google49af60cd339fc5fd.html

Geef je boek weg - boekpromotie voor de donkere dagenDe Amerikanen noemen het de Christmas spirit: in de maanden november en december lijkt goedgevigheid wel in de lucht te hangen. Geven is iets moois en bezorgt zowel de gever als de ontvanger een goed gevoel.

Er zijn allerlei leuke weggeefacties te bedenken rond je boek. Daarmee creëer je veel goodwill en een goed gevoel bij je klanten en jezelf. Bovendien zet je zo natuurlijk ook je boek en je business in de spotlights. In deze blog een paar inspirerende voorbeelden.

 

Doneer (tijdelijk) een deel van de opbrengst

Verkoop jij je boek via je eigen website? Overweeg dan om in deze maanden een deel van de verkoopopbrengst te doneren aan een goed doel. Meld dit via zo veel mogelijk kanalen (via social media, je nieuwsbrief en blog) en stimuleer mensen om jouw boek als sinterklaas- of kerstcadeau via je site te bestellen. Zo help je ze én aan een mooi cadeau én aan een goed gevoel.

Boekpromotie wordt veel leuker als je er zo veel partijen blij mee maakt!

Natuurlijk lever je in op je winst, maar je wint aan goodwill, naamsbekendheid én het kan je uiteindelijk zelfs belastingvoordeel opleveren. Check dit bij je accountant, want onder voorwaarden mag je donaties aftrekken van je inkomstenbelasting.

Verkoop je je boek niet via je eigen site? Overweeg dan om kopers door te sturen naar een online boekverkoper zoals YouBeDo, die standaard al een deel van de opbrengst doneert aan een goed doel naar keuze.

 

Deel je boek uit

Met je boek help je het liefst zo veel mogelijk mensen. Maar zelfs al hebben die echt iets aan de inhoud, toch zal lang niet iedereen bereid zijn je boek te kopen. Stel nu dat je deze mensen gewoon je boek of je e-book geeft? Speel een week (of langer) voor Sinterklaas en deel gratis je e-book uit.

Heb je een uitgever, dan doe je dat natuurlijk in goed overleg. Maar ook uitgevers staan steeds meer open voor dergelijke acties. Juist omdat in de praktijk blijkt dat weggeven loont, zelfs al lever je in eerste instantie in op de verkoop. Jouw naamsbekendheid als expert groeit enorm. Het levert je daardoor veel nieuwe leads op en daarmee meer omzet. En uiteindelijk ook meer boekverkoop.

 

Laat anderen jouw boek weggeven

Nog meer fans krijg je als jij anderen jouw boek laat weggeven. Je stelt een aantal exemplaren beschikbaar en vraagt je achterban aan wie ze het boek gunnen. Geheid dat daar veel reacties op komen! Want wat is er nu leuker dan anderen in het zonnetje te zetten?

Zo plaatste Esther Bergsma, schrijfster van Hoogsensitieve kinderen, eerder dit jaar op Facebook en LinkedIn de oproep: “Welke juf of meester gun jij dit boek? Ik geef 3 exemplaren van Hoogsensitieve kinderen weg. En jij mag iemand nomineren!”

De reacties waren hartverwarmend en overweldigend. Er werd over en weer getagd en geliket. Uiteindelijk verschenen er drie mooie foto’s online van blije gevers en ontvangers, met Esthers boek in handen.

 

Doneer retouren of onverkoopbare exemplaren

In alle stadia van boekproductie en -verkoop kan er iets misgaan met je boek. Het blijft tenslotte mensenwerk. Krijg jij een gekreukt exemplaar teruggestuurd van boekhandels of kopers? Of heeft de drukker even niet goed opgelet en zitten er een paar misdrukken in jouw oplage? Zo’n boek is geen visitekaartje meer voor je bedrijf, maar weggooien is ook zonde want met de inhoud is niets mis. Welke organisatie kun jij blij maken met deze exemplaren?

Patricia Antersijn en Edith Doosje van Process Communication Nederland hadden nogal pech bij een herdruk van hun boek Zo kun je mij bereiken. De drukker had de boeken verkeerd gelamineerd en verving de oplage. De verkeerd gelamineerde exemplaren waren inhoudelijk uitstekend, maar pasten qua uitstraling niet bij het bedrijf. Patricia en Edith besloten de oplage niet te laten vernietigen, maar via hun trainers uit te delen op scholen. Het boek is namelijk bedoeld voor leerkrachten, om beter contact te krijgen met leerlingen en ze daardoor nog beter te begeleiden. Zo profiteren trainers, leraren en leerlingen van deze leuke actie.

 

Organiseer een sponsoractie

Houd je van een sportieve uitdaging? Een marathon of afstandsloop? Koppel die sportieve uitdaging aan een goed doel en laat je sponsoren voor jouw prestaties. Je kiest het goede doel dat past bij de missie van je bedrijf, je boek of van jou als ondernemer. Je roept je netwerk op je te sponsoren, en komt zo bij iedereen weer positief op het netvlies.

Ondernemer en schrijfster Birgit Smit liep twee jaar geleden namens haar bedrijf Succesion bijvoorbeeld mee in de Dam tot Damloop in Amsterdam voor de vrijwilligersorganisatie Right to Play. En zette daarmee indirect ook haar boek en haar bedrijf in een positief daglicht.

En jij?

Heb je zelf al eens een leuke actie gehouden of weet je een mooi voorbeeld? Deel het hieronder in het commentaarveld. Zo inspireer je anderen weer tot acties waar iedereen beter van wordt.

 

Door: Suzanna van der Laan

 

 

Ook wij delen uit! In het webinar Je boek promotien? 10 gouden tips! geeft Janneke een paar heel slimme promotietips weg. Wil je meer leren over boekpromotie? Meld je aan!