Maanden heb je aan dat eerste boek gewerkt. Je hebt de interesse van een kwaliteitsuitgever gewekt en een contract getekend. Vol verwachting zie je uit naar de grootse campagne rondom de lancering van jouw boek. Een gegarandeerde bestseller!

Maar dan blijft het stil…
Wat blijkt? Er komt geen presentatie, er is geen poster gemaakt of ander reclamemateriaal. En je boek staat niet in de folders van de grote winkelketens. Ja, er is wel een persbericht gestuurd, maar het is niet gegaan zoals je jezelf had voorgesteld.
Helaas is dit scenario voor veel beginnende auteurs de realiteit.
Boos worden helpt niet. De uitgever heeft hetzelfde doel als jij – veel boeken verkopen – maar ook beperkte middelen. Problemen die spelen:
Gebrek aan mankracht
Een middelgrote uitgeverij brengt algauw honderd boeken per jaar op de markt. Maar veel promotieafdelingen bestaan uit maar één persoon. Tot de promotietaken behoren onder meer: het up-to-date houden van de persgegevens, het schrijven en verzenden van persberichten, het (laten) versturen van recensie-exemplaren en contact onderhouden met de pers. Ook interne zaken nemen tijd in beslag: vergaderingen bijvoorbeeld en contact houden met de uitgever(s) om op de hoogte te blijven van alle titels die gaan verschijnen. Groot uitpakken met nieuwe boeken? Dat kan een promotiemedewerker misschien met maar 10% van het aanbod doen. De ‘sterauteurs’ krijgen voorrang.
Wat je je goed moet realiseren als auteur: je bent niet klaar als je je manuscript inlevert. Wil je ook dat je boek goed verkoopt, dan moeten de handen nog een keer uit de mouwen. Kom naar de masterclass Zo promoot je je boek! voor honderd ideeën om van de verkoop van jouw boek een succes te maken.
Geen budget
Een eerste oplage van een non-fictieboek bestaat vaak uit maar zo’n tweeduizend exemplaren, zeker in de huidige tijd waarin uitgevers terughoudend zijn. Bij een verkoopprijs van 20 euro levert het boek bruto maximaal 40.000 euro op. Maar daar moeten nog allerlei kosten vanaf: boekhandelsmarge, royalty’s, drukkosten, redactie, vormgeving, enzovoort. Na het versturen van de recensie-exemplaren is er nog maar weinig promotiebudget over.
Moet je als auteur dan maar de hele boekpromotie zelf doen? Nee, want ook die kwaliteitsuitgever heeft zo zijn voordelen. Een heel kort lijntje naar de boekhandel bijvoorbeeld, wat de kans vergroot dat jouw boek in de winkels komt te liggen. Ook de lijnen naar de pers zijn kort. Zijn redacties van een radio- of televisieprogramma op zoek naar een interessant onderwerp voor de uitzending? Dan bellen ze nog wel eens naar uitgevers voor (actuele) boekensuggesties. Ook halen ze ideeën uit de aanbiedingsbrochures die ze toegestuurd krijgen.
Wat kun jij doen om jouw boek in de spotlights te krijgen?
- Lever goede ideeën aan
De medewerker op de promotieafdeling is van goede wil, maar heeft jouw boek niet gelezen. Daar is gewoon geen tijd voor. Niemand kent de inhoud beter dan jijzelf. Kijk eens goed naar tijdschriften of programma’s waar je graag binnen zou komen. Bedenk een originele insteek waar ze niet omheen kunnen. En leg dit, als auteur, zelf aan ze voor. - Houd contact met de uitgeverij
Actieve, voortvarende auteurs hebben een grotere kans op aandacht dan schrijvers die afwachten wat de uitgeverij voor ze gaat doen. Maak de promotiemedewerker en/of uitgever duidelijk waarom jouw boek tot die 10% behoort die extra aandacht verdient.
Door: Jan Sinot

Over de auteur:
Jan Sinot
Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.
Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.
tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com
Wat je je goed moet realiseren als auteur: je bent niet klaar als je je manuscript inlevert. Wil je ook dat je boek goed verkoopt, dan moeten de handen nog een keer uit de mouwen. Kom naar de masterclass Zo promoot je je boek! voor honderd ideeën om van de verkoop van jouw boek een succes te maken.
@Menko Hartelijk dank voor je reactie. Natuurlijk heeft de kwaliteitsuitgever belang bij boekpromotie. Maar uit eigen ervaring – zowel aan schrijverskant als aan promotiekant – weten we dat de hoeveelheid promotie die de uitgeverij maakt, achterblijft bij de verwachtingen van de auteur. Of bereidheid tot actieve inzet een standaard contractvoorwaarde is, weet ik niet – niet in de contracten van onze eigen boeken – maar een publicatie als Sales beter de baas! (zie onze blog https://www.boekenbusiness.com/promoten/sales-beter-de-baas/) is vooral een succes vanwege de marketinginspanningen van de auteur.
Mensen kunnen altijd dingen ook zelf bedenken. De vraag is of je het wiel opnieuw moet uitvinden – een tijdrovend klusje – als anderen dat al voor je gedaan hebben. Misschien wil jij een paar minder voor de hand liggende promotietips met ons delen?
Vreemd verhaal: een ‘kwaliteitsuitgever’ drukt in oplage en heeft dus alle belang bij boekpromotie. Duidelijk is dat POD-uitgeverijen een lage drempel hanteren voor uitgave van boeken omdat zij hun winst halen door (een optelsom van) kleine verkoopaantallen – mogelijk door printen per exemplaar – en dus hoegenaamd geen belang hebben bij investeren in promotie. Dan weet je als schrijver dat promotie van jezelf en je netwerk afhangt. Maar overigens zal het weinig schrijvers gegeven zijn om lui achterover te hangen nadat het manuscript af is en en geaccepteerd door een uitgever. Bereidheid tot actieve inzet is vrijwel standaard contractvoorwaarde. Dat stuwt de verkoop op van al die boeken met tips over boekpromotie. Suggestie voor nieuwe titel: ’50 dingen die je ook zelf had kunnen bedenken’