Het lijkt wel alsof jaarprogrammaklant Peter Dombret alle wind meeheeft rond zijn boekpromotie. In werkelijkheid is zijn succes het resultaat van hard werken, een doordacht publicatievoorstel en promotieplan en vooral: van kansen creëren, zien en pakken.
Acht tips van Peter Dombret, auteur van Peter Positief – een leven met hiv.

Boeklancering Peter Positief

Kies het juiste moment van lanceren

 

“Nog voordat mijn boek was geschreven, dacht ik al na over de publicatiedatum. Het moest een moment zijn met nieuwswaarde voor de media. Voor mijn boek waren twee data relevant: Internationale Coming Out Dag (11 oktober) en Wereld Aids Dag (1 december). Het mooie was dat de Antwerpse Boekenbeurs precies in de periode ertussen viel. Als ik mijn boek ook daar wilde promoten, moest het minimaal zes weken voor die tijd zijn uitgegeven; een haalbare deadline.”

 

 

Maak een happening van je boekpresentatie

 

“Met Peter Positief wil ik het stigma en taboe rond hiv doorbreken en laten zien dat seropositieven geen slachtofferrol hoeven te kiezen. Daarom wilde ik de boeklancering inluiden met een discussie tussen verschillende panelleden. Prominente figuren uit diverse expertisegebieden die raken aan de inhoud van mijn boek. Vooraf hebben zij het gelezen en dat overtuigde hen om mee te werken. Mijn uitgever Epo regelde vervolgens een podium op de Boekenbeurs op een ideaal tijdstip op een van de drukst bezochte dagen.”

 

 

Zorg ervoor dat je boek actueel blijft

 

“Na mijn boekpresentatie levert Wereld Aids Dag gegarandeerd een extra nieuwsmoment; voor die datum benadert de pers altijd de Hiv Vereniging België, op zoek naar interessante verhalen. Doordat ik ruim van tevoren contact heb gezocht met de voorzitter, word ik in beeld gebracht. Maar ik blijf zoeken naar nieuwe mediamomenten waarop ik mijn boek onder de aandacht kan brengen.”

 

 

Verzamel vooraf positieve recensies van je boek

 

“Ter controle van de wetenschappelijke studies die ik naast mijn levensverhaal in mijn boek heb verwerkt, schakelde ik een aantal professionals in als proeflezer. Hun positieve reacties waren direct een mooie aanbeveling voor mijn boek. Ik gebruik ze op de flaptekst, voor in mijn boek, in persberichten, in de social media en op mijn website.”

Wil je meer weten over hoe je succesvol je boek promoot? Schrijf je dan in voor de masterclass ‘Zo promoot je je boek.’

Bouw ver van tevoren volgers op

 

“Een half jaar voordat mijn boek zou verschijnen, ben ik bewust mijn social media gaan ‘laden’. In eerste instantie subtiel, zonder een woord te reppen over het boek dat ik aan het schrijven was. Al mijn berichten ondertekende ik met ‘Peter Positief’. Dat was al mijn bijnaam, maar bijna niemand wist dat dat ook de titel én de rode draad van mijn boek was. Daarna ben ik positieve overdenkingen gaan delen. Elke dag één, met een aansprekende foto. Het werkte: na een half jaar had ik ruim vierduizend vrienden en volgers op Facebook. Die mensen zijn nu nieuwsgierig naar mijn boek. Ook heb ik mijn auteurswebsite een half jaar van tevoren ingericht met informatie en slimme trefwoorden. Als je nu op Google.be ‘hiv boek’ intypt, komt mijn website in de eerste vijf zoekresultaten naar voren.”

 

 

Wees creatief

 

Peter Positief - auto marketing“Ik draag mijn boodschap uit op alle manieren die ik maar kan verzinnen. Zo bestelde ik een gepersonaliseerd nummerbord met het woord ‘positief’. Met de landelijke radio wil ik regelen dat mensen claxonneren als ze mij zien rijden. Ook organiseer ik de Hallo Intieme Vrienden (hiv-)knuffelactie in Antwerpen en Amsterdam. Daarnaast geef ik lezingen waar ik maar kan. Ik mocht mijn verhaal doen in het voorprogramma van de theatervoorstelling ‘Altijd Positief’, van een lotgenoot. Een goede gelegenheid om mijn boek te promoten. Daarnaast heeft mijn uitgever contact gelegd met organisaties en scholen om lezingen te geven.”

 

 

Pak alle kansen die voorbijkomen

 

“Een van mijn proeflezers sprak – toen ik nog aan het schrijven was – over mijn boek met een journalist en filmmaker. Dat zorgde ervoor dat een filmploeg mij een jaar lang volgde. De documentaire wordt twee of drie maanden na mijn boeklancering uitgezonden op een nationale televisiezender. En kort na de lancering kwam er een serieus voorstel binnen voor de verfilming van mijn boek. Ook dat is via via gegaan. Koester je netwerk dus en laat mensen met en voor je meedenken.”

 

 

Houd de touwtjes in handen

 

“Uiteindelijk is de auteur de grote drijvende kracht achter zijn boekpromotie. Mijn ultieme tip is dan ook: toon initiatief, spui je ideeën aan de uitgever en aan iedereen die kan bijdragen aan het succes van je boek. Houd zelf de touwtjes in handen. Zo zorg je dat de plannen worden uitgevoerd en dat je dromen werkelijkheid worden.”

Toen Peter Dombret in 2014 aanklopte bij BoekenBusiness, had hij zijn doel al helder voor ogen: “In 2015 ben ik twintig jaar seropositief. Een mooi moment om iets terug te geven aan de wereld, om anderen te inspireren positief in het leven te staan. Een boek met mijn levensverhaal is de ideale springplank naar dat grotere doel.” Gedreven startte Peter met het jaarprogramma en bracht hij zo veel mogelijk tips uit de masterclasses in de praktijk. Wat zijn jouw doelen en hoe ga jij ze bereiken? Deel ze met ons!

Door: Brenda van Dijk

Volg ons op

Wil je meer weten over hoe je succesvol je boek promoot? Schrijf je dan in voor de masterclass ‘Zo promoot je je boek.’