Boekmarketing is voor veel auteurs het lastigste onderdeel van het schrijverschap. Want jezelf verkopen, hoe doe je dat? We vroegen het aan Rinske Bakker en Charlotte Tan, oprichters van High Rollers Agency, een agentschap voor pr, branding en influencermarketing. “Ondernemers en schrijvers die zichzelf herkenbaar, authentiek en consistent positioneren zijn veel succesvoller.”

Rinske Bakker en Charlotte Tan

Fotografie: Lara Groenhof

Jaloers zou je erop worden: ondernemers en professionals die met het grootste gemak dagelijks zichtbaar zijn op sociale media, die vanuit hun eigenheid waardevolle content delen en met gemak tienduizenden volgers aan zich weten te binden. En alles wat ze op de markt brengen nauwelijks hoeven aan te prijzen, want iedereen wil het hebben.

Het succes van deze influencers is niet zomaar tot stand gekomen, weten Rinske Bakker en Charlotte Tan. Samen specialiseren ze zich in de begeleiding van ondernemers die hun online kanalen optimaal willen benutten, een merk willen opbouwen en bereid zijn het hoofd boven het maaiveld uit te steken. In het Engels high rollers genoemd.

 

Bouw het stap voor stap op

Naam opbouwen en een groot aantal volgers aan je binden is een kwestie van langdurig en consistent blijven investeren, vertelt Rinske. “Rome is niet in één dag gebouwd en voor het opbouwen van een succesvol merk geldt dit net zo goed. Natuurlijk bestaat er een snelweg naar succes als je een bestseller te pakken hebt, maar dat is voor de meeste auteurs helaas niet weggelegd.

Wij geloven in het principe ‘eerst zaaien, dan oogsten’ en zo stap voor stap een solide basis opbouwen. Zorg dat de basis van je merk staat als een huis en dat je daarmee duidelijk online zichtbaar bent. Wees consistent met posten, zodat je doelgroep ook jou trouw blijft. Er zijn allerlei zogenoemde ‘growth hacks’ te vinden op sociale media, maar ook voor volgers geldt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Je hebt niets aan volgers die uiteindelijk geen klant van je worden.”

 

Begin met een eigen platform

Hoe pak je zoiets aan? Rinske is duidelijk: “Zorg allereerst voor een eigen platform, bijvoorbeeld een auteurswebsite en/of een online community. Al is het alleen al om je expertstatus te tonen en via je eigen platform gegevens van je klanten te kunnen verzamelen. Data zijn enorm waardevol, net als de één-op-één-connectie met je doelgroep. Hierbij geldt: wees consistent, post met regelmaat en zorg dat je SEO on point is, zodat je vindbaar bent.

Daarnaast zijn de sociale media een essentieel onderdeel van elke sterke communicatiestrategie. De perfecte marketingmix verschilt per auteur. Een belangrijke factor hierin is: wat is je doelgroep en waar is die doelgroep actief? Als auteur van een managementboek kan een platform als LinkedIn of Twitter interessanter zijn dan bijvoorbeeld Instagram. Terwijl een auteur van tienerboeken zijn pijlen beter op TikTok of Snapchat kan richten.

Belangrijk punt: we noemen het sociale media, dus houd het persoonlijk en zorg ervoor dat je niet enkel zendt. Post consistent en ga hierbij vooral de connectie en interactie aan met je doelgroep, je volgers. Creëer menselijke content, vertel verhalen. Goede storytelling zorgt ervoor dat mensen je verhaal en boodschap veel sterker ervaren, het zien én voelen. Uiteraard zijn de socialemediaplatforms ook enorm goed in te zetten om publiciteit te genereren voor je boek of product. Maak daarbij ook gebruik van andere influencers.”

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

 

Kies je marketingstrategie

Volgens Rinske en Charlotte is investeren in marketing een must. Wat zijn belangrijke acties?

