichten al eens laten lezen door mn vrienden en nog andere mensen en ze vinden het heel mooi!
Dus ik blijf maar inspiratie krijgen om verder te blijven schrijven.
En dus vraag ik me af wat ik eigenlijk moet doen nadat ik klaar ben met mijn gedichten en hoeveel kans heb ik dat mijn boek uitgegeven zouden worden?
groetjes
suzann
Beste Suzann,
Wat leuk dat je zo enthousiast bent over het schrijven.
In hoeverre je gedichten geschikt zijn voor een reguliere uitgever is zo niet te zeggen. Wat je kunt doen als je manuscript klaar is, is eens contact opnemen met een uitgever van dichtbundels met de vraag wat hun voorwaarden zijn. En of ze bereid zijn jouw gedichten te beoordelen. Dan weet je direct waar je aan toe bent.
Ik kan je daar niet bij helpen, wij specialiseren ons in non-fictie en kennen vooral daar de uitgevers. Maar er zijn ook platformen waar je met dit soort vragen terecht kunt, bijvoorbeeld op het forum van Schrijven Online.
Veel succes!
Ik heb een gedicht geschreven en het ligt me dicht bij mijn hart.
Maar ik wil een vreemde zijn/haar mening.
Waar kan ik terecht?
Hallo Estelle,
Wat mooi dat je zulke persoonlijke gedichten schrijft. Het is dan inderdaad best kwetsbaar om daar een professionele beoordeling voor te vragen.
Bij BoekenBusiness richten we ons alleen op non-fictie, dus kunnen je op dit vlak niet verder helpen. Maar er zijn ook platformen waar je wel met een dergelijke vraag terecht kunt. Probeer het eens op het forum van Schrijven Online. Veel succes gewenst.
Hey Suzanna, toen ik 9 was had ik altijd de droom om schrijver te gaan worden. Heb in die tijd veel zelfgemaakte boekjes gemaakt en tot mijn verbazing ben ik die afgelopen week tegengekomen tijdens het opruimen van mijn kamer. Ik heb ze gelezen en het verbaasde me dat er een vreselijk goede verhaallijn in zat! Heb ze voorgelezen aan m’n broertje (6) en zusje (3) en ze zaten met verbazing te luisteren. Denk je dat zo’n verhaal marktwaarde heeft?
Nick Koolhaas
Hoi Nick,
Wat een leuk verhaal. Natuurlijk kan ik zo niet zeggen of je boek marktwaarde heeft, ik ken nog niets van de inhoud. Maar je kunt het altijd eens opsturen naar een kinderboekenuitgever met een begeleidende brief. Wie weet zien die mogelijkheden! Er zijn meer jonge schrijvers die gepubliceerd werden.
Een ander idee is om mee te doen aan een verhalenwedstrijd voor jongeren. Mocht je inderdaad in de prijzen vallen, heb je direct al wat goede pr en een nog sterker aanbod richting uitgevers. Veel succes!
Beste,
Ik heb mijn levensverhaal geschreven, ik ben een incestslachtoffer en ik heb best een zwaar leven gehad. Na 40 jaar heb ik het zelf een plaats kunnen geven door het van me af te schrijven. Nu is het boek volledig klaar om uitgegeven te worden, maar ik zit nog wel met enkele vragen. Ik wil hem via Pumbo laten drukken en hem in eigen beheer uitgeven. Mag ik daar zelf reclame voor maken bijv. via sociale media e.d.? Want ik zou anders niet weten hoe ik hem aan de man moet brengen. En moet ik dat ingeven als inkomsten? Ook al is het in kleine uitgave ?
groetjes Martine
Beste Martine,
Wat moedig dat je je verhaal wilt delen. Je vraagt of je reclame mag maken voor je eigen boek: uiteraard! Ongeacht welke manier van uitgeven je kiest, boekpromotie is een must als je je boek ook verkocht wilt krijgen. En zeker in eigen beheer. Om je op weg te helpen, zou je ons gratis e-book kunnen downloaden: De onmisbare basis van je boekpromotie. Daarmee kun je alvast van start.
De opbrengst uit verkoop moet je inderdaad opgeven als inkomsten. Hoe dat precies werkt kun je navragen bij de belastingdienst of een belastingadviseur. Veel succes!
dank u wel ,grtjs Martine
Dag Suzanna!
Wat fijn dat er dankzij mensen als jou zo veel informatie te vinden is wanneer het om uitgeverijen gaat!
