google49af60cd339fc5fd.html

iStock_000006491462XSmallMindmappen, orde scheppen in de chaos of je spelling checken? Er bestaan talloze apps die het leven van een (aspirant-)schrijver veraangenamen. In deze blog vind je er zes. Van een handige tool om informatie te verzamelen en te rangschikken, tot een drastisch middel om je niet te laten verleiden door de verlokkingen van internet.

Inspiratie

 • Evernote
  Vroeger schreef je geniale invallen op een kladpapiertje met het risico dat je het kwijtraakte bij het wassen van je kleding. Dat is nu verleden tijd want ‘Evernote onthoudt alles’ – zo belooft de online softwareservice op zijn homepage. Het programma slaat notities, afbeeldingen en bestanden op in de cloud.
  Evernote is ook geschikt voor foto’s die je met je smartphone maakt, ingescande documenten en geluidsbestanden. De data zijn altijd en overal toegankelijk. Dat komt ook van pas als je met meerdere mensen informatie over een onderwerp verzamelt. Daarnaast is het programma sterk in sorteren en opzoeken, en is het eenvoudig te koppelen met andere programma’s.
  De basisversie van Evernote is gratis.
 • Scapple
  Een programma voor Mac OS X en Windows waarmee je notities opslaat. Rangschikken en verbinden kun je later doen, je zit niet vast aan een bepaalde structuur. Wie puur functionaliteit wil en verder niet veel tijd kwijt wil zijn aan grafische opties, kan hiermee prima uit de voeten. Maar je kunt ook een fantastisch uitziende mindmap maken.
  Scapple kost € 13,99 in de App Store.

Schrijven

 • Scrivener
  Het perfecte programma voor de chaotische schrijver. Je kunt moeiteloos alinea’s en hoofdstukken verschuiven of toevoegen en je behoudt het overzicht, ook al is de structuur nog zo ingewikkeld. Romanschrijvers zullen daarnaast veel plezier beleven aan de extra mogelijkheden. Het programma onthoudt de personages en genereert – als je dat wilt – bijpassende namen.
  Scrivener is beschikbaar voor Mac OS X en Windows en kost $ 40. Uitproberen is gratis.
 • SpellingCoach
  Is het nou pannekoek of pannenkoek? Groter dan of groter als? De Nederlandse taal is lastig, en je wilt natuurlijk geen flater slaan bij potentiële uitgevers. De SpellingCoach biedt op een handige, gebruiksvriendelijke manier hulp bij het toepassen van de spellingregels. Met tal van ezelsbruggetjes, uitzonderingen, tips en weetjes.
  Het programma is geschikt voor iPhone en iPad en kost € 1,79.

Bewaren

 • Dropbox
  De nachtmerrie van iedere schrijver: een computer die crasht zonder dat je een back-up hebt. Al het werk is voor niets geweest. Dropbox is een online opslagservice die je kostbare teksten opslaat. Wie zijn lokale bestanden voortdurend synchroniseert met de bestanden in Dropbox, heeft altijd de laatste versie online. Heel handig als je met meerdere mensen aan hetzelfde document wilt werken.
  Dropbox is gratis.

Afleiding

 • Freedom
  Heb je er ook zo’n moeite mee aan het schrijven te blijven wanneer er voortdurend Twitter- en Facebook-berichten in beeld komen? Al die afleiding is desastreus voor de productiviteit. Schakel Freedom in, vertel hoe lang je van plan bent te werken en je bent offline. Simpel, maar o zo effectief. En dat voor slechts $ 10 (met een 90 dagen-geld-teruggarantie).

Er bestaan nog veel meer handige apps voor schrijvers. Gebruik jij er een die (volgens jou) niet mag ontbreken in de hulpmiddelenverzameling van een schrijver? Deel het in het commentaarveld hieronder, zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

Door: Jan Sinot

Volg ons op