1. Influencermarketing

“In het huidige digitale tijdperk kun je niet meer om influencers heen. Een influencer wordt als ‘leading figure’ gezien door zijn volgers, is een betrouwbaar persoon, iemand die ze als vriend(in) zien en ze vertrouwen erop dat diegene ze uit eigen ervaring informeert. Deel dan ook regelmatig inzichten, bijzondere weetjes, ideeën en successen die als voorbeeld gebruikt kunnen worden, ze onderstrepen je expertstatus en je autoriteit.”

2. Community

“Het bouwen van een community is erg belangrijk. Op de sociale media, maar ook door je community naar je eigen platform of omgeving te halen. En als het even kan ook persoonlijk de connectie aan te gaan met je community door ze offline te ontmoeten. Denk aan lezingen, workshops of inspiratiesessies.”

3. Online optimalisatie

“Zorg dat je website vindbaar is, op alle devices werkt én door de juiste doelgroep gevonden wordt via Google (of een andere zoekmachine). Het verbeteren van je Search Engine Optimization (SEO) is voor de lange termijn heel waardevol. Daarnaast is de investering in een goede mobiele website onmisbaar. Smartphones en tablets zijn goed voor meer dan de helft van de gehele internettraffic. Als een mobiele site niet goed werkt, ben je de potentiële lead meteen kwijt.”

4. Sales funnel om bezoekers vast te houden

“Nadat je gevonden bent, is je sales funnel belangrijk. Is een potentiële klant geïnteresseerd? Dan is het de kunst om die interesse vast te houden en data te verzamelen. Je komt bijna niet dichter bij een lead, dan door in zijn inbox te komen. Sales funnels uitdenken, opzetten en leads vasthouden door boeiende informatie en content te delen, is waar wij bij High Rollers dagelijks mee bezig zijn voor onze klanten.”

 

De perfecte mix en match

“De perfecte marketingmix is voor iedereen anders. Het een sluit het ander niet per se uit. En wat voor de ene persoon of het ene product of merk werkt, is voor de ander geen succes. Onderzoek dus wat voor jou en je doelgroep de meest passende marketingmix is.

Wat je vooral niet moet doen is delen om het delen en daarmee alleen maar zenden. Hiermee bouw je geen band op met je doelgroep en daar prikken mensen doorheen. Investeer je tijd en energie in het bouwen aan de relatie met je doelgroep en pluk daar de vruchten van.”

 

De belangrijkste tip voor schrijvers?

“Ongeacht in welk segment je actief bent, geldt: ondernemers die zichzelf herkenbaar, authentiek en consistent positioneren zijn succesvoller. Om deze reden is het enorm belangrijk om kleur te bekennen. Je kunt nog zo’n goed product, boek of dienst in handen hebben; als je positionering en brand story niet aansluiten bij de emotionele behoeften van je doelgroep, of je positionering is vlees noch vis, dan zal dit ten koste gaan van je succes. Een goede brand story laat mensen iets voelen en deze emotie zorgt voor een sterke (emotionele) binding. Zoals Simon Sinek zo mooi verwoordt: People don’t buy what you do, they buy why you do it.

Kortom: zorg voor een duidelijke positionering, brand story en zorg dat je marketing en pr on point zijn. Je boek gaat zichzelf niet verkopen! Zorg daarnaast dat je zaken waar je zelf niet in uitblinkt uitbesteedt, een goed team is goud waard.”

 

Door: Suzanna van der Laan

 

Over High Rollers Agency

High Rollers Agency helpt ondernemers en online professionals met het lanceren en opzetten van een eigen website, community en webshop. Ze zijn gespecialiseerd in het helpen zichtbaar te worden op sociale media door het opzetten van een socialemedia- en contentstrategie. Ze faciliteren onder meer shoots, zodat je meteen aan de slag kunt met je online branding. Daarnaast ondersteunen ze bij de lancering van een boek en kunnen ze hun netwerk van influencers voor je inzetten om je boek of product te promoten. Hun recent uitgegeven boek De Eetswitch kwam direct in de top 10 ‘culinair’ van de Bestseller 60.

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger