Als je boek verschijnt, wil je als auteur graag een feestje. Het is een bijzondere mijlpaal die je wilt delen met je netwerk. Maar de uitgeverij is minder enthousiast. “Te duur voor wat het oplevert”, is het harde oordeel. En misschien twijfel je ook zelf aan het nut ervan.

Vijf bezwaren tegen een boekpresentatie, en hoe je er toch een succes van maakt.

Boekpresentatie

1. Een boekpresentatie kost veel geld

 

Een belangrijk motief van uitgevers om ervan af te zien. Maar voor de plaatselijke boekhandel (of bibliotheek) is jouw boekpresentatie een manier om iets bijzonders voor de klanten te doen. Als deze jouw boeken mag verkopen, is de kans groot dat de kosten beperkt zijn.

Tip: Koppel je presentatie aan een lezing of een (mini)workshop. Dat maakt het interessanter voor iedereen: boekhandel, aanwezigen en pers.

 

 

2. De pers komt niet

 

Boekpresentaties kosten een journalist veel tijd in verhouding tot wat ze opleveren. Is aanwezigheid van de pers je doel, kijk dan niet raar op als je presentatie mislukt. De oplossing? Zorg dat je niet afhankelijk bent van de pers. Nodig klanten, vrienden en kennissen uit, zodat je presentatie ook zonder de media (zakelijk) interessant is. Vergeet niet een goede foto te maken om direct daarna naar de plaatselijke media te sturen.

Tip: Geef ook je naasten hun boek pas bij de presentatie, dat motiveert ze om te komen.

 

Wil je weten hoe je een goed persbericht schrijft? Volg dan onze masterclass Zo promoot je je boek. Je leert er alles over een goede mediacampagne. En nog 101 andere manieren om de verkoop van je boek te stimuleren.

3. De pers schrijft niet 

 

Een standaardboekpresentatie is op zichzelf niet voldoende om aandacht in de pers te krijgen. Maar het is wel een nieuwsfeit. Dat vergroot de kans dat een journalist er iets mee doet, als is het maar een aankondiging in een lokaal weekblad of regionaal dagblad. Het gaat er niet om dat er journalisten kómen, maar dat zij over je boek schrijven.

Tip: Misschien heeft de boekhandel of bibliotheek een goed contact met de lokale correspondent. Maak daar gebruik van.

 

 

4. Mijn boek en ik zijn niet bijzonder

 

Als schrijver heb je de neiging jezelf te onderschatten. Waarom zou iemand jouw boek willen kopen? Waarom zijn mensen geïnteresseerd in wat jij te vertellen hebt? Simpel: jíj bent de afgelopen tijd bezig geweest met de inhoud. En in het boek staat maar een fractie van wat jij weet. Je bent een expert in dit onderwerp. Lezers halen hun informatie graag bij de expert, dus zet je bescheidenheid opzij en laat je doelgroep weten dat jouw boek er is. Je wilt toch dat het een succes wordt?

Tip: Social media zijn heel geschikt om je netwerk te laten weten dat je boek verschijnt. Houd je volgers op de hoogte en vertel ze wanneer de presentatie is.

 

 

5. Mijn netwerk koopt mijn boek ook wel zonder presentatie

 

Daar heb je waarschijnlijk gelijk in. Maar er zijn meer redenen om deze mensen uit te nodigen voor de lancering:
– bedanken (bijvoorbeeld voor het meewerken aan je boek);
– netwerken: de presentatie kan een opstapje zijn naar intensiever contact met (potentiële) klanten of mensen die op een andere manier belangrijk voor je zijn. Zo levert de presentatie een rechtstreekse bijdrage aan het versterken van je business.

Tip: Neem je in je boek praktijkvoorbeelden op om hoofdstukken te illustreren? Kies dan mensen (of bedrijven) met wie je wel intensiever wilt samenwerken.

 

Of een boekpresentatie een goed idee is, hangt af van je doelstelling. Wil je gewoon een feest omdat je voor het eerst een boek hebt geschreven en uitgegeven? Doen!
En anders? Bedenk wat je wilt bereiken met een presentatie. Wat zijn de kosten (in tijd en geld) die je ervoor moet maken? Zou je hetzelfde resultaat (of beter) kunnen bereiken door het geld op een andere manier te besteden? Wie ‘ja’ antwoordt op deze laatste vraag moet zich ernstig afvragen of een boekpresentatie wel zin heeft.

Door: Jan Sinot

Volg ons op

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Wil je weten hoe je een goed persbericht schrijft? Volg dan onze masterclass Zo promoot je je boek. Je leert er alles over een goede mediacampagne. En nog 101 andere manieren om de verkoop van je boek te stimuleren.