De eerste week van november bezochten we de Boekenbeurs in Antwerpen. Wat een inspirerend evenement! Wat een (boeken)energie! En wat jammer dat we hem een paar jaar overgeslagen hadden. Voor wie er nog nooit is geweest: vijf redenen waarom volgend jaar de eerste keer moet zijn.

Boekenbeurs Antwerpen

1. Grootste boekenevenement van de Lage Landen

 

Met een beursoppervlak van 20.000 m² verdeeld over vier hallen, 60.000 titels bij ruim 100 standhouders en meer dan 150.000 bezoekers, is de Antwerpse Boekenbeurs een populair uitje tijdens de herfstvakantie. Niet voor niets draaien Vlaamse uitgeverijen in september en oktober overuren om alle titels voor het najaar op de beurs te kunnen presenteren.

 

 

2. De grote Vlaamse non-fictie-uitgeverijen zijn aanwezig

 

Boekenbeurs Antwerpen 4Je vindt op de beurs niet alleen algemene non-fictie-uitgeverijen (zoals Lannoo, EPO, Van Halewyck en Witsand), ook de uitgeverijen van studieboeken en wetenschappelijke uitgaven zijn ruim vertegenwoordigd (bijvoorbeeld Garant en Maklu, Pelckmans en ACCO).
Weet je nog niet naar welke uitgever je het best je publicatievoorstel opstuurt? Een bezoek aan een stand geeft een aardig inzicht in het fonds en de doelgroep van de uitgeverij. Bijkomend voordeel: je treft hier vooral de traditionele kwaliteitsuitgevers aan, bij wie je als auteur niet zelf in je boek hoeft te investeren.

NB – Nederlandse uitgeverijen zijn beperkt aanwezig met een eigen stand, maar hun boeken zijn er wel. Grote partijen als WPG Uitgevers nemen de distributie van hun Nederlandse collega’s over.

 

 

Wil je meer weten over de Antwerpse Boekenbeurs of boekpromotie? Dat kan. Neem contact op voor de mogelijkheden.

3. Netwerkmoment

 

Het is zo druk op de verschillende stands dat alle medewerkers worden ingeschakeld, van vertegenwoordiger en pr-medewerker tot fondsredacteur en uitgever. Profiteer van hun aanwezigheid: maak een praatje met de promotiemedewerker als jouw boek al in de rekken ligt. Of stel jezelf voor aan de uitgever wanneer je boek nog niet gepubliceerd is. Wie weet herinnert hij zich jou nog als je straks je publicatievoorstel opstuurt.

Is je boek net uit? Bespreek dan, vóór de beurs, met de pr-afdeling of een signeersessie tot de mogelijkheden behoort.

TIP: Niet iedereen kan op zulke lange rijen mensen rekenen als bijvoorbeeld Pascale Naessens en Sergio Herman. Combineer je signeersessie daarom met een activiteit op een van de podia of regel van tevoren dat familie en vrienden bij jou hun boek laten signeren. Rijen werken als een magneet op andere bezoekers!

 

 

4. Prijzencircus

 

Boekenbeurs Antwerpen poster 2015Om de Antwerpse Boekenbeurs extra interessant te maken voor het publiek worden er tal van prijzen uitgereikt. Dit jaar waren dat er maar liefst zes:
– Lara Taveirne ontving de Debuutprijs voor haar boek De kinderen van Calais.
–      Patrick Conrad won de Knack Hercule Poirotprijs (beste Vlaamse misdaadverhaal) voor zijn boek Moço.
–      Amber Cavens kreeg de Aspe Award voor haar crimedebuut Gaar.
–      De Willy Vandersteen Prijs (beste oorspronkelijke Nederlandstalige stripalbum) was dit jaar voor het album Amoras 5: Wiske van Charel Cambré en Marc Legendre.
–      Jeugdauteur Frank Pollet won de Inclusieve Griffel (prijs voor een auteur die een boek heeft geschreven waarin een personage met een verstandelijke handicap een belangrijke rol speelt) met zijn boek Want een ezel is een voorbeeldig mens.
–      Marc De Bodt kreeg de Garant-Studieboekprijs (beste studieboek voor het hoger onderwijs) uitgereikt voor het boek Dysfagie, dat hij met zijn team schreef. Lezers konden zich daarnaast aanmelden voor de publieksjury van de Fintro Literatuurprijs (voorheen de Gouden Boekenuil).

 

 

5. Sprekerspodium

 

Extra publiciteit voor je boek genereren? Een makkie op de Antwerpse Boekenbeurs. Dit jaar waren er meer dan 250 activiteiten verspreid over 6 podia te bezoeken: van mini-optredens en voorleessessies tot workshops en debatten.
Boekpresentatie Peter Dombret - Boekenbeurs AntwerpenWaar wij in het bijzonder voor kwamen, was de boekpresentatie van onze jaarprogrammaklant Peter Dombret. Op het podium ging moderator Denis Bouwen in debat met de auteur, Frankie Devuyst (HIV Vereniging Vlaanderen), Yves Aerts (coördinator Vlaamse holebi- en transgenderkoepel Çavaria), Marie Laga (Instituut Tropische Geneeskunde) en Ria Koeck (van Sensoa). Hoe Peter de promotie van zijn boek aanpakt – hij krijgt behoorlijk wat voor elkaar – lees je in onze blog van 26 november.

De Boekenbeurs is een feest voor boekliefhebbers, jong en oud. Ter vergelijking: de Nederlandse ‘concurrent’ Manuscripta trok dit jaar in Zwolle maar 6500 bezoekers. Dus ook als je Nederlander bent: neem volgend jaar eens een kijkje in Antwerpen. Je krijgt er geen spijt van!

Door: Jan Sinot

Volg ons op

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Wil je meer weten over de Antwerpse Boekenbeurs of boekpromotie? Dat kan. Neem contact op voor de mogelijkheden.