Ik heb zelf wilde plannen om met een vriendin een lijn van kinderboekjes uit te geven, vooral voor de doelgroep onderbouw, om moeilijke onderwerpen zoals adoptie en vluchtelingen begrijpelijk te maken voor jonge kinderen, en ouders daarmee een manier te geven het uit te leggen. Ik doe de illustraties, zij de tekst, en omdat we allebei nog niet zo lang geleden ‘uitgevlogen’ zijn, hebben we niet een enorm groot budget, en nog minder kennis over de gang van zaken haha. Ik vroeg me af of je tips zou hebben voor ons, hoe we dit plan het beste kunnen aanpakken! We zijn vrij zelfvoorzienend wat betreft de opmaak van het boekje, dus daar kunnen we op besparen denk ik!
Dag Franka, wat een leuke plannen! Als je in eigen beheer wilt uitgeven, wat ik zo uit je reactie opmaak, is het vooral belangrijk nu al na te denken hoe je de boeken gaat verkopen (via welke kanalen) en wat de belangrijkste doelgroep is, die deze boeken ook daadwerkelijk wil aanschaffen. Het is een goed idee om daarin nu al een samenwerking te zoeken, bijvoorbeeld met een partij die dezelfde doelgroep al bereikt. Of toch te kijken of je een reguliere uitgever kunt interesseren, die ook voor deze doelgroep boeken uitgeeft. Denk ook aan uitgevers die voor het onderwijs boeken uitgeven, wellicht is jullie serie in te passen in educatieve lesprogramma’s.
Veel succes gewenst!
Ik ben slachtoffer van incest en heb dit na 50 jaar pas naar buiten gebracht. Resultaat: ook mijn 2 broers en een kleinkind zijn slachtoffer.
Via mijn boek wil ik mijn verhaal vertellen en laten weten dat iedereen vlugger hulp moet vragen want voor ons is alles al verjaard. Je gooit een bom op je bestaan en sommige reacties zijn gewoon ongeloofwaardig! 4 slachtoffers en we worden niet geloofd.
Ik vraag mij af waar ik het best terecht kan om mijn verhaal te publiceren.
Beste Marijke,
Wat een heftig verhaal! Ik kan me voorstellen dat het veel losmaakt.
Wat betreft het uitgeven ervan: kijk eens rond in de online boekhandel en onderzoek door welke uitgevers soortgelijke boeken worden uitgegeven. Dat is vaak een goede indicatie waar jouw boek zou passen. Je kunt ook je tekst laten beoordelen (bijvoorbeeld via de QuickScan) om gericht uitgeefadvies te krijgen.
Want wil je een traditionele uitgeverij overtuigen, dan is een sterk en kwalitatief goed manuscript de basis.
Dat is het juist, ik heb dit verhaal vanuit mijn hart geschreven en zou nu iemand moeten vinden die de verhaallijn beter kan maken.
Beste Marijke, dat is inderdaad een belangrijke stap om je manuscript klaar te maken voor het grote publiek. Een schrijfcoach kan je hierin begeleiden. Wil je het liever uitbesteden, dan kun je ook een redacteur inschakelen die dit voor je doet. Meer informatie hierover vind je elders op deze website. Ik zet hieronder een paar directe links voor je. Neem gerust contact op als je niet zeker weet wat voor jou de beste vervolgstap is.
Meer over de QuickScan: http://www.boekenbusiness.com/uitgeven/quickscan/
Meer over schrijfcoaching: http://www.boekenbusiness.com/schrijven/individuele-begeleiding/coaching-op-maat/
Meer over redactie: http://www.boekenbusiness.com/schrijven/redactie-en-correctie/
Ik heb bijna 40 jaar ervaring met werken met kleuters; ik heb nog de oude Opl.voor Kleuterleidsters (K.L.O.S.) gedaan. Mijn expertise is zeer groot als het gaat om: hoe bescherm je nou dit gedachtengoed, nl. hoe werk je nou met kleuters? Ik had in 1975 mijn eerste kleuterklas. Ik kan over deze periode inhoudelijk enorm veel (be)schrijven, pedagogiek/ didaktiek, alle materialen in de klas met een opbouw behandelen…ik heb steeds gewerkt op een Basisschool in Noord-Brabant, tot twee jaar geleden. Het lijkt me leuk om alles eens op te schrijven. Maar?
Hoe geef je nou een boek uit? Zijn er lezers voor? Is er misschien nog een leerweg voor BaPo’s : ik kan hen helpen met dit gedachtengoed.Hoe werk je met kleuters? Een kleuter leer spelend.
Beste Josine,
het zou mooi zijn als je al die ervaring zou kunnen doorgeven aan de volgende generatie leerkrachten nietwaar? Het lijkt me dat er – afhankelijk van de inhoud – genoeg lezers voor te vinden moeten zijn. Ik raad je aan om in eerste instantie goed na te denken over de opzet van het boek – wat wil je bereiken, wie is de doelgroep, wat ga je de lezer vertellen. Als je die dingen goed op orde hebt, vind je vanzelf een uitgever. Of je geeft het boek zelf uit natuurlijk, dat kan ook 🙂
Mocht je ergens hulp bij nodig hebben of een keer willen sparren dan helpen we je graag.
Succes!
Beste, ik ben bezig met uitschrijven van mijn leven met autisme spectrum stoornis. Met als titel “Met mij is niks mis, ik ben autis”. Ik kreeg deze diagnose op zeer vroege leeftijd (lage school). Dit was een geval apart omdat vaak pas bij volwassen personen zichtbaar was, in een jaar dat weinig van wisten. Mijn sterke geheugen maakt het makkelijk voor mij om fragmenten uit mijn leven op te vragen dat andere voor mensen herkenbaar kan maken de autische kenmerken en hoe mensen buiten en in mijn familie mee omging. Er zijn goede maar ook slechte momenten geweest. Ik zou deze verhaal willen uitbrengen om meer inzicht tegeven over mijn beperking/talenten. Ook hoop voor andere dat ze wel goed terecht kunnen in het leven. Bedankt voor de uitgebreide voorbeelden, maar voor iemand uit bijzonder onderwijs. Is het niet duidelijk voor mij wat het beste is. Kun je me daarbij helpen?
Beste Gunther,
Wat een mooie insteek voor een boek, en leuke titel ook! Natuurlijk kunnen we je verder helpen bij het kiezen van de meest geschikte manier van uitgeven. Om echt een antwoord op maat te krijgen en inzicht in wat voor jou het beste werkt, is een persoonlijk gesprek de beste optie. Dan kunnen we echt inzoomen op jouw situatie. Je kunt daarvoor een korte coaching afnemen (een gesprek van 1 uur).
Een andere optie is dat je deelneemt aan ons gratis webinar hierover: Vind jouw ideale uitgever. De eerstvolgende is in januari.
Beste Suzanna, bedankt voor uw snelle reactie en compliment. Gewoon ter info: mensen met autisme spectrum stoornis hebben meer nood aan complimenten krijgen (zowel op school als werkleven). Dit en andere kenmerken zullen terug te vinden zijn. Ik weet niet hoeveel pagina’s ik ga vullen. Mijn eerste hoofdstuk “De stille jongen” gaat nog enkel over mijn kleutertijd/ eerst poging op normaal lager onderwijs.
Uit de 2 opties die u mij gaf, spreek de tweede “Vind jou ideale uitgever” mij meer aan. Ik neem aan uit de naam “online webinar” dat beide partijen vanuit achter hun pc in hun vertrouwelijke omgeving contacteert. Klopt dit?
Beste Gunther,
Inderdaad: een webinar is een online seminar, te volgen via de eigen computer, vanuit huis. Bij aanmelding via onderstaande link, ontvang je automatisch een link naar de juiste online locatie en kort van te voren ontvang je nog enkele herinneringsmails.
Aanmelden kan op deze pagina (er zijn twee data/tijden mogelijk):
https://www.boekenbusiness.com/webinar-vind-ideale-uitgever/
Dank je wel voor de snelle reactie. Dat is het juist ik heb vanuit mijn hart geschreven en zou iemand moeten vinden die de verhaallijn kan verbeteren er een leesbaar verhaal van maken .
Beste Suzanna, ik heb een idee voor een kinderboek. (Eigenlijk meerderdere) ik heb er zelfs al twee proef exemplaren van. Ik krijg goede feedback van kritische mensen op het boek. Ik denk dat er wel een markt voor zou zijn. Ik twijfel dan ook of ik het zelf moet uitgeven of Door een uitgeverij. Ik heb de titel, kaft etc al. Er hoeft weinig tot niet geredigeerd te worden. Ik ben er benieuwd naar je adviezen en welke vervolgstappen ik kan maken. Met vriendelijke groet Arthur
Beste Arthur,
Feedback is inderdaad heel belangrijk, goed dat je die stap al genomen hebt. Je kunt er inderdaad voor kiezen alles in eigen hand te houden. De belangrijkste meerwaarde van een uitgever is distributie en bereik. Dat is iets wat je als auteur niet zo makkelijk voor elkaar krijgt, tenzij je al een grote achterban van fans hebt opgebouwd. Heb je daar al over nagedacht?
