“Bij de boekpresentatie liet ik me interviewen door Yvonne Keuls.”
Kroniek van een bange liefde
Trudy Kunz
Over boek en auteur
Elisabeth Arntz is in de bloei van haar leven. Als verslaggeefster bij een groot landelijk tijdschrift reist zij de hele wereld over om de zogenaamde groten der aarde te interviewen. Maar zo zelfstandig als zij is in haar werk, zo afhankelijk is zij in de liefde. Dat blijkt pas goed als zij Mark ontmoet.
Klik hier voor meer informatie
Yvonne Keuls over Kroniek van een bange liefde: “Eerlijk. Ontroerend. Goed geschreven.”
Trudy Kunz (1947, Utrecht) studeerde Franse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Zij doceerde Frans aan het Christelijk Lyceum in Zeist en koos op haar dertigste voor de journalistiek. Tussen 1977 en 1990 was zij als verslaggeefster verbonden aan het weekblad Libelle. Na die tijd werkte zij als freelance journaliste onder meer voor Marie Claire, Nouveau, De Humanist en Plus Magazine. In dat laatste blad heeft zij een vaste column. Zij publiceerde eerder diverse interviewbundels, een persoonlijke documentaire over oud worden (Morgen ben ik oud) en een leidraad in het sociale verkeer voor verlegen mensen (Zeg toch eens gewoon hallo).
Tips
- Lees boeken en volg workshops over het schrijven en promoten van een boek.
- Laat je manuscript eerst lezen door een paar mensen in wie je vertrouwen hebt.
- Bepaal van tevoren hoe lang je wilt wachten op een (positieve) reactie van een uitgever.
- Maak voor het promoten van je boek gebruik van de social media.
Trudy Kunz:
“De BoekenBusiness-docenten weten waarover zij praten. Alle drie hebben ze een brede ervaring en een grondige kennis van de actuele situatie op en eisen van de markt.”
Zo pakte deze auteur het aan
Vier vragen aan Trudy Kunz, die bij BoekenBusiness de masterclass Zo promoot je je boek volgde. Over hoe ze haar boekpresentatie aanpakte, tot wat zij als fictieauteur aan onze promotietips heeft gehad.
Hoe heb je het verschijnen van je boek gevierd?
“Met een boekpresentatie bij de Haagse boekhandel Paagman. Ik had Yvonne Keuls bereid gevonden mij daar te interviewen. Daarna kon het publiek vragen stellen, mijn boek kopen en het laten signeren. Met een klein gezelschap ben ik daarna gaan eten.
Bij de boekhandel had ik ruim van tevoren geïnformeerd naar de mogelijkheden van een presentatie. Paagman bleek tijdens de avondopening gratis ruimte beschikbaar te stellen. Zij plaatsten een aankondiging in hun nieuwsbrief en lieten enorme posters maken van de cover van mijn boek, die als achtergrond dienden tijdens het interview. Ik moest alleen zelf voor hapjes en drankjes zorgen.”
Welke tips heb je voor andere auteurs?
- Lees boeken met adviezen over het schrijven van een boek en alles wat daarmee samenhangt. Als fictieschrijfster heb ik veel gehad aan de boeken van Gerard Reve (Zelf schrijver worden), Renate Dorrestein (Het geheim van de schrijver) en Paul Sebes (Bestseller).
- Volg daarnaast eventueel een cursus of workshop ‘schrijven’.
- Is je manuscript af, laat het dan eerst lezen door een paar mensen in wie je vertrouwen hebt. Kijk wat je met hun suggesties of correcties wilt doen, verwerk deze eventueel en zoek vervolgens naar uitgeverijen met een fonds dat bij jouw boek past. Stuur je manuscript dan naar een aantal van hen tegelijk op. Reken erop dat je pas na maanden antwoord krijgt – of helemaal nooit.
- Bepaal van tevoren hoe lang je wilt wachten totdat je een (positieve) reactie krijgt. Spreek met jezelf af wat je na het verstrijken van die periode wilt doen: je boek in eigen beheer uitgeven, het via crowdfunding aan de man brengen of wat dan ook. Houd jezelf in ieder geval een doel voor ogen, anders raakt je project in de versukkeling, verlies je je oorspronkelijke geestdrift en wordt je manuscript na je dood, hopeloos verouderd, door je nabestaanden in je bureaula aangetroffen en zonder pardon met de vuilnisman meegegeven.
- Maak voor het promoten van je boek gebruik van de social media.
- Volg een workshop, cursus of masterclass over boekpromotie en/of lees er boeken over.
- Ga ervan uit dat geen enkele boekhandel je boek inkoopt. Selecteer daarom een aantal kleinere zelfstandige boekhandels, bezoek deze met je boek en vraag of ze bereid zijn enkele exemplaren in consignatie te nemen.
Wat vond je vooral leuk of interessant aan het hele boekentraject?
- Te ervaren dat schrijven allereerst discipline vereist.
- Te ervaren dat je iets creëert dat er eerder nog niet was. Met andere woorden: dat je iets unieks aan het maken bent.
- Te ervaren dat je er zonder doorzettingsvermogen en vertrouwen in eigen kunnen niet komt. Want heb je die eigenschappen niet, dan zijn er dagelijks minstens tien aanleidingen om met de hele onderneming te stoppen.
- Te ervaren dat je steeds meer in je eigen boek gaat geloven naarmate je meer onpersoonlijke, nietszeggende en onbeargumenteerde afwijzingsbriefjes van uitgeverijen krijgt.
Je volgde de BoekenBusiness-masterclass Zo promoot je je boek, die zich in eerste instantie richt op de non-fictie-auteur. Heb jij er als romanschrijfster voldoende uit weten te halen?
De masterclass heeft ruimschoots aan mijn verwachtingen voldaan. Ik ben erdoor geïnspireerd geraakt om de promotie van mijn debuutroman kracht bij te zetten met mijn nieuw verworven kennis.
Waardevol vond ik vooral:
- het kennisnemen van problemen, doelstellingen en dergelijke van medecursisten
- het uitwisselen van ervaringen met medecursisten en docenten
- het krijgen van praktische, relevante en op de actuele markt toegespitste tips
- het aan de hand van overtuigende praktijkvoorbeelden behoed worden voor veel tijd- en energierovend trial-and-error
Voor mij persoonlijk waren met name de volgende onderdelen instructief:
- Wet op de vaste boekenprijs
- Boek en lezing – een ideale combi
- 101 tips om je boek te promoten
Kroniek van een bange liefde (roman)
Trudy Kunz
Uitgeverij Aspekt
ISBN 9789461533739
€ 18,95
Overige boeken
- Morgen ben ik oud
- Onvergetelijke ontmoetingen
- Zeg toch eens gewoon hallo
- Ik had geen keus