“Een eigen boek is het ultieme visitekaartje voor je bedrijf.”

IQ te koop!

IQ te koop!

Over boek en auteur

Slim zijn? Heerlijk. Makkelijk mee kunnen op school, in de winkel snel het wisselgeld kunnen berekenen? Hartstikke handig. Maar wat als je IQ stukken hoger is dan dat van je leeftijdsgenoten? Als je thuis de krant leest terwijl de klas ik-maan-roos-vis leert? Als je uitgemaakt wordt voor studiebol terwijl je eigenlijk niets uitvoert? Dan blijkt slim zijn lang niet altijd een pretje.

Klik hier voor meer informatie

In IQ te koop! vertellen vader en moeder van de hoogbegaafde Ellen over haar leven van geboorte tot eind middelbareschooltijd. Over de voortdurende zorg om op school voldoende uitdaging te krijgen en verveling tegen te gaan. Over onbegrip en ergernissen. Maar ook over de leuke kanten van hoogbegaafd zijn. Ellen schrijft zelf over haar ervaringen in de klas, boeken lezen, de motivatie verliezen en hoe ze haar eigen identiteit ontdekt. Ze sluit af met een hoofdstuk over het – in haar ogen – ideale schoolsysteem.

Naast ervaringen vindt de lezer in dit boek informatie over hoogbegaafdheid. Dat een hoog IQ vaak samengaat met faalangst bijvoorbeeld, dat veel hoogbegaafden een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben, dat ze vaak goed gedijen in niet-klassikale schoolsystemen en dat (vooral) meisjes niet willen opvallen in de klas.

De titel IQ te koop! komt van Ellen zelf. Ze verzuchtte eens: “Als ik twintig IQ-punten zou kunnen verkopen , graag.” Want goed mee kunnen in de klas is fijn, maar goed mee kunnen mét de klas is nog fijner.

Over de auteurs

Ellen Sinot (1993) is toevallig slim geboren en ontdekte dat dit zowel voor- als nadelen heeft. Haar ouders, Jan en Janneke Sinot, hebben samen een tekst- en pr-bureau en zijn mede-oprichters van BoekenBusiness. Om verveling te voorkomen, namen ze hun drie slimme dochters een jaar lang mee op wereldreis. De ultieme uitdaging.

Tips

  • Doe je voordeel met de vele gratis tips op www.boekenbusiness.com.
  • Zorg dat je boek – in woord en beeld – een professionele uitstraling heeft.
  • Kies een uitgeefvorm die past bij jouw boek en bedrijf.
  • Begin op tijd met het promoten van je boek.

 

Jan & Janneke:

“Het meest bijzondere aan BoekenBusiness? De uitgeefgarantie bij ons jaarprogramma Niet dromen, maar doen. Deelnemers krijgen de garantie dat hun boek aan het eind van het traject is uitgegeven. We helpen ze aan een contract bij een kwaliteitsuitgever, die vervolgens royalty’s betaalt. Of we brengen het boek onder bij een uitgeverij met minder overheadkosten en dus een grotere marge voor de auteur. Wie zijn boek liever in eigen beheer uitgeeft, krijgt van ons maar liefst 500 gedrukte boeken cadeau!”

Zo pakten deze auteurs het aan

Vijf vragen aan Ellen, Jan en Janneke Sinot. Over hoe het boek hun business heeft versterkt tot wat ze de volgende keer anders zouden doen.

Hoe heb je het verschijnen van je boek gevierd?

Ellen: “Niet? Althans, ik kan me niet herinneren dat ik iets bijzonders heb gedaan. Behalve het boek nog een keer lezen.” Janneke: “Met een tevreden glimlach de doos met de eerste exemplaren opengemaakt. Eraan gevoeld, gesnuffeld en van genoten.”

Op welke manieren heeft het boek je business versterkt?

Ellen: “Het heeft mijn business niet versterkt, het heeft mijn business gemáákt. Zonder IQ te koop! was ik niet eens op het idee gekomen om lezingen te gaan geven, laat staan dat ik voor tijdschriften was gaan schrijven of een eigen bedrijf was gestart.”

Wat is je goed bevallen? Wat zou je een volgende keer anders aanpakken?

Ellen: “Goed bevallen? Samen schrijven met anderen. Dat maakt het boek beter en het proces leuker. De volgende keer anders? Alles nog bewuster doen en meemaken.” Janneke: “Het mooist zijn de reacties van lezers. En dat je echt iets voor mensen kunt betekenen. Zo vertelde een moeder dat het lezen van ons boek een keerpunt was in het leven van haar depressieve zoon. Een vriend van hem had al zelfmoord gepleegd en zij was bang dat het met haar zoon ook zo zou aflopen. De jongen vond zo veel herkenning in IQ te koop! dat hij dacht: wow, ik ben niet gek.” Jan: “Wat ik anders zou doen? Een volgend boek in eigen beheer uitgeven. We hebben inmiddels naam opgebouwd bij een kwaliteitsuitgever. Met het hoogbegaafdennetwerk en de boekpromotiekennis die we hebben, kunnen we een tweede boek makkelijk zelf aan de man brengen. Dit betekent een hogere marge per verkocht exemplaar.”

Welke tips heb je voor andere auteurs?

Ellen: “Het schrijfproces leuk maken. In de zon gaan zitten, erover kletsen met anderen, afwisseling zoeken, jezelf belonen. In ieder geval niet uren achter elkaar in een donker hokje naar een beeldscherm turen. En altijd een plan maken voor je begint met schrijven.” Janneke: “Kijk goed welke uitgeefvorm in jouw situatie het meest geschikt is. Zorg voor een professionele uitstraling, zodat je boek ook echt een goed visitekaartje is. Begin op tijd met de promotie.”

Wat in het hele boekenproject, vond je het leukst of meest interessant?

Ellen: “De media-aandacht en de kansen die het me daarna gegeven heeft. Totaal onverwacht. Dat een radio-optreden het mogelijk zou maken om twee studies te doen? Wow!” Jan: “Dat het een gezamenlijk project was. Je had ons moeten zien zitten: met zijn drieën in het zonnetje aan de tuintafel, elk met een eigen laptop op schoot.”

Wat zijn je ervaringen met BoekenBusiness?

Jan en Janneke: “Samen met uitgeefster Suzanna van der Laan zijn we de oprichters van BoekenBusiness. Voor ons is het een fantastische manier om andere ondernemers te helpen bij het realiseren van een eigen boek. Uit eigen ervaring – maar ook door de enthousiaste verhalen van onze klanten – weten we dat een boek het ultieme visitekaartje is voor je bedrijf.”

Links

Volg Ellen op

Volg Janneke op

Volg Jan op

IQ te koop!

IQ te koop!

IQ te koop!
Hoogbegaafd van nul tot achttien

Jan, Janneke & Ellen Sinot
Uitgeverij Terra-Lannoo
ISBN 9789089892683
€ 12,99

 

bestellen