Beste
Ik wil heel graag mijn eerste boek uitgeven. Het is een kort verhaal voor nu, in de toekomst gaan het meer echte verhalen zijn van minstens 50 pagina’s. Ik heb niet zoveel verstand van uitgevers omdat ik nog redelijk nieuw ben in deze wereld. Ik zou graag een uitgever vinden die redelijk al veel doet, zoals de correctie, enzovoort. Enige tips hoe ik dat kan doen. Verhalen zijn een mix van fictie en non-fictie.
Beste Shanice,
Een kortverhaal uitgeven in boekvorm, dat minder dan 50 pagina’s beslaat, daar zul je niet snel een uitgever voor vinden, vrees ik, omdat zoiets financieel voor een uitgever weinig zal opleveren. Sowieso zal een reguliere uitgever kritisch kijken naar de kwaliteit en marktpotentie. Mijn tip is om je kortverhalen eerst online te publiceren, via platformen zoals Sweek. Of een paar keer mee te doen met verhalenwedstrijden (kijk daarvoor eens op Schrijven Online). Als je meer ervaring hebt met schrijven, en kan aantonen dat lezers enthousiast zijn over je verhalen, dan kun je daarmee vervolgens uitgevers benaderen, met bijvoorbeeld een verhalenbundel met je beste verhalen.
Dit jaar zit ik 40 jaar op het water. Slepen, baggeren en offshore. Ik leg momenteel de laatste hand aan het verhaal rondom de honderden wereldwijde foto’s. Bijna 200 A4’tjes, 55000 woorden en nog niet helemaal klaar mee. Ik zou dit graag uitbrengen. Hoe pak ik dit aan?
Beste Ron, je boek en je onderwerp klinken interessant. Wat betreft je aanpak, dat hangt vooral af van je wensen. Wil je een traditionele kwaliteitsuitgever voor je boek interesseren, onderzoek dan welke uitgever dit type boeken uitgeeft en stuur die een publicatievoorstel. Bedenk ook goed wat de doelgroep voor je boek is en kijk ook welke uitgevers die doelgroep bedienen. Eventueel kun je hulp inschakelen bij je publicatievoorstel.
Wil je het zelf uitgeven, zoek dan een redacteur en een vormgever die van je manuscript een volwaardig boek maken. Je kunt ook een van de hierboven genoemde tussenvormen kiezen. Bedenk wel dat als je boek veel grote kleurenfoto’s bevat printing on demand minder geschikt is en bovendien erg kostbaar. Via een dienstverlenende uitgever kun je vaak ook kiezen voor drukken in oplage.
Veel succes met het traject!
NB. Kijk ook eens bij onze uitgeefdiensten, ook BoekenBusiness kan je op veel vlakken ondersteunen in dit traject.
Hallo,
Ik schrijf momenteel een boek, het zou vooral gaan om een young adult.
Nu was ik op voorhand al wat aan het informeren over hoe je het best je boek uitgeeft. Ik zou het liefst mijn boek uitgeven op een manier waarbij ik er nog veel over te zeggen heb hoe het uiteindelijk verschijnt. Welke manier van uitgeven raden jullie dan vooral aan?
Beste Loon,
Als zeggenschap houden over titel, cover en uitvoering voor jou van groot belang zijn dan is eigen beheer of selfpublishing waarschijnlijk het meest passend. Wil je ook begeleiding en de hoogst haalbare kwaliteit dan is een dienstverlenende uitgeverij een goede optie.
Het hangt ook af van wat je wilt investeren en wat de marktkansen zijn voor je boek. En wat je zelf aan marketing en promotie (kunt) doen.
Kortom, er is geen eenduidig antwoord te geven. Voor een uitgebreid advies kun je ook een telefonisch consult boeken. Dan bekijken we samen met jou wat de beste keuze is.
Hallo, ik ben fatima. Ik schrijf een boek ik zou het graag uit willen geven. Heb je tips?
Hallo Fatima, naast deze blog zijn er nog veel waardevolle blogs over uitgeven voor je te vinden op deze website. Klik rechts op de categorie ‘uitgeven’ en je krijgt het complete overzicht. Daarnaast geven we een gratis webinar over het uitgeven van je boek: Vind je ideale uitgever. En is er een eendaagse masterclass hierover: Wie geeft mijn boek uit?
Let wel: onze informatie is toegespitst op het uitgeven van non-fictie, maar ook voor fictieschrijvers is het waardevol. Succes met het uitgeven van je boek!
