“Mijn boek afronden gaf me een voldaan gevoel: dit is wat ik de wereld wil vertellen!”

Artsen zijn ook maar mensen

Artsen zijn ook maar mensen

Johan de Kruijf

Johan de Kruijf

Over boek en auteur

Op 7 november 1999 neemt het leven van Joyce Rebecca de Kruijf een dramatische wending. Met het inbrengen van een zuurstofsonde brengt een verpleegkundige onherstelbare schade toe aan de hersenen van het pasgeboren meisje. Joyce raakt hierdoor geestelijk en lichamelijk zwaar gehandicapt.

Klik hier voor meer informatie

Het ziekenhuispersoneel is eerst nog behulpzaam en meelevend, maar gaandeweg verandert de goede verstandhouding tussen de ouders en het ziekenhuis in een verbeten strijd. Een strijd die via advocaten en in de rechtszaal wordt uitgevochten.

Dit boek vertelt het verhaal van vader Johan, die dertien jaar streed om te krijgen waar zijn dochter recht op had: een schadevergoeding waarmee ze de rest van haar leven verzekerd is van verzorging. Het zou het hoogste bedrag worden ooit door een rechter in Nederland toegekend bij een medische fout.

Om slepende rechtszaken als die rond Joyce te voorkomen, moet de medische wereld veranderen. Tot die overtuiging kwam Johan na gedegen gesprekken met een tiental experts. Van de letselschadeadvocaat tot de hoogleraar Veiligheid in de Zorg, en van de Inspecteur voor de Gezondheidszorg tot een arts en een verpleegkundige die zelf in de fout gingen.

In dit boek geven ze hun visie op hoe het beter kan. En moet.

Het boek sluit af met een interview met Hans Büller, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, het ziekenhuis waartegen Johan jarenlang procedeerde.

Johan de Kruijf richtte naar aanleiding van zijn ervaringen Odius op, een organisatie die alle partijen in een letselschadezaak in een vroeg stadium met elkaar in gesprek wil brengen. Bruggen bouwen, dat is zijn doel. Want een medisch incident heeft niet alleen een enorme impact op de patiënt en zijn familie, maar ook op de betrokken zorgverleners.

Tip

Doe wat je hart je ingeeft. Volg je eigen pad bij het (laten) schrijven en vormgeven van je boek.

Johan de Kruijf:

“Dankzij de samenwerking met BoekenBusiness-coach Janneke Sinot is Artsen zijn ook maar mensen een prachtig en indrukwekkend boek geworden.”

Zo pakte deze auteur het aan

Vier vragen aan Johan de Kruijf. Over hoe het boek zijn business heeft versterkt, tot wat hij de volgende keer anders zou doen.

Op welke manieren heeft het boek je business versterkt?

“Het boek is een sprekend voorbeeld van wat er kan gebeuren in de medische wereld, wat de gevolgen zijn voor alle betrokkenen en hoe je daarmee omgaat. Ongeveer tegelijk met het schrijven van het boek ben ik Odius gestart. Doel is alle partijen in een letselschadezaak in een vroeg stadium met elkaar in gesprek te brengen. De experts die ik voor mijn boek interviewde, bleken een bijzonder waardevolle uitbreiding van mijn netwerk. Zo werd ik uitgenodigd om gastcolleges te geven aan de Erasmus Universiteit, gevraagd voor de denktank van de Stichting Veiligheidsdenken en als jurylid voor de ZorgVeiligPrijs van Achmea. Dit alles zorgt natuurlijk voor een enorme expertstatus in hartje doelgroep! Misschien ook leuk om erbij te vermelden: door het boek is een hechte vriendschap ontstaan met Hans Büller, tot maart 2013 voorzitter van de raad van bestuur van het EMC, het ziekenhuis waar de medische fout bij mijn dochter is gemaakt. Dat heeft niets met expertstatus te maken natuurlijk, maar is wel een mooi voorbeeld van de spin-off die een boek kan hebben. Er komt van alles op je pad wat je van tevoren niet kunt bedenken. Dat kan zakelijk zijn, maar ook persoonlijk.”

Wat is je goed bevallen? Wat zou je een volgende keer anders aanpakken?

“Het boek is in korte tijd geschreven. Vooral het laatste stuk in het traject, de afronding en het drukken, was strak gepland. Dat gaf wat onrust, maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht.”

Welke tips heb je voor andere auteurs?

“Doe wat je hart je ingeeft, volg je eigen pad bij het (laten) schrijven en vormgeven van je boek.”

Wat in het hele boekenproject vond je het leukst of meest interessant?

“Het was al lang mijn droom om een boek te schrijven en het resultaat is indrukwekkend. Het was een intensief proces. Toen het boek klaar was, gaf dat een gevoel van: dit is wat ik de wereld wil vertellen! De vorm en inhoud van het boek had ik in grote lijnen in mijn hoofd. Tijdens het schrijven werd het één geheel en daarmee compleet.”

Links

  • artsenzijnookmaarmensen.nl
  • johandekruijf.eu

Volg Johan op

Artsen zijn ook maar mensen

Artsen zijn ook maar mensen<br< p=””> </br<>

Johan de Kruijf

Uitgeverij Johan de Kruijf

ISBN 9789081910200

€ 24,95