De laatste dagen van het jaar zijn aangebroken! Een mooi moment om even terug te kijken. Wat is er in 2016 allemaal gebeurd op boekengebied? Een beknopt overzicht.

boekenjaar-2016

Jaar van het Boek

 

Het jaar 2016 was uitgeroepen tot Jaar van het Boek, met als hoogtepunt de verkiezing van ‘Het belangrijkste boek’. Van april tot september kon iedereen zijn stem inbrengen. Wat bleek? De Bijbel kreeg de meeste stemmen! Op nummer twee Het Achterhuis van Anne Frank en op drie In de ban van de ring van J.J.R. Tolkien.

 

Gastland

 

De Buchmesse in Frankfurt – ’s werelds grootste boekenbeurs – is voor boekenvakkers sowieso al een hoogtepunt. Maar dit jaar was het dat helemaal! Want Nederland en Vlaanderen waren samen gastland en ‘onze’ boeken en schrijvers stonden daarmee volop in de schijnwerpers. Met een fantastisch resultaat: nog nooit zijn zo veel nieuwe vertalingen verschenen van oorspronkelijk Nederlands werk.

 

Boeken in het nieuws

 

Bestsellerlijsten

De officiële telling is nu nog gaande – want het jaar is nog niet voorbij – maar zo hier en daar duiken al top 10-lijsten van 2016 op. Zoals van online boekverkoper Youbedo. Duidelijk is dat voeding en gezondheid heel hoog scoorden dit jaar!

 

Managementboek

Het bestverkochte managementboek in 2016 werd half december bekendgemaakt. Maak ze gek! van Aartjan van Erkel werd het meest verkocht. Op nummer 2 en 3 respectievelijk Waar een wiel is, is een weg van Jaap Bressers en Verdraaide organisaties van Wouter Hart en Marius Buiting.

De hele top 10 vind je hier.

Managementboek van het Jaar

Los van verkoopcijfers kiest een jury ook jaarlijks het beste managementboek. In 2016 werd tijdens het Managementboekengala bekendgemaakt dat het boek De Corporate Tribe van Danielle Braun en Jitske Kramer de eervolle titel van Managementboek van het Jaar 2016 mocht dragen.

Wil jij komend jaar ook kans maken met jouw boek? De jury selecteert op zowel inhoud als uitvoering. Belangrijke criteria vind je hier.

 

Kookboek van het Jaar

In 2016 zijn er weer juweeltjes van kookboeken verschenen. Het genre blijft onverminderd populair. Tijdens de jaarlijkse Kookboeken7daagse in november werd de winnaar bekendgemaakt. De jury bekroonde Smokey Goodness van Jord Althuizen tot beste en meest ‘smaakvolle’ titel.

 

Woord van het Jaar 2016

Taal is levend en ieder jaar wordt onze taal verrijkt met nieuwe woorden. Van Dale houdt jaarlijks een verkiezing en laat het publiek bepalen welk woord de titel Woord van het Jaar verdient. Dit jaar waren er weer veel goede kandidaten.

Afgelopen week werd duidelijk welk woord de meeste stemmen kreeg in Nederland: treitervlogger. Volgens Van Dale is dit ‘iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt.’

De nummers 2 en 3 waren pokémonterreur en trumpisme. Daarnaast waren er nog winnaars in vijf categorieën.

In België is met 43% van de stemmen het woord samsonseks het Woord van het Jaar 2016 geworden. Samsonseks betekent volgens Van Dale: seks terwijl de kinderen naar de televisie kijken, genoemd naar het kinderprogramma ‘Samson en Gert’.

 

En 2017?

 

We zijn benieuwd wat 2017 ons brengt op boekengebied! Wat zijn jouw plannen? Wordt 2017 ook het jaar van jouw boek?

Laat je inspireren door ons gratis webinar Dit jaar schrijf ik mijn boek van 3 januari en kijk in onze agenda voor een compleet overzicht van webinars en masterclasses. Wij helpen je ook in het nieuwe jaar graag verder met jouw schrijf-, uitgeef- en promotieplannen. Maak er een mooi jaar van!

 

Door Suzanna van der Laan