google49af60cd339fc5fd.html

Elimineren automatiseren en delegeren schrijven boekZou een 4-urige werkweek mogelijk zijn? Karel Emck probeerde het uit en kwam tot de conclusie: ja, het kan. Afgelopen maand volgden we zijn cursus ‘Road to Freedom’ op Bali, die draaide om de magische formule I + EAD = F. Oftewel: Idee plus Elimineren, Automatiseren en Delegeren is Freedom. Je begint klein en gaat steeds een stapje verder. Nu ga ik er even van uit dat jouw doel het schrijven van een boek is, en niet vrijheid. En ik ga er ook van uit dat je het idee of het onderwerp voor je boek al hebt. Laten we dan eens kijken hoe we in dit schrijfproces kunnen EAD’en.

 

Elimineren

De meest efficiënte manier van tijd besparen is dingen niet doen. Nou wil ik niet meteen zeggen dat je dan maar geen boek moet schrijven, maar meer dat je het slimmer kunt aanpakken. In de praktijk zie ik drie dingen vaak misgaan bij schrijvers:

 • De doelgroep is niet of onvoldoende afgebakend
  Het is verleidelijk om te zeggen dat je boek voor iedereen geschikt is, want een grotere doelgroep betekent meer potentiële kopers, toch? Het lastige hierbij is dat niet alle onderwerpen voor alle lezers even interessant zijn. Bovendien vraagt hetzelfde onderwerp voor verschillende doelgroepen een verschillende benadering.Stel, je schrijft een boek over WordPress. Waar een ervaren webbouwer wellicht in de code wil duiken om thema’s op maat te maken, is het voor iemand die de website wil bijhouden al interessant te weten hoe je een pagina aanmaakt en wijzigt.Je kunt het makkelijkst onderdelen elimineren door van tevoren je doelgroep goed in kaart te brengen. Waar help je jouw lezer het best mee?
  TIP: Wil je toch ‘iedereen’ bedienen, overweeg dan om meerdere boeken over hetzelfde onderwerp te schrijven. Begin bijvoorbeeld met het boek dat voor jou commercieel gezien het aantrekkelijkst is (bijvoorbeeld gericht op de doelgroep die straks jouw klant moet worden of die het kapitaalkrachtigst is 😉).
 • Er wordt te veel informatie gegeven
  Sommige schrijvers hebben de neiging om alles te vertellen wat ze weten over hun onderwerp in een streven volledig te zijn. Maar de vraag is of dat allemaal wel interessant is voor de lezer, bovendien haal je jezelf veel werk op de hals.
  Vraag je bij elk (sub)onderwerp van je boek af: Waarom vertel ik dit? Is dit belangrijk voor de lezer of wil ik graag laten zien wat ik weet? Schrap de onderwerpen die in de laatste categorie vallen.
 • Te veel over zichzelf praten
  Een klassieke fout waarbij de lezer uit het oog wordt verloren. Je eigen ervaringen en anekdotes zijn prima om in je boek te verwerken … maar alleen als ze je verhaal ondersteunen. Hoe leuk een bepaalde gebeurtenis ook is: voegt ze niets toe, dan kun je haar beter weglaten. Overweeg een voorbeeld van iemand anders te gebruiken als jouw eigen case niet krachtig genoeg is.

 

Automatiseren

De tweede stap: als je iets niet kunt elimineren, kijk dan of automatiseren tot de mogelijkheden behoort. Een paar voorbeelden:

 • Fingertips
  Dit is een programma waarmee je sneller kunt typen en sneller programma’s kunt openen door gebruik te maken van vooraf ingestelde sneltoetsen. Met name handig voor woorden en teksten die vaak terugkeren. Als ik bijvoorbeeld ‘bb’ en een spatie typ, dan verschijnt er automatisch ‘BoekenBusiness’ op mijn scherm. Karel schat in dat je, door Fingertips consequent te gebruiken, dagelijks tien minuten tijd bespaart. Dat lijkt weinig, maar op een heel jaar bespaar je een WEEK!
  Fingertips is gratis, maar alleen voor Windows-gebruikers. TextExpander en Alfred bieden een soortgelijke functionaliteit voor Mac-gebruikers.
 • Evernote
  Al je ideeën, interessante websites, geluidsbestanden en afbeeldingen sla je gemakkelijk op in dit programma, zowel met je computer als met je smartphone. ‘Evernote onthoudt alles’ belooft de website en je kunt vanaf elk device je bestanden bekijken. Het programma werkt – heel handig – met tags en een zeer efficiënte zoekfunctie (niet met een mappenstructuur waarbij je moet weten waar je iets hebt opgeslagen). De basisversie van Evernote is gratis.
 • Scrivener
  Een handige tool voor wie het overzicht wil houden over een ingewikkelde structuur. Wat je hiermee kunt voor je boek? Moeiteloos alinea’s en hoofdstukken verschuiven of toevoegen.
  Scrivener is niet gratis, maar uitproberen wel.

 

Delegeren

Last but not least: besteed uit wat je niet leuk vindt en/of wat een ander beter of goedkoper kan dan jij. Het idee is dat je zelf (beter) betaalde uren kunt draaien in de tijd dat iemand anders jou helpt. Waarom zou je bijvoorbeeld een halve dag besteden aan het oplossen van een technisch computerprobleem als het juiste bedrijf je in vijf minuten kan helpen? Tenzij je het natuurlijk leuk vindt om een halve dag te pielen.

Voor een boek heb je weer verschillende mogelijkheden:

 • Huur een ghostwriter in
  Het ultieme uitbesteden voor auteurs: jij vertelt je verhaal, de ghostwriter maakt er een mooi gestructureerd geheel van.
 • Vraag het de crowd
  Met vooraf slim nadenken, kun je kijken hoe je de kennis van anderen kunt inzetten voor jouw boek en daar zelf tijd mee besparen. Je kunt zelfs hele boeken laten schrijven door de crowd. Denk aan een kookboek waarbij je chefs vraagt hun toprecept over een bepaald onderwerp bij te dragen.
 • Huur een schrijfcoach in
  Iemand die met je meedenkt, bij voorkeur vanaf het begin, bespaart je veel tijd in het schrijftraject. Zo voorkom je dat je halverwege opnieuw moet beginnen en vergroot je de kans dat een uitgever met je in zee wil gaan.
 • Laat je teksten redigeren
  Iedereen zou zijn of haar boek wel foutloos willen afleveren, maar dat is vrijwel onmogelijk. Omdat je zelf helemaal op de inhoud zit (daar zit namelijk jouw expertise) zie je gemakkelijk taal- en stijlfouten over het hoofd. Ook als je met een stofkam door je tekst bent gegaan om de laatste fouten eruit te halen, zul je zien dat een redacteur hem nog veel beter maakt.
 • Schakel hulp in bij het uitgeven
  Hoe je jouw boek ook uitgeeft, het bespaart je een hoop tijd als je niet alles zelf doet. De vraag is: hoe veel tijd héb jij?

 

Heb jij hulp nodig bij het realiseren van je boek? Wil je taken elimineren of delegeren? We denken graag met je mee wat voor jou de beste weg is. Want Boekidee + EAD = Boek.

Door Jan Sinot