Schrijvers, boeken, boekhandels en uitgeverijen: het blijven populaire onderwerp voor filmmakers. We doken in de filmarchieven en haalden zeven verhalen naar boven. Heb jij deze films allemaal al gezien?

Films over boeken - Alexas_Fotos (Pixabay)

Austenland

Als je hopeloos verliefd bent op Mr. Darcy (Colin Firth in een verfilming van het beroemde boek Pride and Prejudice) dan kan geen enkele man voldoen aan dat ideaalbeeld. Niet verwonderlijk dus dat Jane Hayes in deze romantische comedy uit 2013 nog steeds single is. Maar dan geeft ze haar spaargeld uit aan een resort dat de bezoekers helemaal terugbrengt naar de tijd van Jane Austen…

 

 

The Ninth Gate

The Nine Gates of the Kingdom of Shadows is een boek dat onder anderen geschreven zou zijn door Lucifer zelf. In deze thriller uit 1999 gaat boekenexpert Dean Corso (Johnny Depp) op zoek naar de drie originele exemplaren van dit boek, met elk drie unieke gravures. Wie alle negen afbeeldingen in bezit heeft, is in staat om de duivel op te roepen. De reis voert naar onder meer Sintra (Portugal) en Parijs, en natuurlijk zijn er meer kapers op de kust.

 

 

The bookshop

Weduwe Florence Green opent een boekwinkel in het ingeslapen kuststadje Hardborough, maar dat is tegen de zin van de invloedrijke Violet Gamart en haar man. Het tweetal zet alles op alles om haar het leven zuur te maken. Gelukkig vindt Florence steun bij haar beste klant Edmund Brundish, die vindt dat er wel wat leven in de brouwerij mag komen.
In Spanje won deze film uit 2017 drie Goya’s (zeg maar de Spaanse Oscars), onder andere voor ‘Beste Film’.

 

 

Stranger than Fiction

Stranger than fiction (2006) is een film die doet denken aan de Nederlandse zwartekomediefilm Ober met elementen van de Truman Show erin. Harold Crick is een belastingambtenaar die last krijgt van stemmen. Wat heet: een voice-over beschrijft live hoe Harold zijn leven leidt. Wanneer hij erachter komt dat hij de hoofdpersoon is in een boek en dat de schrijfster ervan hem dood wil laten gaan, komt hij in actie.

 

 

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

Als je een kwartiertje tijd hebt, raad ik je aan om deze allercharmantste animatiefilm (2011) helemaal te bekijken. Het verhaal begint als Morris Lessmore, zittend op zijn balkon, overvallen wordt door een storm. Er komen vliegende boeken in voor en een fraaie bibliotheek. Veel plezier!

 

 

Fahrenheit 451

Je moet er toch niet aan denken: in deze sciencefictionfilm uit 2018 zijn boeken verboden. Guy Montag jaagt samen met zijn baas op rebellen die boeken (in het bijzonder romans) verzamelen. Als ze een overtreder hebben gepakt, wissen ze zijn of haar geheugen en verbranden ze alle boeken in bezit. Na een ontmoeting met een jonge vrouw begint Guy zich af te vragen of hij wel zo’n nobel werk heeft en neemt hij een in beslag genomen boek mee naar huis om te lezen…

 

 

 

Les Traducteurs

In deze Franse thriller (2019) worden negen vertalers opgesloten in een luxueuze ondergrondse bunker om te werken aan de vertaling van het derde deel van de bestsellertrilogie Dedalus. De uitgever hoopt zo te voorkomen dat er voortijdig teksten uitlekken van het manuscript. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen (de vertalers zijn afgesloten van de buitenwereld en hebben geen telefoon of internet tot hun beschikking) komen de eerste pagina’s online. Een van de negen is een bedrieger en de uitgever doet er alles aan om hem of haar te ontmaskeren.

 

__________

Voor als je nog niet genoeg hebt van films waarin het boekenvak een hoofdrol speelt: hier vind je er nog zeven. Wat is jouw favoriete genre? En heb jij nog andere filmtips voor ons?

 

Door: Jan Sinot

 

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger