Het is altijd weer een leuk moment. Als we tijdens de masterclass Wie geeft mijn boek uit? of Zo promoot je je boek over de blurb beginnen. De een fronst zijn wenkbrauwen. De ander houdt de schijn op met een bevestigend knikje, maar denkt: o hemel, wat nu weer? Voor wie het niet weet: een blurb is een korte aanbevelingstekst voor een boek, die meestal een plekje krijgt op het omslag. Een prachtige marketingkans dus.
Handige tips om het maximale te halen uit deze minitestimonial:

Blurb

Durf en doe

 

Laat je niet beperken door je gedachten. Maak jezelf niet wijs dat die televisiepresentator het veel te druk heeft om een blurb te schrijven. Of dat die professor zijn neus ophaalt voor een auteur als jij. Doe het gewoon: pak die telefoon of schrijf dat e-mailbericht. Er zijn nog altijd heel veel mensen die graag iets voor een ander doen.
Birgit Smit bracht deze tip in de praktijk. Het resultaat? Een prachtige quote van Annemarie van Gaal op de cover van haar boek Van doemscenario naar droombaan: “Knokken geeft kracht. Birgit bewijst het.” Ook een andere auteur mailde ons enthousiast haar succes: Helga van Leur én Dieuwertje Blok schrijven een blurb voor haar (kinder)boek.

TIP – Wees niet bang voor een afwijzing. Wat kan je gebeuren? In het ergste geval moet je naar iemand anders op zoek.

 

 

Kies de juiste persoon

 

Door wie heb jij je laten inspireren? Welke persoon is voor jou een lichtend voorbeeld? Wie maakte hetzelfde mee als jij? Kies je ‘blurbleverancier’ zorgvuldig. Liever een bekende Nederlander of Vlaming, dan de buurman op de hoek. Liever een gewaardeerde politicus, dan een omstreden zakenman.

Vraag bijvoorbeeld een:
– expert in je vakgebied,
– bekende Nederlander of Vlaming (of internationale beroemdheid),
– tevreden klant, bijvoorbeeld de directeur van een groot bedrijf met een goede naam.

TIP – Neem je klantcases op in je boek? Vraag de klanten die aan het woord komen dan een of twee regels over je boek te schrijven. Zet de krachtigste op de cover van je boek. Piet Vink deed dit mooi met zijn boek Succes met SharePoint! De overige quotes kregen een plekje in het hoofdstuk ‘Aan dit boek werkten mee’.

Moeten de blurbs altijd van een bekendheid zijn? Nee, niet per se. Kan iemand de inhoud van je boek koppelen aan zijn persoonlijke ervaring en leverde dit een mooi resultaat op? Een blurb die dat vertelt, is ook heel krachtig. Een voorbeeld hiervan is de moeder die ons mailde over ons boek IQ te koop! Het had het leven van haar depressieve zoon een positieve draai gegeven. Was ze eerst bang dat hij zelfmoord zou plegen, nu zat hij weer lekker in zijn vel. Ook zo’n quote is natuurlijk een prima blurb (… al zou het nog mooier zijn als die moeder ook nog beroemd was).

 

Het schrijven van een succesboek is makkelijker dan je denkt.

Ontdek hoe jij in 2 weken een zakelijke bestseller schrijft,
zonder af te haken omdat je niet weet hoe je verder moet
en zonder dat jij en je boek mislukken.

Vergroot je kans

 

Maak de kans op succes zo groot mogelijk. Maak duidelijk dat het weinig werk is om een blurb aan te leveren: een of twee regels is genoeg. Je kandidaten hoeven natuurlijk niet het hele manuscript te lezen. Stuur met je verzoek een korte omschrijving mee van de inhoud en strekking van je boek. Vergeet niet te vermelden waarom juist deze persoon de ‘uitverkorene’ is.

TIP – Wil je de drempel nog lager maken? Doe dan alvast enkele suggesties (“Wilt u een korte aanbeveling schrijven voor mijn boek, bijvoorbeeld iets in de trant van …”). In de wereld van de copywriting zie je dit vaker: een tekstschrijver schrijft een testimonial, die de klant daarna alleen nog maar hoeft goed te keuren. Heel handig voor drukbezette mensen. Natuurlijk werkt dit alleen als je voldoende weet van de persoon in kwestie. Ook belangrijk: kies een tactische formulering. Je wilt niet dat je verzoek een reactie opwekt van: ja, hallo, ik bepaal zelf wel wat ik vind.

 

 

Begin op tijd

 

Geef de persoon/personen van je keuze voldoende tijd om een blurb te schrijven (minimaal een week, maar liever meer). In onze BoekenBusiness-promotieplanner hebben we het ingepland drie maanden voor het verschijnen van je boek. Heb je de blurb vroeg binnen? Neem hem dan op in je publicatievoorstel. Zo vergroot je de kans op een contract bij een kwaliteitsuitgever.

TIP – Heb je dat uitgeefcontract al binnen? Vertel dit er dan bij als je een blurbverzoek doet. Een grote naam geeft vertrouwen.

Door: Janneke Sinot

Volg ons op

Janneke Sinot

Over de auteur:

Janneke Sinot

Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.

Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…

tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger