Met een boek op je naam ben je een ‘bewezen expert’. Handig, want dan kun je meer geld vragen voor een lezing. En dat moet je zeker ook doen, als de gelegenheid zich voordoet. Toch zullen er altijd organisaties blijven die je vragen gratis te komen spreken. “Sorry, een beperkt budget”, zo klinkt het vaak. Wat is dan wijsheid: wel of niet gaan?

Een algemeen antwoord op die vraag is er niet. Je eerste reactie is misschien: “Gratis lezingen geven? Echt niet!” Toch zijn er ook redenen om er geen geld voor te vragen:
-
- De organisatie die je heeft uitgenodigd, maakt gratis reclame voor jou. Misschien is adverteren wel duurder…
- Uit lezingen – bij de juiste doelgroep – komen vaak betaalde opdrachten voort.
- Het publiek bij je lezing vormt een bron van inspiratie. Betrek je toehoorders bij je verhaal en luister naar wat ze te zeggen hebben. Dit levert ongetwijfeld goede ideeën op voor trainingen, blogs en … je volgende boek.
- Van de ene lezing komt de andere. En waarom zou die laatste niet betaald kunnen zijn?
- Iedere ontmoeting kan iets nieuws opleveren. Een boek schrijven opent deuren. Lezingen geven is een mooie manier om die deuren een extra zetje te geven. Of om meer deuren open te laten gaan. Je zult zien dat er mooie, onverwachte dingen op je pad komen.
- Elke lezing of presentatie is een mogelijkheid om te leren. Let goed op je publiek. Luisteren ze aandachtig? Wanneer maken ze actief notities en wanneer dreigen ze juist in slaap te vallen? Het geeft je waardevolle info om je volgende presentatie nog beter te maken.
- Hoe meer lezingen je geeft, hoe meer contact je maakt met je doelgroep. Wie weet levert het nog een mooie anekdote op, die je volgende presentatie nóg leuker maakt. Of die je kunt gebruiken als je straks bij Matthijs van Nieuwkerk in de studio zit.
Wil je meer weten over lezingen en hun invloed op je boekpromotie? Meld je dan aan voor de masterclass ‘Zo promoot je je boek.’
-
- Gratis een lezing geven wordt lucratief als je voor grote groepen spreekt en iedereen je boek aanschaft. Misschien zijn er wel grote bedrijven of congresorganisaties die in één keer een paar honderd boeken willen afnemen.
- Bied een gratis kennisproduct aan in ruil voor het visitekaartje van je toehoorders (en daaropvolgend een nieuwsbriefinschrijving). E-mailmarketing levert op termijn waarschijnlijk meer op dan je voor deze ene lezing betaald zou hebben gekregen.
- Heeft de organisatie die jou als spreker uitnodigt zelf geen budget? Misschien kun je het publiek om een bijdrage vragen, in de vorm van een toegangsprijs. Heel veel keer een paar euro is ook een leuk bedrag.
- Je groeit in je presentatievaardigheden. Goed presenteren leer je door opleiding, maar natuurlijk ook door het gewoon te doen. Ben je nu nog geen betaalde spreker? Dankzij oefening – en natuurlijk door het schrijven van een boek – kun je het worden.
- Lezingen geven versterkt je expertpositie en vergroot je status. Zo word je een steeds beter visitekaartje voor je bedrijf. Dit geldt zeker ook voor gastcolleges op hogescholen en universiteiten.
- De kans neemt toe dat je in positieve zin opvalt bij de media. Allereerst doordat je beter zichtbaar bent. Daarnaast doordat het geven van lezingen je presentatievaardigheden vergroot. Een verbaal sterke persoonlijkheid die zich goed weet te presenteren, heeft de pr-factor waar de media zo dol op zijn.
- Je boodschap bereikt meer mensen. Heb je een ideëel doel, bedenk dan: een betere wereld is veel meer waard dan een financiële vergoeding, toch?TIP- Stel als voorwaarde voor de gratis lezing dat deelnemers ‘sociaal betalen’ (dus met een tweet of een statusupdate op Facebook, Google+ of LinkedIn). Zo bereik je snel en makkelijk een groot publiek.
Staan hier argumenten bij die voor jou opgaan? Vind je het leuk om lezingen te geven? Zolang je er lol in hebt en het kunt combineren met je overige activiteiten, zou ik zeggen:
Gratis lezingen geven? Gewoon doen!
Door: Janneke Sinot
Geef jij wel eens gratis lezingen? Waarom wel, of waarom niet? We vinden het leuk als je jouw overwegingen deelt in het commentaarveld hieronder.

Over de auteur:
Janneke Sinot
Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.
Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…
tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com
Wil je meer weten over lezingen en hun invloed op je boekpromotie? Meld je dan aan voor de masterclass ‘Zo promoot je je boek.’
Ik moet nog beginnen, maar heb al wel wat ideeën.
Mijn boek verschijnt 13 mei 2015 en is een waargebeurd verhaal waarmee ik andere mensen wil helpen en steunen.
Mensen die in wat voor situatie ook zitten en het even niet meer zien zitten.
20 mei is mijn eerste boekpresentatie en ik heb voor de eerste 20 aanmeldingen een gratis kopje koffie of thee.
Ook is de bijeenkomst gratis, aangezien het bij een lunchroom is en ik de ruimte mag gebruiken voor een wederdienst. Namelijk reclame voor de lunchroom op youtube, facebook en mijn website http://www.jessicagalle.nl.
Ik vind het erg spannend.
Iemand nog tips?
Groetjes Jessica
Jessica,
Mooi dat je gratis een representatieve locatie hebt kunnen regelen. Ik kan me voorstellen dat je met spanning naar volgende week woensdag uitkijkt. Mijn belangrijkste tip: genieten! Het is toch een bijzonder moment als je boek verschijnt.
Verder kan ik een hele dag praten over boekpromotie (en op 23 en 25 juni ga ik dat ook weer doen tijdens onze masterclass ‘Zo promoot je je boek’), dus aan adviezen geen gebrek. Ik zou in elk geval beginnen met het boek een plekje geven op je website. Dus nu alvast de cover en de praktische gegevens vermelden. Vergeet ook de bestelmogelijkheid niet. Als je een persbericht verstuurt naar de pers (handig, want als een journalist het oppikt, bereik je in één keer een groot publiek), dan zou je ook een perspagina kunnen inrichten op je site. Vooral ook niet vergeten recensie-exemplaren te versturen naar de belangrijkste media.
Succes! En heel veel plezier natuurlijk.
Janneke (en de rest van het BoekenBusiness-team)
PS Als je bij de genoemde masterclass wilt zijn: als je je uiterlijk 14 mei aanmeldt, kun je nog gebruikmaken van de vroegboekkorting (€ 297 i.p.v. € 497).
Veel hangt af van wie je vraagt, wat ze verwachten,…
Het belangrijkste is dat ik uit de kosten kom op vlak van vervoer/maaltijden/verblijf.
En betaald werk gaat voor.
Ik werk soms gratis, maar niet voor niks 🙂
Die houden we erin, Annick: ik werk soms gratis, maar niet voor niks. Want inderdaad: onbetaald hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je er niks aan hebt.
Ik ben nog maar 1 x ”gevraagd”… over 1,5 week sta ik als ”spreker” op de astmamiddag in het ziekenhuis in Rotterdam.. Hiervoor ben ik dus gevraagd. Het is niet per se dat ik daar veel vertel over mijn boek -Ademloos verlangen- maar grotendeels over astma zelf en hoe ik er dus mee om ben gegaan d.m.v. het schrijven van mijn boek.. En natuurlijk heb ik daardoor dan een beetje ”gratis” promotie voor mijn boek, bij de juiste doelgroep… (de reiskosten worden overigens wel gewoon netjes vergoed).
Leuk, Marion. Succes straks. Ik ben benieuwd of je iets ervaart van wat ik in deze blog benoem.
Janneke, je blogje is me uit het hart gegrepen. Helemaal mee eens: mijn (ruime) ervaring (met meestal betaalde) lezingen heeft me allang geleerd dat haast altijd van het een het ander wel komt. Heel vaak ook uitnodigingen waarvoor ik bv wel betaald krijg, of de gelegenheid krijg om mijn boeken te verkopen. Altijd leuke en interessante reacties/gesprekken etc.
Leuk dat je die ervaring met ons deelt, Peter. Bij een van onze boeken was dat sneeuwbaleffect ook heel duidelijk. Bij een lezing zit altijd wel weer iemand in de zaal die denkt: daar kan ik nog wel ooit wat mee. Zo gaf onze dochter een lezing over ‘IQ te koop!’ op de TU in Eindhoven. Via iemand in de zaal werd ze later uitgenodigd in het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’.