“Een boek schrijven pretentieus? Niet als je schrijft vanuit je hart!”

EPOU_15_cover peter positief.indd

Peter Positief

Logo Boek Peter Positief blauwe achtergrond

Peter Dombret

Over boek en auteur

Natuurlijk, de wereld is aan de optimisten. Maar wat doe je wanneer je dokter je op een dag meedeelt: “Uw bloedresultaten wijzen uit dat u seropositief bent”? Het is augustus 1995 en Peter Dombret, op dat moment net 28 jaar, voelt de hemel op zijn hoofd vallen. In die periode staat de diagnose nog bijna gelijk aan een doodvonnis. Dat zijn toenmalige vriend en grote liefde Tom al langer seropositief is, daarvan op de hoogte is, en hem al dan niet bewust besmet heeft, maakt het drama nog groter. Maar wonderlijk genoeg

Klik hier voor meer informatie

krabbelt Peter overeind. Eerst aarzelend, maar daarna steeds vastberadener. Al snel licht hij zijn ouders in, zijn vrienden volgen. “Twee tot drie jaar na mijn besmetting lukt het mij om de ziekte een goede plaats te geven”, vertelt hij. “Mijn motto is: ik ben seropositief, maar laat die ‘sero’ maar vallen.” En zo vervelt Peter Dombret tot Peter Positief. Dit boek is zijn verhaal en het klinkt als een lied van hoop en optimisme. Met een voorwoord van Franky Devuyst, voorzitter HIV Vereniging België. 

Peter Dombret kwam ruim 25 jaar geleden uit de kast als homo, 20 jaar geleden werd hij besmet met hiv. Peter Positief is zijn debuut als schrijver.

Tips

  • Schrijf vanuit je hart.
  • Zet jezelf voor de volle 100% in.
  • Ben je geen toptalent op schrijfgebied, volg dan het BoekenBusiness-jaarprogramma.

Peter Dombret:

“BoekenBusiness is een TopTeam. Je komt er thuis in een warm bad van collega’s, die ieder specialist zijn in hun expertise. Als schrijver word je er van a tot z in de watten gelegd.”

Zo pakte deze auteur het aan

Peter Dombret volgde bij BoekenBusiness het jaarprogramma ‘Niet dromen, maar doen’. Bij dromen is het zeker niet gebleven. Maar Peter is dan ook een man van actie. Iemand die zichzelf doelen stelt en ze vervolgens ook waarmaakt. Zes vragen aan deze positieve, inspirerende auteur.

Hoe heb je het verschijnen van je boek gevierd?

“De uitgever heeft een persbericht verstuurd, met als kop ‘Open je mond voor aids hem sluit’. Ook kreeg ik primetime voor een boekvoorstelling op de boekenbeurs in Antwerpen, op 7 november. Daar ga ik in gesprek met prominente Belgen, onder wie Frankie Devuyst (HIV België), Yves Aerts (Çavaria) en Marie Laga (Instituut voor Tropische Geneeskunde

Op welke manieren heeft het boek je business versterkt?

“Het boek wordt een mooi visitekaartje voor verdere businessuitbreiding en ondersteuning. Tevens een deuropener voor het exploreren van nieuwe businessopportuniteiten.”

Wat is je goed bevallen? Wat zou je een volgende keer anders aanpakken?

“Ik koos er eerst voor alleen masterclasses te volgen bij BoekenBusiness, maar kwam tot de conclusie dat het jaarprogramma voor mij op maat geschreven was. En dat het noodzakelijk was om tot een topresultaat te komen, waar je zelf trots op mag zijn. Voor mijn tweede boek pak ik het weer hetzelfde aan: ik doe een beroep op het BoekenBusiness-team.”

Welke tips heb je voor andere auteurs?

“De volgorde ervan is ondergeschikt, maar volg in ieder geval alle masterclasses. Ben je op schrijfgebied geen toptalent, maar schrijf je zelf toch al behoorlijk aardig, doe dan een beroep op het jaarprogramma. Het eindresultaat is gegarandeerd, mits je ook zelf volle inzet toont, natuurlijk.”

Wat in het hele boekenproject, vond je het leukst of meest interessant?

“Het hele verloop van a tot z, met uiteindelijk de eerste erkenningen van de proeflezers en later nog een aantal professionele lezers die checkten of alle in het boek gebruikte studies correct waren. Een autobiografie had voor mij een pretentieuze bijklank, maar als je je verhaal uit je hart schrijft, beroer je enkel maar vele mensen. Dat is enorm deugddoend.”

Wat zijn je ervaringen met BoekenBusiness?

“Het bedrijf BoekenBusiness is een team. Je komt thuis in een warm bad van collega’s die ieder specialist zijn in hun expertise. Hun overlappende kennis van zaken staat garant voor een topbegeleiding. Bovendien klikte het fenomenaal met mijn toegewezen coach, Brenda van Dijk. Daar moet je misschien een tikkeltje geluk mee hebben. Je voelt ook in de hele werking dat het team van Jan, Janneke, Suzanna en Brenda op elkaar is afgestemd. Vanaf het onthaal tot het einde verloopt het vlot. Kortom: als debuutschrijver word je van a tot z in de watten gelegd. Echt een TopTeam dus!”

Links

Volg Peter op

EPOU_15_cover peter positief.indd

Peter Positief
Een leven met hiv Peter Dombret

EPO Uitgeverij
ISBN 9789462670488
€ 22,50

bestellen