Kan het straks nog uit om je boek te verkopen via bol.com? De grootste online boekverkoper in Nederland wil met alle bij CB aangesloten uitgevers nieuwe contracten afsluiten. En vraagt daarin fors hogere marges. Hoe zit dat? Mag bol.com dit zomaar doen en wat zijn de beweegredenen? En bovenal: wat betekent het voor jou als schrijver? BoekenBusiness zocht het voor je uit en werpt licht op de zaak.

Waar gaat het concreet over?
Wie zijn boek via de Nederlandse en Vlaamse boekhandels wil verkopen, kan niet buiten het CB om. Dit orgaan vormt de spil tussen uitgevers en boekverkopers. Wanneer je je als uitgever of als auteursuitgeverij* aanmeldt bij het CB kunnen alle aangesloten boekhandels jouw boeken bestellen, of je ze nu fysiek op voorraad legt bij CB, of ze als digitaal bestand aanbiedt voor printing on demand. Tussen uitgevers en boekhandels is afgesproken dat voor algemene boeken (A-boeken) een standaardboekhandelsmarge van 42% wordt gerekend en voor het segment ‘overige boeken’ (O-boeken) de uitgever de marge mag bepalen, meestal rond de 30%.
Bol.com wil nu met alle uitgevers rechtstreeks een contract afsluiten voor de verkoop van boeken. En vraagt daarin onder meer 47% marge over zowel de A-boeken als de O-boeken.
Is het ongebruikelijk dat boekverkopers meer marge vragen?
Nee, op zich niet. Uitgevers kunnen met afzonderlijke partijen altijd andere marges afspreken. Koopt een winkel veel boeken ineens in? Dan mag je daar gerust extra korting tegenover zetten. Wil je met je boek in het assortiment van ketens als AKO en Bruna, dan zijn kortingen tot zelfs 50% geen uitzondering. Ook Managementboek.nl – dat als enige grote boekverkoper in Nederland buiten het CB om opereert – heeft fikse voorwaarden in vergelijking met de standaard-CB-leveringen. En zelfs boekhandel Paagman in Den Haag eist al hogere kortingen als je daar je boek in de winkel wilt leggen.
Waarom wil bol.com dit nu?
Bol.com-woordvoerster Marjolein Verkerk legt het uit: “Omdat wij continu innoveren, en daarin ook flink investeren, kijken we waar we kunnen samenwerken met uitgevers. Met een aantal grotere uitgevers hebben we al jaren geleden aanvullende afspraken gemaakt en werken we samen om boeken beter onder de aandacht te brengen van lezers. Dat werkt heel goed. De uitgevers met wie we nog geen directe samenwerking hebben, zijn we nu gefaseerd aan het benaderen.”
Wil je meer weten over het uitgeven en verkopen van je boek en wat BoekenBusiness voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Wat betekent het voor eigenbeheerschrijvers?
Voor zelfpublicerende schrijvers, zoals Paula Laning, kwam het nieuwe contract nogal onverwacht. Ze uitte haar verbazing in haar blog en op de social media. “Ik heb een CB-compactaansluiting en dacht dat daarmee alles geregeld was, tot ik dit contract kreeg.” Laning koos ervoor het contract niet te ondertekenen. “Dan zijn mijn boeken maar niet meer bij bol.com verkrijgbaar.”
Verkerk: “We streven naar een zo breed mogelijk aanbod, dus we zullen boeken van uitgevers met wie we geen overeenkomst hebben niet zomaar uit onze webwinkel halen. Wel is het zo dat dit op termijn gevolgen kan hebben voor de zichtbaarheid en vindbaarheid van deze boeken. Als uitgevers bereid zijn samen te werken met ons bij alle toekomstige innovaties, hebben zij ook meer voordeel bij die innovaties. Je kunt het vergelijken met een fysieke winkel. Daar heb je boeken die wel beschikbaar zijn als je ernaar vraagt, maar niet opvallend in het schap liggen. Andere boeken worden actiever gepromoot en krijgen een beter plekje in de winkel, zodat deze meer opvallen bij boekenliefhebbers en meer kans hebben om verkocht te worden. Bijvoorbeeld innovaties op het gebied van content kunnen hier een bijdrage aan leveren.”
En voor schrijvers die zijn aangesloten via een cluster?
Schrijvers die als auteursuitgeverij zijn aangesloten bij een uitgeefcluster (waarin uitgevers een CB-aansluiting delen), merken binnenkort ook de nieuwe eisen van bol.com. Gerard Keijsers is oprichter van het grootste uitgeefcluster in Nederland, De Vrije Uitgevers, en zat namens meer dan driehonderd kleine uitgevers aan de onderhandelingstafel.
“Dat bol.com hogere marges vraagt verbaast me op zich niet, gezien hun positie. Ik had dit eerlijk gezegd al eerder verwacht. Naar mijn idee is dit een directe reactie op de komst van Amazon naar Nederland.”
Toch was de extreme verhoging voor O-boeken voor Keijsers onverteerbaar. “Sommige boeken hebben zulke hoge aanloopkosten, denk aan kunstboeken of speciale boekprojecten, die kun je alleen als O-boek uitgeven. Bij zo’n margeverhoging zouden uitgevers op de verkoop van hun uitgaven via bol.com moeten toeleggen en dan houdt het snel op. Het gevolg is dat dit soort speciale uitgaven niet meer verschijnt en op termijn de pluriformiteit van het boekenaanbod vermindert.”
Wat betekent deze nieuwe insteek voor schrijvers?
Als deze trend zich doorzet en ook grotere uitgevers straks meer marge moeten afdragen aan de grote boekenretailers, zet dit de royalty’s voor schrijvers onder druk. Zelfpublicerende schrijvers hebben vooralsnog de keuze, al zijn de consequenties op lange termijn nog niet duidelijk.
En voor het boekenvak in het algemeen?
Als bol.com hiermee een trend zet en steeds meer grote boekverkopers hogere marges vragen, wordt het voor uitgevers en schrijvers steeds moeilijker om rendabele uitgaven op de markt te brengen. En nog meer dan nu geldt: wil je een groot bereik? Dan betaal je een hogere prijs.
Door: Suzanna van der Laan
* Jezelf als individueel schrijver aanmelden bij het CB gaat niet. Je moet als uitgever ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Voor deze individuele schrijvers gebruiken we de term ‘auteursuitgeverij’.

Over de auteur:
Suzanna van der Laan
Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering.
Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.
tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com
Wil je meer weten over het uitgeven en verkopen van je boek en wat BoekenBusiness voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Ik denk dat die organisaties eens moeten beseffen dat zonder al die auteurs er voor hen totaal geen handel zou zijn.
Ik heb echter vernomen dat een andere grote eboekwebwinkel: http://www.eboektekoop.nl binnenkort komt met een mogelijkheid voor directe aansluiting voor auteurs met hun eboeken in het assortiment. Kostenplaatje: geen idee, maar interessant genoeg om dat in de gaten te houden.
Beste Aad,
Dank voor je tip. Er ontstaan inderdaad veel nieuwe en alternatieve mogelijkheden voor schrijvers om hun boek te verkopen. Zeker voor e-books, waar de distributie een stuk eenvoudiger is. In hoeverre deze website een uitkomst biedt, moet wellicht nog blijken, maar we houden het voor onze lezers in de gaten.
Alles van litteraire waarde is weerloos
(vrij naar Lucebert)
Het is wel een heel verschil met wat de auteur krijgt, over het algemeen tussen de 7 en 10 % van de INKOOPPRIJS. Dus een boek van 10 euro (ex BTW) kost bol.com 5,30 waarvan de auteur 50 cent krijgt en bol.com 4,70 euro. Zijn de inspanningen van bol.com per boek echt 10 x zo groot als de inspanningen van de auteur?
En nog iets wat ik me afvroeg: Hoe ligt dit percentage van 47% inkoopkorting tov andere producten? Is de inkoopkorting daarop ook zo hoog?
Beste Marianne,
De meeste uitgevers gaan uit van de verkoopprijs ex. btw voor hun royaltyberekening. Maar het klopt dat sommige uitgevers een iets andere richtlijn hanteren en de inkoopsprijs als uitgangspunt nemen.
Bol.com is de grootste online boekverkoper, en dat hebben ze niet zomaar voor elkaar gekregen. Dus op zich is het niet raar dat ze meer vragen ten opzichte van andere webwinkels die die meerwaarde niet bieden. Natuurlijk maakt dat de rekensom voor schrijvers (en ook voor uitgevers) niet makkelijker. Maar als je veel verkoopt waar je iets minder aan overhoudt, is dat uiteindelijk niet gunstiger als minder verkopen waar je meer aan verdient? Ik denk dat schrijvers gebaat zijn bij een groot lezerspubliek. Als bol.com dat biedt voor die 5% extra, levert het onder de streep je uiteindelijk meer op.
Welke marges gebruikelijk zijn verschilt nogal per branche. In de kledingindustrie is die marge meestal rond de 50%, soms meer. Een supermarkt houdt gemiddeld maar enkele procenten over op een product. Dat kun je dus niet goed vergelijken.
Dank voor dit heldere verhaal Suzanna. Wat we met zijn allen kunnen doen, is zorgen dat onze boeken online nog beter vindbaar zijn in onze eigen webshops. Zo worden we allemaal zelf kleine Bolletjes punt com.
Dat is altijd een goed idee, Donald!
Sinds wanneer MOET je via het CB je boeken aanbieden – en daarvoor ook al een prijs betalen zonder dat er een boek verkocht is?
Waarom staat men – uitgevers en auteurs – het toe dat “grote” online verhandelaars de korting bepalen?
Het wordt tijd dat schrijvend Nederland opkomt voor z’n eigen belangen en:
A) CB omzeilt – kan simpel geregeld worden door je boek aan te bieden aan diverse online kanalen die rechtstreeks zowel boekhandels (die een redelijke korting krijgen) als aan het lezend publiek leveren.
B) “grote” online handelaars ook naar diezelfde online kanalen sturen waar zij ook eenzelfde korting krijgen als alle andere boekhandels.
Op het gevaar of m’n hoofd weer eens een keer boven het maaiveld uit te steken – was getekend Karin H
Beste Karin,
Natuurlijk moet je niets, iedereen heeft een keuze. Lang niet alle zelfpublicerende schrijvers kiezen voor een CB-aansluiting. Voor schrijvers is het CB met name van toegevoegde waarde omdat hun boek daarmee automatisch in alle online boekhandels komt te staan. Het vergroot je online zichtbaarheid, vindbaarheid en bereik. Ieder moet voor zichzelf uitmaken of het de investering waard is, of dat andere verkoopmogelijkheden een betere oplossing vormen.
In deze blog signaleren we slechts een trend, namelijk dat grote boekverkopers meer eisen gaan stellen. Wellicht biedt dat juist ruimte voor nieuwe initiatieven, omdat verkoop via CB steeds minder haalbaar wordt voor kleine boekprojecten.
We houden het voor je in de gaten en als we nieuwe verschuivingen signaleren op dit vlak brengen we onze lezers uiteraard weer op de hoogte.