Je boek verkopen via CB Logistics (voorheen Centraal Boekhuis). Voor veel schrijvers die in eigen beheer publiceren, is het een goed idee. Je vergroot je bereik en online vindbaarheid enorm. Maar je levert wel in op je winst. Hoe werkt het en wanneer is dit ook voor jou interessant? Je leest het in deze blog.

Logo CB Logistics

Nederland is uniek in de wereld met een dienst als het CB. Dit samenwerkingsverband tussen boekhandels en uitgevers is in bijna anderhalve eeuw uitgegroeid tot hét distributiecentrum voor boeken in Nederland en Vlaanderen. Met een gigantisch magazijn in Culemborg, waar uitgevers (een deel van) hun voorraden stallen.

Hart van het CB is hun database, CB Online, waar uitgevers hun boeken registreren en waar fysieke boekhandels hun bestellingen plaatsen. Online boekhandels gebruiken deze database een-op-een: alle boeken die bij CB zijn aangemeld en leverbaar zijn, komen in deze webshops. Automatisch, inclusief alle gegevens die je als uitgever aanlevert. Het CB regelt ook alle betalingen van boekhandels, uitkeringen aan uitgevers, uitlevering van boeken en de retouren. Klinkt ideaal, nietwaar?

 

 

Hoe werkt het?

 

Als schrijver kun je je niet zomaar aansluiten bij het CB, omdat dat alleen uitgevers toelaat. De minimumvereiste is een KvK-inschrijving met een uitgeverijnaam. Veel eigenbeheerschrijvers starten om die reden een uitgeverij voor hun eigen boek.

Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan deze dienstverlening. Geef je je boek uit in eigen beheer? Dan is het slim om daar in je calculatie rekening mee te houden. Net als met de vaste boekhandelsmarge van 42% (voor algemene boeken) en zelfs hoger bij bol.com.

CB beheert ook de e-bookverkoop namens uitgevers. Ook dat kan interessant zijn, omdat de kosten voor deze dienstverlening relatief laag zijn en de boekhandelsmarges meestal lager liggen.

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Wat kost een CB-aansluiting?

 

De kosten hangen onder meer af van je keuzes. Een reguliere CB-aansluiting – waar grote uitgeverijen gebruik van maken – kost rond de € 200 per maand. Dat is alleen voor de aansluiting, dan is er nog geen boek verkocht. Onbetaalbaar voor kleine zelfstandige uitgevers, die zich zo’n vijftien jaar geleden dan ook gingen clusteren om gezamenlijk een aansluiting te delen. De grootste clusteruitgeverij is nu De Vrije Uitgevers, met zo’n vierhonderd aangesloten uitgevers. Het antwoord van CB hierop was in 2010 de CB-Compact-dienstverlening. Een laagdrempelige aansluiting met beperkte mogelijkheden en een minder complex facturatiesysteem voor kleine uitgevers. Maandelijks betaal je circa € 30 voor deze aansluiting.

Bij een groot cluster zoals De Vrije Uitgevers zijn de CB-aansluitkosten over zo veel uitgevers verdeeld dat die vrijwel nihil zijn. Wel vraagt het cluster voor eigen dienstverlening een percentage van de omzet, met een minimale maandelijkse bijdrage van € 35.

Afgezien van de aansluitkosten, zijn er nog heel veel variabele kosten voor inslag (het in beheer nemen van boeken), opslag en uitslag (het uit voorraad leveren van boeken), facturatie en verzending. Zeker bij een volledige CB-aansluiting vormt dit een uitermate complexe rekensom. Bij CB-Compact is die berekening sterk vereenvoudigd, maar ben je per verkocht boek vaak wel duurder uit.

Welke manier van aansluiting voor jou het beste is, hangt van veel zaken af, maar vooral van de te verwachten verkoop. Verkoop je vijftig tot honderd boeken per maand, dan is een cluster al gauw interessant. Verkoop je (veel) minder, dan is CB Compact een betere keuze. Verkoop je maar enkele boeken per maand, dan zijn beide opties te duur.

Daarnaast zijn er nog vele overwegingen te maken, bijvoorbeeld je boek via printing on demand (POD) aanbieden. CB heeft een eigen printstraat en kan een bestelling doorgaans binnen 24 uur uitleveren. Dat scheelt je aan inslag- en opslagkosten. En je betaalt de drukkosten van je boek pas na verkoop, dus je loopt weinig risico.

 

 

Wat levert het op?

 

Gemiddeld genomen kun je bij een redelijke verkoop uitgaan van € 2 tot € 3 variabele kosten per boek. Leveren aan Vlaanderen is wel wat duurder, maar daar krijgen boekhandels een lagere marge. In de praktijk blijkt dat je – afhankelijk van keuzes en verkopen – tussen de € 1 en € 8 verdient per verkocht boek.

Verkoop je ook je e-books via CB en aangesloten partijen zoals iBookstore, Kobo en Amazon? Dan levert je dat al gauw 40 tot 50% marge op.

 

 

Wel of niet doen?

 

Wat is voor jou de beste keuze? Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Ga voor jezelf in ieder geval na wat de verkooppotentie is van je boek, waar jouw doelgroep zit en hoe je die het beste bereikt.

 

Door: Suzanna van der Laan

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger