“Dankzij mijn boek kan ik me nog sterker profileren.”

voorpagina-PreventieHoeDoeJeDat

Preventie. Hoe doe je dat?

Myriam Van der Steen

Myriam Van der Steen

Over boek en auteur

In dit boek gidst Myriam Van der Steen je naar een werkbaar veiligheidsmanagementsysteem. Een traject dat vaak als ‘moeilijk’ of ‘duur’ wordt voorgesteld, wordt zo voor ieder haalbaar. En nee, je hoeft écht niet te wachten op de definitieve omzetting van OHSAS 18001 naar ISO 45001 (gepland voor eind 2016). Nu is het goede moment.

Klik hier voor meer informatie

Bovenal neemt dit boek je op een verfrissende manier mee naar de opbouw of hernieuwing van je eigen systeem. Want het preventiebeleid van jouw bedrijf moet uniek zijn en blijven.

Twintig werkfiches volgen de PDCA-cirkel van beleid tot directiebeoordeling. Leidraad is de OHSAS-18001-norm, al vijftien jaar wereldwijd de basis van veiligheidsmanagement. Elk fiche volgt een duidelijk stramien:

• Waarom – Waarom bestaat dit element, en wat is de plaats ervan binnen mijn systeem? • Hoe – Hoe kom ik tot een aangepaste en goed werkende invulling? • De norm – Wat staat er letterlijk? • Bewijs – Wat kan ik een auditor of inspecteur tonen om hem te overtuigen van onze goede werking?

Als extraatje krijg je tal van voorbeelden van documenten, werkwijzen en formulieren. Stuk voor stuk afkomstig uit echte systemen, in gebruik bij echte organisaties. Vooraf krijg je nog een overzicht van essentiële achtergrondinformatie, algemene filosofie, tips en valkuilen. Je eindigt met een blik op de toekomst van managementsystemen.

Preventie. Hoe doe je dat? is een must voor al wie van een ad-hocwerking naar een echt preventiebeleid wil. Want een goed werkend veiligheidsmanagementsysteem is als een motor. Het heeft vele kleine onderdeeltjes die perfect op elkaar ingrijpen en samen een pak (preventie)energie leveren.

Myriam Van der Steen is burgerlijk ingenieur (1991) en preventieadviseur niveau I (1992). Als adviseur in de bedrijfswereld coacht ze organisaties naar het opzetten of verbeteren van OHSAS 18001-, VCA-, ISO 9001-, ISO 14001-managementsystemen of onderdelen daarvan. Ze is docent binnen diverse opleidingen rond deze thema’s. Ze beheert en blogt voor Preventiekronkels en twittert voor @prevkronkels.

Tips

  • Durf te schrappen.
  • Bewaak je concept: vraag je bij elke zin en figuur af of die erin past.

Myriam Van der Steen:

“Bij de masterclass ‘Zo promoot je je boek’ kreeg ik in één dag tijd een massa tips en ideeën voor de promotie van mijn boek. Keuze te over en allemaal heel concreet. Daardoor kreeg ik echt zin om ermee aan de slag te gaan.”

Zo pakte deze auteur het aan

Inspiratie & do’s -and-don’ts

Myriam Van der Steen volgde bij BoekenBusiness de masterclass Zo promoot je je boek. Deze dag gaf haar veel inspiratie en zin om haar boek onder de aandacht te brengen. De Antwerpse Boekenbeurs was een mooi begin.

Hoe heb je het verschijnen van je boek gevierd?

“Ik heb geen aparte boekpresentatie gehouden, maar het verschijnen van het boek viel samen met de Boekenbeurs in Antwerpen. Ik heb vooral via sociale media promotie gemaakt door te vertellen dat het boek daar verkrijgbaar was.”

Op welke manieren heeft het boek je business versterkt?

“Het heeft mijn image als kenner van de materie versterkt, nog voor verschijnen. Tijdens het schrijven had ik al geregeld gesprekken over het boek en binnen mijn professionele netwerk bleken heel wat mensen benieuwd naar het eindresultaat. Wat ik verder verwacht, is dat het extra ondersteuning biedt tijdens projecten die ik samen met ondernemingen opzet. Het biedt me ook de kans om me als spreker op studiedagen en trainingen nog sterker te profileren.”

Wat is je goed bevallen? Wat zou je een volgende keer anders aanpakken?

“Ik zou het manuscript nog grondiger laten nalezen door kenners uit het vakgebied. Dat is nu ook al gebeurd, en daar heb ik erg veel aan gehad. Tegelijk zou ik vooraf, rond het nalezen en zoeken naar een titel, al meer buzz regelen op sociale media.”

Welke tips heb je voor andere auteurs?

  • “Durf te schrappen en weg te gooien. Toen ik al vrij ver was, heb ik alles weggesmeten en ben ik helemaal opnieuw begonnen vanuit een heel ander standpunt, namelijk de lezer.”
  • “Bewaak je concept: vraag je bij elke zin en figuur af of die in het concept past.”

Wat in het hele boekenproject, vond je het leukst of meest interessant?

“Inhoudelijk: het verhoogde inzicht in de materie. Vormelijk: het boek tot leven zien komen in drukproeven van de teksten die je zelf geschreven hebt. Eromheen: de promotie.”

Wat zijn je ervaringen met BoekenBusiness?

“Toen ik de masterclass Zo promoot je je boek volgde, was mijn boek in de laatste drukproeffase. Het kon dus al erg concreet besproken worden. Ik kreeg op één dag tijd een massa tips en ideeën rond hoe ik de promotie van mijn boek kon aanpakken. Keuze te over en allemaal erg concreet. Die dag heeft me echt zin gegeven in de promotie van het boek.”

Links

Volg Myriam op

voorpagina-PreventieHoeDoeJeDat

Preventie. Hoe doe je dat?

Myriam Van der Steen
INNI group (voorheen UGA)
ISBN 9789089775139
€ 48

bestellen

Overige boeken

In de woorden van de auteur:
“te veel om op te noemen”
(verschenen bij Kluwer & UGA).