“Mijn boek vloog over de toonbank.”

Wonen in stijl - Amsterdam

Wonen in stijl in Amsterdam

Melanie

Melanie van Ogtrop
©Birgitta W.Drejer/Sisters Agency

Over boek en auteur

Amsterdam is een stad in voortdurende beweging, met een sterk cultureel klimaat en een rijke geschiedenis. De historische stad, het labyrint van grachten en de karakteristieke grachtenpanden zijn wereldberoemd. In augustus 2010 werd de Amsterdamse grachtengordel zelfs toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

Klik hier voor meer informatie

Achter de gevels van de altijd bruisende, alom geroemde stad Amsterdam gaan vele verrassingen schuil. De rijke historie van de stad en de creativiteit en acute handelsgeest van de multiculturele bewoners, zijn terug te vinden in de verscheidenheid aan interieurs. Zo zijn er huizen die nog ongewijzigd hun verleden etaleren, alsook innovatieve en hedendaagse interieurs die voldoen aan de eisen en behoeften van vandaag, uitgerust met de allerlaatste technische snufjes.

Dit boek gunt de lezer een blik op de stijlvolle en kunstzinnig gedecoreerde huizen die Amsterdam rijk is. De vermaarde Italiaanse fotograaf Massimo Listri, bekend om zijn vele interieurboeken, en auteur Melanie van Ogtrop gingen samen op pad en selecteerden een veertigtal interieurs van enthousiaste bewoners, kunstenaars, verzamelaars en enkele antiekhandels.

Melanie van Ogtrop is kunsthistorica en initiatiefneemster van de non-profit kunstgalerie Circle Gallery aan de Kerkstraat in Amsterdam. Ze was 16 toen ze vanuit Frankrijk naar Nederland verhuisde. Ze werkte bij Sotheby’s in Amsterdam en Milaan. Daarna ging ze in de leer bij Pinin Brambilla Barcilon, bekend om de restauratie van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Van Ogtrop zette het restaureren van schilderijen voort bij restauratieatelier Van Litsenburg in Amsterdam. Nadat ze haar kunsthistorische kennis nog ten dienste had gesteld aan Christie’s in Amsterdam, opende ze in 2009 de Circle Gallery. De eerste expositie was met werk van de Mexicaanse beeldhouwer Javier Marin, die zich voor zijn barokke en maniëristische beelden liet inspireren door de rijke cultuur van zijn geboorteland.

Over de uitgever

VdH Books is opgericht door Paul Van den Heuvel. Hij kreeg in 1986 bekendheid met zijn boek Fiscus, uw vriend, uw vijand. Het werd een grote bestseller en er volgden vele vertalingen en herdrukken. Hij was directeur bij Standaard Uitgeverij en gaf er informatieve boeken uit. In 1987 richtte hij, samen met Roularta Media Group, Roularta Books op. Eind 1990 begon Van den Heuvel samen met Paul Jambers een televisieproductiebedrijf, dat later werd verkocht aan EyeWorks. Sinds 2007 brengt Van den Heuvel met zijn uitgeverij VdH|Books jaarlijks enkele bijzondere, kwalitatief hoogwaardige boeken uit. Een van die pareltjes is Wonen in stijl in Amsterdam.

Tips

Melanie van Ogtrop:

  • Houd het project zo veel mogelijk in eigen hand.
  • Maak heel duidelijke afspraken met de uitgever.

Paul Van den Heuvel:

  • Bespaar niet op de promotie van je boek. Het betaalt zich ruimschoots terug in gratis media-aandacht. Dat is niet alleen goed voor je boek, maar ook voor je bedrijf.

Melanie van Ogtrop:

“Zonder BoekenBusiness-coach Janneke Sinot had ik waarschijnlijk de handdoek in de ring gegooid en was het boek nooit uitgekomen.”

Ervaringen van de auteur

Hoe heb je het verschijnen van je boek gevierd?

“De presentatie is uitbundig gevierd in de galerie die ik run: Circle Gallery. Alle protagonisten van de verschillende huizen en verhalen waren aanwezig en kregen een uitgave geschonken voor hun medewerking aan het boek. Het was net voor kerst en aangezien het boek in vier talen is uitgegeven en we veel buitenlandse vrienden hebben, vloog het over de toonbank. Ik heb deze aandacht als heel dankbaar en bekronend ervaren.”

Op welke manieren heeft het boek je business versterkt?

“Het heeft een positieve uitstraling op de Gallery gehad en in het algemeen bijgedragen aan mijn cv.”

Wat is je goed bevallen? Wat zou je een volgende keer anders aanpakken?

“De samenwerking met de Italiaanse fotograaf, Massimo Listri, is me zeer goed bevallen. We zaten snel op één lijn, hadden dezelfde smaak. Ook waren de huiseigenaren zeer welwillend in het delen van de petite histoire van hun huizen.

Wat me wel zwaar viel, is dat de uitgever telkens met een nieuw verzoek kwam, onder andere of ik sponsors kon regelen. Dat was echt het laatste wat ik had verwacht. Het project heeft toen een tijd stilgestaan: een volledige patstelling. Gelukkig is de Italiaanse uitgever een samenwerking aangegaan met VDH Books, een Belgische uitgeverij. Maar toen stonden we voor een nog groter dilemma: we konden het niet eens worden over de selectie van de foto’s. Ik wilde de mooiste foto’s, hij sfeerfoto’s. Dat leidde – in mijn ogen – niet tot het beste resultaat.”

Welke tips heb je voor andere auteurs?

“Houd het project zo veel mogelijk in eigen hand en maak heel duidelijke afspraken met de uitgever. De Italiaanse uitgever heeft bijvoorbeeld niets aan promotie gedaan. Neem dit soort zaken op in het contract.”

Welke tip heeft je Belgische uitgever, Paul Van den Heuvel, voor andere auteurs?

“Bespaar niet op de promotie van je boek. Het betaalt zich ruimschoots terug in gratis media-aandacht. Dat is niet alleen goed voor je boek, maar ook voor je bedrijf.”

Wat in het hele boekenproject, vond je het leukst of meest interessant?

“Het leukst was het ontdekken van de meest prachtige panden en zeer innemende eigenaren. Ik heb veel opgestoken van de geschiedenis en de architectuur van Amsterdam.”

Wat zijn je ervaringen met BoekenBusiness?

“Aangezien het mijn eerste ervaring was met het uitgeven, vormgeven en redigeren van een boek, ben ik Janneke Sinot enorm dankbaar voor het opvullen van de lacunes. Zonder haar had ik waarschijnlijk de handdoek in de ring gegooid en was het boek nooit uitgekomen.”

Wonen in stijl - Amsterdam

Wonen in stijl in Amsterdam
Melanie van Ogtrop
Uitgeverij VdH|Books nv
ISBN 9789088810251
€ 49,90 (prijs in België)

bestellen

Overige boeken

Wonen in stijl in Amsterdam

  • Engelse editie ISBN 9788888033716
  • Franse editie ISBN 9789490979003