Opnieuw breekt de verkoop van e-readers records, zo meldt onderzoeksbureau GfK Retail Reports. Je zou zeggen, dat is goed nieuws voor de digitale boekenomzet. Toch valt dat tegen. Zeker: de verkoop van e-books stijgt gestaag. Maar 4,4% van de totale boekenomzet (eerste half jaar 2013) is geen heel bijzonder resultaat.

E-book

De oorzaak? Illegale downloads. Cijfers zijn niet precies bekend maar het vermoeden bestaat dat meer dan 90% van de e-books niet is aangeschaft, maar gekopieerd. Een ronduit alarmerende situatie voor schrijvers en uitgevers. Aan de ene kant willen ze graag met de tijd mee en hun boeken online beschikbaar maken, maar ze willen ook aan hun werk verdienen.

 

 

E-books zijn duur

 

Een van de grootste ergernissen van digitale lezers, is de prijs van een e-book. Een downloadlink kost vaak twee derde van de prijs van het papieren boek, zeker als het om nieuwe titels gaat. Volstrekt verdedigbaar als je kijkt hoe de prijs tot stand komt: niet alleen schrijver, uitgever en verkoper moeten aan het boek wat overhouden, ook een redacteur en vormgever moeten delen in de opbrengst.
Maar helaas werkt het zo niet (meer). De digitale generatie is gewend om gratis nieuws te lezen en voor een habbekrats alle muziek te luisteren die ze maar wil. Gaat de jeugd € 17,99 betalen voor de nieuwe Dan Brown? Ik weet zeker van niet.

 

 

Beveiliging

 

Raar eigenlijk. Een papieren boek kun je uitlenen aan wie je maar wilt, maar een e-book niet. Sterker nog: de beveiliging zorgt ervoor dat je het boek maar één keer kunt downloaden. Dus kies maar: wil je het op je pc, de tablet of de e-reader? En wat als je overstapt van een Sony-e-reader naar een Kobo? Heb je je e-bibliotheek nog als je computer crasht of je een nieuwe aanschaft?
Ook hier geldt dat beveiliging van e-books begrijpelijk is vanuit het oogpunt van schrijver en uitgever, die hun product willen beschermen. Maar o zo hinderlijk voor goedwillende lezers.

 

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Experiment

 

Voor digitale begrippen alweer lang geleden (in 2000) deed bestsellerauteur Stephen King een interessant experiment. Hij startte het online feuilleton The Plant en bood het gratis aan op zijn website met het verzoek op vrijwillige basis voor elke aflevering $ 1 over te maken. Zijn voorwaarde was dat minimaal 75% van de lezers zou betalen, anders zou hij stoppen. Vanaf de vierde aflevering werd de prijs $ 2 voor de dubbele hoeveelheid. Daarmee zakte het aantal betalende lezers onder de 50% en na zes afleveringen stopte King.

 

 

De oplossing

 

Kijkend naar de muziekbranche, die jaren voorligt op het boekenvak, zijn er grofweg twee mogelijkheden om het e-book tot een succes te maken:

 1. Maak het e-book zo goedkoop dat de prijs geen belemmering meer is voor de consument. De kans bestaat dat je moeiteloos tien keer zoveel exemplaren verkoopt als je € 2 vraagt in plaats van € 17,99. Momenteel experimenteren uitgevers volop met goedkope pakketten e-books. Dit lijkt een goede manier om boeken die wat ouder zijn nieuw leven in te blazen.
  Om te voorkomen dat het digitale boek de papieren versie te veel ‘bijt’, kiezen sommigen ervoor om het e-book pas enkele maanden later uit te brengen.
 2. Roep een Spotify-abonnement in het leven, maar dan voor boeken*. Goed toegankelijk voor de lezer en tegen een bescheiden prijs. Grootste uitdaging hierbij is zorgen dat de auteur, in plaats van royalty’s, een reële vergoeding ontvangt. Op dit moment kun je bij bibliotheken al digitale boeken lenen, maar slechts een beperkt aantal. WPG en Lannoo, twee grote uitgeverijconcerns met onder andere Arbeiderspers, AW Bruna en Unieboek/Spectrum in hun stal, zijn druk bezig met het opzetten van een abonnementendienst waarbij je boeken kunt lezen voor een vast bedrag per maand. Voor de lezer is het fijn als meer uitgeverijen aansluiten bij dit initiatief, want op versnippering zit niemand te wachten.

Welke van de twee het ook wordt, het is zaak om haast te maken. De digitalisering van de maatschappij wacht niet!

 

 

Kansen voor ondernemers

 

Je bent ondernemer en schreef een boek, dat niet alleen als papieren uitgave verscheen maar ook als e-book. Hoe erg is het dat jouw boek massaal verspreid wordt? Wat is ook alweer de voornaamste reden om een boek te schrijven? Was dat het vergroten van je expertstatus, het delen van je kennis of het verkopen van zo veel mogelijk exemplaren? In alle gevallen geldt dat je makkelijker een groot publiek bereikt met een lage e-bookprijs. Een groter publiek levert je een grotere bekendheid op, meer klanten voor je business en meer (en beter betaalde) lezingen.

En zo levert je boek je meer op dan je van tevoren had kunnen bedenken.

Door: Jan Sinot

* Lees meer over dit soort initiatieven in onze blog los e-book maakt plaats voor onbeperkt lezen.

Volg ons op

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

 • Expertisebooster
 • Klantenwerver
 • Marketingbuddy
 • publiciteitstrekker
 • passiefinkomengenerator
 • funnelvuller
 • statusverhoger