google49af60cd339fc5fd.html

André Barendse en Olga Brinkhorst - kinderboek inzetten voor je bedrijfEen kinderboek moet natuurlijk leuk zijn voor kinderen. Maar het kan meerdere doelen dienen. Zo kan het opvoedkundige waarde hebben en zelfs het bedrijf van de auteur versterken. Zoals bij André Barendse en Olga Brinkhorst van Blije Binnenste. Lees hun verhaal en … laat je inspireren.

 

Hoe zijn jullie schrijver/uitgever geworden?

André: “Van beroep ben ik softwareontwikkelaar. Uit persoonlijke interesse volgde ik tussen 2010 en 2012 een hbo-opleiding tot lifecoach. Tijdens een lesdag over jobcoaching werd er gebruikgemaakt van een kinderboek. Dit bracht mij op het idee om kinderboeken te ontwikkelen gericht op emotionele ontwikkeling. Mijn vrouw Olga – toen werkzaam in het onderwijs – raakte geïnspireerd door mijn enthousiaste verhalen en begon te schetsen. Dat resulteerde in een prentenboek: Lucy heeft een ballon. Vorige week verscheen de opvolger: De leeuw wil brullen.”

 

Waar gaan de boeken over?

Lucy heeft een ballon - kinderboek - business“Onze boeken hebben op het eerste gezicht een simpel thema. Steeds staat een van de basisemoties – blij, boos, bang en bedroefd – centraal. Maar als je goed kijkt, zie je een diepere laag. Lucy heeft een ballon gaat over blijdschap. De diepere laag: als je blij bent met jezelf en met wat je hebt, ben je tevreden en minder vatbaar voor nare opmerkingen van anderen. In De leeuw wil brullen staat boosheid centraal. Doordat de leeuw tegen alles en iedereen brult, lijkt hij voortdurend boos. Maar waar het hier echt om gaat, is het mogen uiten van gevoelens.

We letten heel erg op het taalgebruik in de boeken. Vanuit coachingsperspectief is het belangrijk neutraal te reageren naar kinderen, het gaat immers om het proces dat kinderen doormaken. De vraag ‘Voel jij je verdrietig?’ heeft bijvoorbeeld een heel andere lading dan de vraag ‘Ben jij verdrietig?’ Het eerste heeft betrekking op een tijdelijke toestand, op iets wat overgaat. Maar bij het tweede is het voor het kind net of het gevoel samenvalt met zijn identiteit. Alsof het een statisch gegeven is dat niet meer te veranderen is. Dat heb je dus liever niet.”

 

Voor wie zijn jullie boeken geschreven?

“We richten ons met Blije Binnenste op ouders, maar ook op kindercoaches. Onze boeken zijn een aanvulling op de materialen en technieken die coaches gebruiken om thema’s te bespreken. Door de boeken samen met de kinderen te lezen en hun de juiste vragen te stellen, leren zij hun gevoelens te herkennen en te benoemen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat onze boodschap bij zo veel mogelijk ouders en kinderen terechtkomt.”

 

Wat hebben jullie van het maken van je eerste boek geleerd?

cover De leeuw wil brullen - kinderboek - business“Het belangrijkste: werk samen. Het eerste boek hebben we helemaal in eigen beheer geproduceerd. Dat was hard werken, het kost gewoon veel tijd om zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Voor het tweede boek hebben we dan ook samenwerking gezocht. Kindercoaches leverden input en schreven een handleiding voor optimaal gebruik van het boek. Dat levert een win-winsituatie op: coaches hebben extra handvatten waarmee ze hun werk nog beter kunnen doen. Ons levert het meer vertrouwen op omdat coaches onze boeken gebruiken.

Ook op andere vlakken werken we samen. Olga illustreerde Lucy heeft een ballon zelf, voor het tweede boek schakelden we een illustrator in. Dit om tijd te besparen én om variatie in de serie te creëren.

Voor de bijbehorende games die we gaan maken, werken we samen met andere ontwikkelaars. Het voorraadbeheer en de verkoop van het boek zijn uitbesteed aan B for Books. Expertise die wij zelf – of onze partners – niet hebben, huren we in.”

 

Verder nog plannen?

“We hebben grootse plannen om van alles om de boeken heen te maken: (bord)spellen, apps, lesprogramma’s, enzovoort. Maar we hebben ook geleerd dat je beter klein en goed kunt beginnen, dan dat je alles tegelijk en maar voor de helft doet. Er komen in ieder geval nog een kinderboek waarin de emotie ‘bedroefd’ centraal staat, over rouwverwerking, en een boek over ‘bang’.”

Door: Jan Sinot

André en Olga maken kinderboeken waarmee coaches hun praktijk kunnen versterken. Ben jij nieuwsgierig hoe je een boek kunt inzetten voor jouw business? In een business-sessie tonen we je graag de mogelijkheden.