Crowdfunding is natuurlijk een belangrijk onderdeel van onze coachingssessie Vind sponsors voor je boek. Reden voor ons om Marcel van Driel het hemd van het lijf te vragen, want hij haalde € 17.000 op voor de realisatie van zijn boek. Wat is zijn geheim?

Crowdfunding

Waarom heb je ervoor gekozen om je boek te financieren met crowdfunding?

 

“Naast schrijver ben ik ondernemer en ik experimenteer graag. Vanuit de ervaring dat schrijvers een groot deel van hun inkomsten uit andere bronnen halen, lezingen bijvoorbeeld, wilde ik eens iets nieuws uitproberen. Ik was benieuwd of crowdfunding zou lukken.”

 

 

Hoe heb je je voorbereid?

 

“Als ik ergens aan begin, bedenk ik meestal: iemand anders heeft dat vast al eerder gedaan. Ik heb dus eerst afgekeken bij anderen. Vooral bij Amerikaanse projecten, want daar denken ze vaak groter dan wij. Van de missers heb ik het meeste geleerd. Google maar eens op ‘crowdfunding failure’ en je leert direct waar je op moet letten.”

 

 

Waarom steunen donateurs jouw crowdfundingproject?

 

“Dat is toch wel de gunfactor. Als ik iemand kan helpen zonder dat het me al te veel moeite kost, dan doe ik dat. Ook online. En mensen zien dat. Auteurs met mislukte crowdfundingprojecten zeggen dan: ‘Ik heb jouw aantal volgers niet.’ Maar dat is niet het belangrijkste. Natuurlijk bereik je meer mensen als je meer volgers hebt. Maar als je nooit online reageert, nooit klaarstaat voor anderen en alleen maar om hulp vraagt, dan zijn anderen ook niet geneigd jou te helpen.”

 

 

Heb je een gouden tip?

 

“Vaak betekent de vraag om een gouden tip: weet je een shortcut? Nou, die is er niet. Het is hard werken! Maar dat geldt voor alle projecten, dat vertel ik ook in de lezingen rond mijn non-fictieboek Waanzinnige plannen: stel concrete doelen en denk niet dat het resultaat vanzelf komt. Ik had met mezelf afgesproken dat ik elke dag 1% van het totale doelbedrag moest binnenhalen. Ongeacht of het de dag ervoor was gelukt. Als ik dat doel niet bereikte, twitterde ik dat ik enorm moe was, maar niet naar bed mocht voordat ik het had gehaald. Dan reageerde er vaak wel iemand met ‘Ik stort wel, ga alsjeblieft slapen’.”

 

Het schrijven van een succesboek is makkelijker dan je denkt.

Ontdek hoe jij in 2 weken een zakelijke bestseller schrijft,
zonder af te haken omdat je niet weet hoe je verder moet
en zonder dat jij en je boek mislukken.

Wat is de absolute don’t?

 

“Ik geloof daar nooit zo in. Maar ik weet dat er in Amerika crowdfundingprojecten zijn geflopt van bekende mensen, acteurs. Ze hadden een project online gezet, wachtten af en na een maand zeiden ze: ‘Er gebeurt niets.’ Dus niks doen is een absolute don’t. Dat is een open deur, maar het verbaast me hoe vaak het gebeurt. Net als dat ondernemers een website online zetten of een winkel openen en verwachten dat er dan vanzelf bezoekers komen. Beschouw crowdfunding – net als je boek – als een project waar je tijd voor moet maken. Ik ben er drie maanden dagelijks mee bezig geweest.”

 

 

Kun je iets vertellen over je campagne?

 

“Ik heb een professionele film laten maken. De meeste mensen maken zelf een filmpje, bij wijze van spreken met hun telefoon. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar ik zie te veel promotiefilms met slechte geluids- of beeldkwaliteit.
Ook heb ik een pr-bureau ingehuurd voor publiciteit in de kranten. Gelukkig voor een fractie van wat ze normaal berekenen, maar dan kost het nog steeds geld. Het heeft publiciteit opgeleverd in AD en NRC. De campagnekosten had ik meegenomen in het doelbedrag van mijn crowdfunding.

Zelf heb ik online heel breed mijn netwerk bestookt. Ik plaatste updates en verstuurde persoonlijke berichten via LinkedIn. Wel met de boodschap: ‘Vind je het vervelend? Dan was dit meteen de laatste mail. Vind je het leuk? Doe mee.’

Uiteindelijk was het meest frappante dat slechts 3% van de donateurs via de kranten kwam en 97% uit mijn eigen netwerk of uit het netwerk van mijn netwerk.”

 

 

Wat levert crowdfunding je nog meer op?

 

“Geld verdienen blijkt niet het belangrijkste. Het mooiste effect is dat donateurs ambassadeurs worden. Er raken zo veel mensen betrokken bij je boek! Met regelmaat vragen ze mij naar de voortgang. Dat levert druk op, zeker als je boek later komt dan verwacht. Maar als je je donateurs op de hoogte brengt, zijn ze zeer begripvol. Ze hebben liever dat je een goed boek aflevert, dan dat het een haastklus wordt.”

 

 

Is crowdfunding geschikt voor non-fictie?

 

“Meer zelfs dan voor een roman. Met non-fictie bereik je veel makkelijker je specifieke doelgroep. En mensen uit jouw netwerk kennen jou als expert, dus je hoeft niet te bewijzen dat je verstand hebt van het onderwerp.”

Marcel van Driel heeft ruim veertig boeken op zijn naam staan. Voornamelijk kinderboeken, waaronder de populaire serie Superhelden.nl. Zijn non-fictieboek Waanzinnige plannen (dat in 2013 uitkwam) en de bijbehorende lezingen, inspireren veel mensen om hun dromen waar te maken. Het geld dat hij ophaalde met crowdfunding gebruikt Marcel om zijn eerste thriller voor volwassenen te schrijven: Nachtmerrieman.

Door: Brenda van Dijk

Volg ons op

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger