Na maanden van hard werken is het zover: je boek verschijnt. Tijd om er de vruchten van te plukken en het te gaan verkopen. Een van de vele manieren om vraag te creëren naar je boek, is het geven van lezingen over jouw expertise. De voordelen op een rij:

Bezoekers schaffen voor of na de lezing je boek aan
Wanneer het onderwerp veel mensen naar je voordrachten trekt, dan levert dat direct resultaat op. Regel je zelf de verkoop van de boeken dan strijk je ook zelf de marge op. Besteed je de verkoop uit aan een lokale boekhandel, dan moet je het met de royalty’s doen maar heb je er zelf geen werk aan.
Grote afname
Vormt het bedrag dat je vraagt voor het geven van de lezing een struikelblok voor de organisatie? Spreek dan af dat ze een x-aantal boeken afneemt waarvoor je gratis, of voor een symbolisch bedrag, komt spreken. Naast de verkoopopbrengsten van je boek levert het je veel goodwill op en extra promotie.
Persbericht
Een goed persbericht bij het verschijnen van je boek genereert altijd publiciteit. Maar die aandacht ebt weg, terwijl iedere lezing weer een nieuwsmoment op zichzelf is. Interessant dus voor de media. De meeste lokale en regionale dag- en weekbladen plaatsen gratis een aankondiging en ook in de digitale agenda’s is je lezing te vinden.
Extra attentie
Een lezing geven is een heel geschikte manier om bij jóuw specifieke doelgroep onder de aandacht te komen. Al die extra attentie levert uiteraard meer verkoop op, ook bij mensen die niet naar je lezing komen.
Wil je meer weten over lezingen en boekpromotie in het algemeen? Schrijf je dan in voor de masterclass Zo promoot je je boek.
Gratis reclame
De organisatie die jou uitnodigde een lezing te geven, maakt gratis reclame voor jou en je boek. Bijvoorbeeld op de eigen website en op posters.
Nieuwe uitnodigingen
Van het een komt het ander. Bij jouw lezingen zitten mensen te luisteren die denken: hé, dit verhaal is ook interessant voor ons. Dat levert nieuwe uitnodigingen op om een voordracht te komen houden of zelfs opdrachten voor je bedrijf.
Omlooptijd
Het verlengt de omlooptijd van je boek. Een halfjaar nadat je boek uitkomt, ligt het waarschijnlijk niet meer in de boekhandel. De uitgeverij ruimt het na anderhalf tot twee jaar op. Door de aandacht voor je boek levend te houden, zakt de verkoop niet naar nul, houdt de uitgeverij de titel in het fonds en houden (grote) boekhandels het op voorraad.
Expertstatus
Een boek vergroot je expertstatus, maar lezingen doen dat ook. Het gevolg? Je wordt meer gevraagd als spreker en kunt hogere bedragen vragen voor je voordrachten. En wie weet kan een actualiteitenprogramma op radio of tv jouw kennis wel gebruiken. Zo zorgt een grotere expertstatus voor meer aandacht en daardoor meer verkoop.
Contact
Lezingen vormen een perfecte gelegenheid om rechtstreeks in contact te komen met lezers en dus met potentiële klanten voor je business. Daar kan geen e-mailcontact tegenop!
Door: Janneke Sinot
Tip: Wil je succesvol leren presenteren? Kijk dan eens op speechen.nl.

Over de auteur:
Janneke Sinot
Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.
Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…
tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com
Wil je meer weten over lezingen en boekpromotie in het algemeen? Schrijf je dan in voor de masterclass Zo promoot je je boek.
@Ine Met een goed persbericht vergroot je de kans dat plaatselijke dag- en weekbladen een stuk over je boek willen schrijven. Daarbij helpt het als je boek een actuele insteek heeft. Regionaal is ook de persoon achter de schrijver misschien interessant.
Garanties heb je helaas nooit. Er worden enorm veel boeken aangeboden bij dagbladen en de ruimte is maar zeer beperkt.
Regels voor het organiseren van een boekpresentatie zijn er niet echt. Belangrijk lijkt me dat het voor de gasten niet saai wordt. Het is een mooi moment om wat mensen te bedanken voor hun bijdrage, misschien wil iemand anders iets aardigs zeggen of je kunt iets vertellen over het hoe en waarom van je boek. Neem ook de tijd na het officiële gedeelte om persoonlijk met al je gasten te babbelen en je waardering uit te spreken voor hun komst/bijdrage.
Wat betreft je vraag hoe je een lezing aanpakt: je kunt klein beginnen bij de plaatselijke boekhandel of bibliotheek, maar je kunt je ook als spreker aanmelden bij speakersbureaus. Of neem contact op met bedrijfjes die een evenement voor je regelen (bijvoorbeeld http://www.dondersteuning.nl).
Of je doet alles tegelijk. Wat jij al voor hebt op anderen is dat je gewend bent om voor groepen te staan.
Succes!
Jan
Mijn boek komt half november uit.
Ik heb echter nog geen lezing gegeven.
Wel opleidingen en trainingen in mijn werk.
Hoe pak je zo’n lezing aan.
En wat met het organiseren van een boekpresentatie.
Hoe lang moet dat duren? Wat vertel je, etc…
Hebben jullie daar een systeem voor?
groetjes,
Ine
Hoe krijg je plaatselijke dag- en weekbladen zover dat ze iets willen schrijven over jouw boek?
hebben jullie daar tips voor?
groetjes,
Ine
@Diana Heel erg leuk om te horen dat je zo’n succes hebt gehad met je boek. Ik had nog niet eerder gehoord dat uitgeverijen in de rij staan om een zelf uitgegeven boek over te nemen.
Misschien wil je een keer met onze BoekenBusiness-klanten delen hoe dat je het aangepakt hebt? Daar kunnen anderen ook weer van leren.
Via lezingen en social media ben ik er in geslaagd om van mijn (zelf uitgegeven) boek ‘Perfecte moeders bestaan niet’ een bestseller te maken.
Zonder echte uitgeverij (ik heb er zelf 1 opgericht), zonder marketeers of publiciteitsplan, gewoon door keihard werken en iedere kans benutten om de mond over te laten lopen met waar het hart van vol is.
Sinds het uitkomen van het boek, nu 9 maanden geleden, zijn er 3500 exemplaren verkocht (boek al in 3e druk). En dit terwijl het boek nauwelijks te koop is geweest in de boekhandels, want die wilden het boek niet in hun winkel leggen ivm ‘geen zaken willen doen met een onbekende uitgeverij’.
In totaal heb ik 3(!!) aanbiedingen gehad van uitgeverijen die het boek wilden overnemen.
Per 1 okt is ‘mijn kindje het huis uit’ en overgenomen door Uitgeverij Lannoo, die het boek ook in België uit gaat brengen. Het is een heel intensief en leerzaam proces geweest.
Zou zo weer een onderwerp kunnen zijn voor een nieuwe lezing: ‘Diana’s grote boekavontuur’
Waauw Diana, wat goed zeg! Die lezing zou ik wel willen bijwonen. Ik wil mijn boek ook zelf gaan uitgeven, heb al een behoorlijk netwerk via site (www.boek-en-steun.nl), patiëntenverenigingen en Facebook opgebouwd. Toch zou ik nog wel wat tips van een geslaagde ervaringsdeskundige als jij kunnen gebruiken.
Laat svp weten als, waar en hoe jij ervaringen wilt delen.
Helemaal top deze website voor mij als beginnende schrijver van een kinderboek. De verhalen (12) en illustraties/aquareltekening (12) zijn af. Nu nog even de puntjes op de “ï” zetten.
Ik heb verschillende versies gemaakt die geschikt zijn voor:
– boekvorm
– digitaal, om zelf te lezen
– digitaal, verhalen zijn ingesproken.
Kosten voor boekvorm zijn erg hoog bij een kleine oplage. Ik ben op zoek naar een sponsor. Dus nog werk aan de winkel.
Groeten, Yvonne Koster