Hey,
Ik ben Scarlett en ben 14 jaar. Ik ben begonnen met een verhaal te schrijven en het gaat waarschijnlijk klaar zijn als ik nog 14 ben of als ik 15 ben want dat is niet meer lang. Ik heb mijn verhaal al veel laten lezen en ze vonden het echt een leuk verhaal. Ze vonden het zelfs goed. Zou ik mijn boek al kunnen uitgeven op mijn leeftijd? En zou ik het niet moeten laten nalezen om te kijken of ik niets van boeken heb overgenomen (niet dat ik dit heb gedaan want dit zou stom zijn). Kunnen jullie me helpen? Hoe begin ik hier het best aan, want ik heb wel al een idee hoe ik mijn boek cover wil enzo,…
Willen jullie alsjeblieft helpen want ik weet er niet zoveel van.
Alvast bedankt 🙂
Hi Scarlett,
Wat leuk dat je al zo vroeg begint met boeken schrijven. Ik neem aan dat het om fictie gaat? Je hebt twee opties:
Of je geeft je eerste boek zelf uit, om alvast te “oefenen” als schrijver en om ervaring op te doen. Daar leer je veel van en de reacties helpen je om bijvoorbeeld een volgend boek nog weer beter te maken.
Of je stuurt het manuscript (nadat je het goed hebt nagelezen op taal en spelling) met een uitgebreide brief naar een passende uitgever. Onderzoek eerst goed welke uitgevers jouw genre boeken uitgeeft (Kijk bijvoorbeeld in de bieb welke uitgevers genoemd staan in jouw favoriete boeken staan). En kijk op hun site hoe ze manuscripten graag willen ontvangen. Uitgevers zijn altijd op zoek naar nieuw talent, dus wie weet…
Veel succes!
Beste,
Handige informatie! Ik ben momenteel (sinds vorig jaar, maar ik ben wat langzaam omdat ik het erg druk heb) begonnen met het schrijven van een fictief boek met als doelgroep voornamelijk (jong)volwassenen. Het is een verhaal over een jonge vrouw die haar doelen wil bereiken, en daarvoor hele moeilijke dingen moet doorstaan. Er zitten bepaalde scenario’s in het verhaal die uit mijn eigen leven komen en is dus ook een soort van therapie voor mij om dit te schrijven. Wellicht soms wat aangedikt.
Mijn grootste passie is altijd al schrijven geweest sinds ik mij maar kan herinneren. Als kind schreef ik al, ik heb ook een diploma op redactioneel gebied en momenteel studeer ik communicatie. Toch wil ik graag ook de creatieve kant op proberen te gaan. Ik schrijf ook poëzie (in het Engels)! Dit zou ik graag ook in een boekje willen uitgeven. Dus mijn vraag is, wat voor soort uitgever zouden jullie mij aanraden? Voor zowel poëzie als het boek.
Stiekem is mijn grootste droom zelfs dat het boek verfilmd wordt… maar die kans is natuurlijk wel heel minuscuul, ik weet het…
Alvast bedankt!
Beste Lisa,
Fictie is niet ons specialisme, maar ik help je uiteraard graag op weg. Zou je boek kunnen kwalificeren als young adult-roman? Dat is een redelijk populair genre waarvoor je – mits van voldoende kwaliteit – best nog wel een kwaliteitsuitgever zou kunnen vinden. Verdiep je in welke uitgevers dit genre uitgeven, en probeer het gewoon. Vertel ook je persoonlijke verhaal erbij, want voor een uitgever is de schrijver net zo belangrijk als het verhaal.
In hoeverre je daar ook met Engelstalige gedichten terecht kunt, vraag ik me wel af. Daar kan ik je niet echt gericht advies in geven, anders dan te onderzoeken wat er op de markt is en deze uitgevers benaderen. Heel veel succes gewenst.
Hallo, ik ben zo goed als 23 jaar en ik ben van plan een boek over mijn leven te schrijven. Alleen deel 1 is bijna af. Nu is het zo: ik wil dit boek proberen uit te geven via een goeie weg. Als het verkocht zou geraken zou de opbrengst 50 % naar een goed doel gaan. Ik wil deze droom verwezelijken, ik wil mijn verhaal op de markt brengen. Waarom? Ik heb een heel moeilijk leven door allerlei omstandigheden, waardoor ik ziek ben enzo. Dus ik zou graag wat raad hebben over hoe ik dit nu allemaal kan doen of welke instantie ik moet bellen ofzo.
Mvg Tacha V.
Beste Tacha,
Een boek schrijven kan inderdaad heel helend zijn voor jezelf en voor anderen die iets soortgelijks meemaken. Dus complimenten voor je initiatief. Om je boek bij een kwaliteitsuitgever onder te brengen en verkocht te krijgen is een goed verhaal alleen helaas niet genoeg. Het is ook belangrijk om het op een goede manier op te schrijven.
Zoek je hulp bij het schrijven? Dan kan een schrijfcoach je in dat proces begeleiden. Zo iemand kan je helpen je boek geschikt te maken voor de publieksmarkt. Ook wij werken samen met goede schrijfcoaches die onder andere ook gespecialiseerd zijn in levensverhalen. Neem gerust eens contact op als je meer wilt weten over zo’n traject.
Ik heb een klein verhaal geschreven toen ik 11 jaar was. Ik heb al 2 jaar niet teruggekeken, totdat ik het verhaaltje weer vond. Nu heb ik van het kleine verhaal een bijna af boek geschreven. Waar moet ik op letten als ik mijn boek naar een uitgeverij wil sturen?
Alvast bedankt groetjes Elina
Beste Elina,
Kijk vooral naar welke uitgeverijen je het stuurt. Wat geven ze uit? Doe dus vooraf wat onderzoek, online, in de boekhandel of de bibliotheek. En kijk op de websites van uitgevers wat hun voorwaarden zijn om je manuscript op te sturen. Stuur ook altijd een toelichting mee: wie ben je en wat wil je met je boek bereiken? Waarom heb je het geschreven? Gaat het om non-fictie (al krijg ik de indruk dat je eerder een jeugdboek hebt geschreven omdat je het zo jong al bedacht), dan is het schrijven van publicatievoorstel een goed idee. Daar hebben we meerdere blogs over geschreven, dus kijk gerust nog even rond op deze website.
Veel succes!
Beste,
Ik ben bezig een boek te schrijven, (mijn vriendin) ik wil het doodgraag uitgeven met als doel dat zoveel mogelijk mensen mijn verhaal lezen. Mijn vraag is nu hoe kan ik weten of het boek verkoopbaar is?
Ik wil niets verdienen aan het boek maar ik wil mij ook financieel niet pijn doen.
vriendelijke groetjes irene
Beste Irene,
Wat mooi dat je zo gedreven bent om je verhaal te delen. De snelste manier om te weten te komen of je verhaal verkoopbaar is (danwel of een uitgever er interesse in zou hebben), is om het te laten laten lezen door een redacteur. Wanneer het om non-fictie gaat kan dat bijvoorbeeld met onze QuickScan. Daarbij kijken we onder meer naar relevantie, onderscheidende insteek, commerciële kansen en kwaliteit. Het is een relatief kleine investering (€97 ex btw) die je direct helderheid biedt. Neem gerust contact op, dan kijken we of dit voor jou een goede optie is.
Beste Suzanna,
Dank je wel voor je reactie, het boek is mijn levens verhaal.
Ik heb een aanvraag voor euthanasie gedaan en gekregen, maar wil eerst de wereld laten weten hoe het zover is kunnen komen.
Vandaar mijn vraag of zoiets gelezen wordt. Ik hoop hem af te hebben rond september.
Vriendelijke groetjes irene
Beste Irene,
Dat is nogal wat! Lijkt me een heftig verhaal.
Ik wens je veel succes met je schrijfproces.
Dankje voor de info!
Ik wil een boekje (met afbeeldingen) uitgeven in eigen beheer, kleine oplage, heb al een drukker gevonden.
Ik heb het samen met 2 vriendinnen gecreeerd.
Vraagje hierbij: moet ik een bepaalde vermelding zetten ivm copyright of verantwoordelijke uitgever?
(We werken niet met een uitgever, ik heb een btw-nummer en wil dit boekje gewoon zelf kunnen drukken en verspreiden).
Groetjes!
Beste Fien,
Ja, dat zou ik je zeker aanraden. Zoiets zet je meestal op een colofonpagina. Het is voor lezers altijd handig om te weten wie ze moeten benaderen als ze iets met je boek willen. Kijk eens in je boekenkast hoe anderen dat aanpakken.
Noem in ieder geval:
– jaartal (met copyright-teken)
– wie copyrighthouder is / zijn. In dit geval ben jij dit, samen met je medeschrijvers.
– wie copyright heeft over de afbeeldingen (meestal de maker ervan)
– En een korte tekst over het al dan niet toestaan van reproductie van je werk. Je kunt kiezen voor het standaard copyright (dus reproductie is niet toegestaan mits toestemming van rechthebbenden) of een creative commons licentie (reproductie toegestaan onder voorwaarden).
– En hoe mensen contact kunnen opnemen. Is er een website? Of een gezamenlijk mailadres?
Succes met jullie uitgave!
Voor mijn kleindochter van 3 heb ik een verhaaltje geschreven en daarbij zelf de illustraties gemaakt (aquarel). Dat wil ik haar graag in boekvorm geven. Nu zijn er wat vrienden en familieleden die het boekje ook graag zouden willen hebben. Mijn vraag is, waar kan ik dit het beste en voordeligst in kleine oplage (10-15) laten drukken? En hoe lever ik mijn aquarellen aan?
Beste Moon,
Er is een groot scala aan online drukkers die voor weinig kleine oplages drukken, ook in full colour. Typ in Google bijvoorbeeld in ‘full colour boek printen’ en je hebt de keuze uit tientallen drukkers die dit voor je kunnen doen. Bij de meeste kun je direct online de prijs opvragen, dus ga gerust vergelijken welke het beste bij je past qua aanpak en budget.
Wat betreft je aquarellen, die moet je eerst laten digitaliseren. Je kunt ze laten inscannen of fotograferen. Het beste is om hiervoor een vormgever in de arm te nemen die dit kan en er vervolgens ook een drukbestand van kan maken, met de juiste teksten, een mooie cover et cetera. Als je wilt kunnen wij je ook in contact brengen met goede vormgevers. Neem hiervoor gerust contact op via info@boekenbusiness.com.
Ik heb een boek uitgegeven bij Boekscout. Dit vind ik persoonlijk geen aanrader. Nu ben ik een kinderboek aan het schrijven. Een boek dat al meer dan 50 pagina’s heeft en nog niet af is. (wel aan het einde) Graag wil ik dit boek aanbieden bij grote uitgevers. Maar hoe kan ik ze het beste benaderen. En hoe verkoop ik mijn boek het beste aan een uitgever? zijn er tips?
Beste Ronald,
Je komt inderdaad niet zo maar binnen bij kinderboekenuitgevers door alleen je manuscript op te sturen. Dat doen namelijk nog honderden andere schrijvers en veel van die manuscripten worden afgewezen. Een grotere kans maak je met een publicatievoorstel waarin je de uitgever laat zien dat je hebt nagedacht over de marketing en verkoop. Is het boek onderdeel van een breder concept? Speelt het in op actuele thema’s bij kinderen/jongeren? Is er een educatieve component? En wat kun je zelf bijdragen in de marketing/verkoop? Allemaal aspecten die een boek interessanter maken voor een uitgever.
In de masterclass ‘Wie geeft mijn boek uit?’ gaan we daar uitgebreid op in en leer je hoe een sterk publicatievoorstel schrijft. Weliswaar voor non-fictieboeken, maar ook grotendeels toepasbaar bij een kinderboek. Je kunt ons ook inschakelen voor een coachingssessie, waarbij we je helpen met het publicatievoorstel.
Hier lees je meer over de masterclass: http://www.boekenbusiness.com/uitgeven/wie-geeft-mijn-boek-uit
Beste,
Ik ben een boek aan het schrijven met een onderwerp waar ik van vind dat daarover zelden geschreven wordt namelijk “het menselijk lichaam” alleen is dit mij eerste keer en mijn ouders snappen hier ook niets van. Nu weet ik niet hoe en met wie ik mijn boek op de markt moet brengen(ik ben 12 jaar). Het jammere is nu ook dat ik niet serieus genomen wordt omdat ik nog jong ben maar mijn leerkrachten biologie zeggen dat dit een goeie stap is onderweg naar de biologie wereld. Ik heb echt hulp nodig.
Met vriendelijke groeten
Romaysa
Beste Romaysa,
Wat leuk dat je al zo jong je eerste boek schrijft. Een boeiend onderwerp ook, daar is inderdaad veel over te vertellen!
Ik heb even nagedacht hoe je als 12-jarige en zonder grote investeringen hierbij geholpen bent.
Ik denk dat er drie routes zijn:
1. Of je zoekt een uitgever die je hierbij kan ondersteunen. Je kunt eens een mailtje sturen naar een uitgever die boeken uitgeeft voor kinderen over dit soort onderwerpen. In de bieb kijk je bij boeken die qua opzet een beetje lijken op jouw boek, je noteert de naam van de uitgever, zoekt op internet naar de contactgegevens en je vraagt ze of ze interesse hebben in jouw boek. Het beste stuur je ook alvast 1 of 2 hoofdstukken mee.
2. Je kunt ook naar een gratis internetuitgever die je hierbij kan helpen. Er is op dit moment maar een uitgeverij die op die manier werkt, en dat is Boekscout: https://www.boekscout.nl/
Zij kunnen je helpen met alle vervolgstappen.
3. Een derde mogelijkheid is dat je op zoek gaat naar gratis online cursussen voor schrijvers om je verder te verdiepen in het schrijf- en uitgeefproces. Gratis webinars worden er ook wel aangeboden. Die zijn vaak wel voor volwassenen, maar ook als 12-jarige kun je daar nog wel wat van opsteken. Wij hebben er ook een op de site (https://www.boekenbusiness.com/webinar-vind-ideale-uitgever/), maar ik weet niet of die passend is bij jouw vragen. Op de website van schrijversplatform Schrijven Online (https://schrijvenonline.org/) kun je in het forum ook je vragen stellen. Er zijn veel ervaren schrijvers die je graag verder willen adviseren over wat voor jou een handig vervolg is en die op de hoogte zijn over gratis webinars.
Ik hoop dat dit je een beetje verder helpt. Veel succes en laat het ons vooral even weten als je boek t.z.t. uitkomt.
Hoi,
Ik heb veel fantasie en schrijf mijn verhalen op Wattpad. En ik zou graag een keer een boek willen uitgeven. Dit heb ik nog nooit gedaan en wil graag weten hoe het in zijn werk gaat. Zijn er veel kosten aan verbonden en moet het boek aan een aantal bladzijden voldoen? 🙂
Groetjes Dianne 🙂
Beste Dianne,
Wat leuk dat je uitgeefambities hebt. Over het uitgeven van een boek valt waanzinnig veel te vertellen, niet voor niets hebben we een hele masterclass ontwikkeld waarin we je al deze kennis bijbrengen. Ook voor fictieschrijvers is veel hiervan nuttig en relevant. Kijk daarvoor eens op deze pagina.
De bedragen die je aan het uitgeven van je boek spendeert heb je uiteraard helemaal zelf in de hand en hangen vooral af van je ambities en doelstelling voor je boek. Je kunt het gratis publiceren via verschillende selfpublishingplatformen, of professionals inschakelen die je erbij helpen. Ook traditionele uitgevers vragen doorgaans geen vergoeding (soms wel een afname van boeken). Er is geen harde eis qua aantal bladzijden, maar in de praktijk blijkt dat te dunne boeken minder verkopen. Probeer daarom minimaal rond de 100 boekpagina’s uit te komen en maximaal op 300. Dit geldt uiteraard voor tekstboeken en niet voor bijvoorbeeld kinderboeken.
Jouw reactie*
Ik heb een opmerking over internetuitgevers. Ik heb verschillende van deze uitgevers benaderd, waaronder Free Musketeers en Boekscout. In het contract dat ze je op sturen staat in Artikel 1 dat je jouw auteursrechten aan hen overdraagt, en daarmee ben je de zeggenschap over jouw eigen boek kwijt. Niet doen dus!
Beste Stephan, een terechte opmerking. Het is altijd wijs om waakzaam te zijn met contracten. Een uitgever vraagt normaal gesproken alleen het publicatierecht van je werk in standaard auteurscontracten. Draag dus nooit zomaar je auteursrecht af als schrijver.
Ik ben ook bij boekscout. Ik heb ze gemaild met mijn vraag of ik het ook bij een andere uitgeverij uit kan laten geven. Maar dan krijg je gelijk geen geld meer van ze als ze nog een boek via hun website verkopen. Dus alle promotie die je gedaan hebt is dan voor niets.
Ik zou heel graag een grove indicatie hebben voor wat het me zou kosten om een boekje in eigen beheer te laten drukken. Het gaat om een 100 pagina’s, zwart-wit, pocket formaat, in een ringband, 50 exemplaren. Ik begrijp dat jullie nog wel meer moeten weten, maar over wat voor soort bedragen praten we?
Beste Sandra,
Ik denk dat je het beste een paar printing-on-demand-drukkers kunt benaderen met je vraag. Sommigen hebben zelfs een online calculator, waarmee je direct weet wat je kwijt bent. Dan weet je het precies. Een eerste grove schatting zou zijn rond de vijf euro per exemplaar. Althans voor een paperbackuitvoering. Een ringband behoort bij de meesten niet tot de standaarduitvoering. Misschien ben je dan juist beter uit bij de lokale print- en copyshop.
Tips voor schrijvers:
Een kind vind een boek leuk als het mooie plaatjes heeft,en kleur heeft.