Schrijf je een boek, dan wil je natuurlijk dat het online goed vindbaar is, bijvoorbeeld met een eigen website*. Zodra de titel van je boek definitief is, claim je het gelijknamige internetadres. Maar wat zet je erop? Welke informatie mag niet ontbreken op jouw boekenwebsite? In deze blog ideeën en inspiratie.

 

 

 

Website boek laptop

De voorpagina

De ‘homepage’ is de etalage van de website, met de belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar. Hier vinden bezoekers antwoord op de wat-, wie- en waaromvragen. Maak duidelijk waar de website over gaat. Dat kan met een korte tekst, bijvoorbeeld een slimme tagline of een passende quote. En visueel, dus met de cover van je boek.

Laat bezoekers ook direct kennismaken met jou, de auteur, in een korte video. Vertel wie je bent en waarom je dit boek schreef.

 

Over het boek

Hier draait het natuurlijk om op een boekenwebsite, dus geef zo veel mogelijk concrete informatie over je boek. Natuurlijk plaats je de flaptekst, maar het mag nog veel uitgebreider. Geef achtergrondinformatie over wat mensen zoal in je boek kunnen verwachten. Geef inzage in de inhoudsopgave en een paar relevante pagina’s en maak een eerste hoofdstuk downloadbaar. Je geeft niet snel te veel weg, het schept juist vertrouwen als kopers eerst uitgebreid mogen snuffelen voor ze tot aanschaf overgaan.

 

Testimonials

Hoe meer mensen jouw boek aanprijzen, hoe geloofwaardiger je bent. Daarom kun je niet vroeg genoeg beginnen met het verzamelen van testimonials: variërend van korte quotes tot uitgebreide boekbesprekingen. Liefst van mensen met naam: bekende Nederlanders of Vlamingen die iets hebben met het onderwerp, vooraanstaande vakgenoten of iemand met een aanverwante deskundigheid. Natuurlijk zijn de ‘gewone’ lezersrecensies ook belangrijk, dus plaats ook die op de site.

 

Over de auteur

Als schrijver en (ervarings)deskundige blijf je zelf natuurlijk niet buiten beeld. Op de ‘over mij’-pagina vertel je over je expertise en achtergrond en je zakelijke activiteiten (met link naar je bedrijfspagina natuurlijk). Je mag hier gerust persoonlijk worden en je diepere drijfveren delen en zo een connectie maken met je bezoekers. Wat bracht je ertoe je in jouw vak te verdiepen? In welke valkuilen trapte je? Waar leerde je het meeste van? Welke grote doelen streef je nog na?

 

In de media

Deel alle publiciteit rond jou en je boek op deze website. De mediapagina heeft in het begin misschien nog niet zo veel vulling – als de pr rond je boek nog op gang moet komen. Maar hoe vaak heb je met je bedrijf al publiciteit gegenereerd? Heb je in (lokale) kranten gestaan voor een ander wapenfeit of misschien zelfs met een ingezonden brief? Zolang het raakt aan het onderwerp van het boek, deel het gerust.

 

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Perspagina

Andersom maak je het de media natuurlijk ook extra makkelijk iets over jou en je boek te publiceren. Onder meer door een perspagina toe te voegen aan je website. Dat is de plek waar journalisten alle benodigde informatie en bestanden kunnen vinden. Denk aan downloadbare beeldbestanden van de cover en de auteursfoto in hoge resolutie, contactgegevens, boekgegevens, het persbericht en natuurlijk een optie om een recensie-exemplaar aan te vragen.

Tip: vraag bij het versturen van een recensie-exemplaar altijd om bewijsnummers van de bladen of kranten met de boekbespreking, of om een link naar de geplaatste artikelen. Die kun je meteen weer op je mediapagina plaatsen.

 

Contactgegevens

Uit angst voor spam bieden sommigen als enige contactmogelijkheid een contactformulier aan. Het nodigt niet uit tot interactie. Maak het je bezoekers makkelijk om met jou in contact te komen. Plaats minimaal je mailadres, een telefoonnummer is nog beter.

 

Blog/vlog/sociale media

Een boekenwebsite verwordt snel tot een statische website waar niets gebeurt. Dat is dodelijk voor de vindbaarheid: Google zet levendige pagina’s altijd veel hoger in de zoekresultaten. Om dat te voorkomen, is het een goed idee regelmatig iets nieuws op de pagina te plaatsen, zodat je steeds weer nieuw verkeer naar je site genereert. Een blog of vlog bijvoorbeeld.

Ook je laatste sociale-mediaberichten kun je via een plug-in op je site plaatsen (al telt dat niet mee voor je score op Google).

 

Verkooppagina

Heb je eenmaal geïnteresseerde lezers op je pagina, dan is dat het ideale moment om je boek te verkopen. Er bestaan allerlei goede plug-ins om eenvoudig een webshop aan je website toe te voegen – of je vraagt een webbouwer dit voor je te doen. Maak een aantrekkelijke verkooppagina met duidelijke koopknop en vermeld hier alle praktische informatie (prijs, omvang, uitvoering, uitgeverij, ISBN).

Ook als je zelf geen boeken wilt verkopen, maak je deze pagina. De knop link je dan door naar een boekverkoper naar keuze. Dat kunnen de bekende retailers zijn zoals bol.com en Managementboek (zorg dan wel dat je werkt met een affiliate-link, zodat je per verkoop meer overhoudt). Of een verkoper, gekoppeld aan een goed doel, zoals Youbedo.com. Je kunt ook de fysieke boekhandel steunen en daarnaar doorlinken voor de aanschaf van je boek.

 

Vervolgaanbod

Ben je ondernemer, dan is het slim om de bezoekers van je boekensite meteen al meer van je expertise te laten zien. Ze lazen misschien je boek al of willen dit nog doen en zijn op zoek naar meer informatie of vervolgstappen. Maak van de gelegenheid gebruik en plaats een laagdrempelig aanbod aan producten en/of diensten op de site. Zo haal je maximaal rendement uit je boekenwebsite.

 

Door Suzanna van der Laan

 

* In deze blog richt ik me op een website speciaal voor je boek. Je kunt er ook voor kiezen je boek op je bedrijfswebsite te plaatsen of – als je meerdere boeken wilt schrijven of al hebt geschreven – een auteurswebsite in te richten.

 

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger