google49af60cd339fc5fd.html

boekpresentatie feest perbericht pers journalistHet is een fantastisch moment: na weken of maanden schrijven heb je voor het eerst je gedrukte boek in handen. Tijd voor een feestje dus! Maar hoe pak je dat aan, zo’n boekpresentatie? In deze blog zeven manieren om je boek in de wereld te verwelkomen.

 

Auteursparty

Ideaal als je vooral een feestje wilt: de auteursparty. Deze presentaties zijn soms net bruiloftsfeesten: er is heerlijk eten en drinken en later op de avond gaan de voetjes van de vloer. Boeken verkopen? Ach, dat komt later wel. Now it’s party time!

 

Netwerkborrel

Je pakt het liever wat zakelijker aan? Met een netwerkborrel roep je iedereen die interessant voor je is bij elkaar. Vakgenoten, (potentiële) klanten, collega’s en die inspirerende ondernemer op de hoek van de straat. Nemen ze de moeite om naar je presentatie te komen, dan kopen ze waarschijnlijk ook je boek.

 

Kenniscollege

Een workshop, masterclass, paneldiscussie, kenniscollege. Wat voor vorm je ook kiest en welke naam je er ook aan geeft, zo’n inhoudelijke bijeenkomst combineert mooi met een boekpresentatie. Een kenniscollege kan gratis zijn of betaald. Is je boek bij de prijs inbegrepen, dan heb je meteen wat exemplaren verkocht.

 

Boekhandels- of lezersfeestje

Je boek presenteren kan ook met een lezersfeestje in de boekhandel. Vertel wat over jezelf, betrek de lezer bij je boek en lees voor uit eigen werk. De verkoop stimuleer je door je boek in de winkel te signeren. Natuurlijk sluit je een deal met de boekhandelaar, zodat jouw boek nog wekenlang op de toonbank ligt.

 

Spotlightmoment

Symposia, (boeken)beurzen, congressen, ondernemersevents. Er zijn talloze plekken waar anderen jouw doelgroep al bij elkaar hebben gebracht. Pak je daar het podium om je boek te presenteren, dan ben je verzekerd van een groot en relevant publiek. Reik het eerste exemplaar van je boek uit aan een bekendheid. En daarna: verkopen maar!

 

Journalistenfeestje

Je boek aan de wereld presenteren, kan ook prima via journalisten. Een enthousiaste bespreking of een auteursinterview is fantastische boekpromotie. Regel iets leuks en interessants om de journalist te trekken, want die komt echt niet voor alleen een hapje en een drankje.

 

Lowprofilepresentatie

Het kan natuurlijk ook eenvoudig: je ‘presenteert’ je boek aan wat familie en vrienden en … dat is het dan. Zo’n lowprofilepresentatie is prima, maar geef dan wel op andere manieren ruchtbaarheid aan je boek. Het is nu uit, dus dit is het moment om het te verkopen!

 

Deze opsomming is natuurlijk niet compleet. Het is ook mogelijk verschillende punten te combineren. Heb je nog aanvulling of mooie ervaringen om te delen met collega-auteurs? We lezen ze graag bij de reacties hieronder.

Door: Janneke Sinot