Steeds meer lezers nemen de moeite om hun leeservaringen te delen, als recensie bij het boek in de online boekhandel. Wat voor waarde hebben lezersrecensies? En wat kun je ermee als schrijver?

recensie - lezer

Het stimuleert de verkoop

Je kunt nog zoveel moeite steken in een wervende flaptekst, geïnteresseerden scrollen vaak heel snel door naar de reacties bij je boek. Wat vinden andere lezers ervan? De mening van anderen kan de verkoop van je boek dus direct stimuleren.

 

 

Het levert je feedback

Wat is er nu leuker dan door totaal onbekende lezers de hemel in geprezen te worden? Een recensie kan je dag maken! Natuurlijk zal niet iedereen positief zijn, maar beschouw ook de negatieve reacties als waardevol: ze leveren je directe feedback. Niet alle kritiek is even waardevol – het blijft tenslotte een persoonlijke mening – maar soms wijst een lezer je net op iets waar je zelf nog niet aan had gedacht.

 

 

Het levert ‘nieuwswaarde’

Is er een leuke lezersrecensie geplaatst bij je boek? Vertel het aan iedereen die het weten wil. Deel het op je Facebookpagina en zet het op Twitter en LinkedIn.

 

 

Hoe meer, hoe beter

Een boek met veel reacties is veelgelezen en veelbesproken. Kopers kiezen sneller een boek waar iedereen het over heeft en zijn bovendien sneller geneigd er ook zelf een recensie van te plaatsen. Stimuleer dit dus, vooral in het begin. Vraag bijvoorbeeld iedereen aan wie je jouw boek geeft er online iets over te schrijven. Er zijn ook bedrijven die tegen betaling je boek recenseren en een reactie plaatsen. Dat is prima, zolang de recensent maar zijn eigen mening plaatst natuurlijk.

 

Het schrijven van een succesboek is makkelijker dan je denkt.

Ontdek hoe jij in 2 weken een zakelijke bestseller schrijft,
zonder af te haken omdat je niet weet hoe je verder moet
en zonder dat jij en je boek mislukken.

Pas op voor onechte reacties

Het grote nadeel van lezersrecensies is dat lezers bij te veel jubelverhalen gaan twijfelen aan de echtheid ervan: heb je die misschien allemaal zelf geplaatst? Vraag daarom iedereen om eerlijk zijn mening te delen en ook mindere punten te benoemen. Wees niet bang voor kritiek en trek het je vooral niet persoonlijk aan. Juist een evenwicht in die plus- en minpunten maakt het een geloofwaardig en waardevol geheel.

 

 

Ga niet zelf reageren

Als een lezer je boek onterecht neersabelt of er onwaarheden over verkondigt, heb je als schrijver de neiging je te verdedigen en een tegenreactie te schrijven. Niet doen. De meeste lezers kunnen reacties heel goed op waarde schatten. Zijn er onterecht schadelijke teksten over je boek gepubliceerd? Vraag dan iemand anders om er een reactie bij te plaatsen waarin hij de kritiek inhoudelijk weerlegt.

 

 

Vergeet de bloggers niet!

Boekenblogs zijn erg populair en dragen zeker bij aan de promotie en verkoop van je boek. In ruil voor een gratis exemplaar willen heel wat bloggers graag je boek beoordelen en erover schrijven. Juist omdat ze dit op persoonlijke titel doen, is de geloofwaardigheid groter dan bij een gemiddelde lezersrecensie. Zo’n blog levert je bovendien weer extra online publiciteit op.

 

 

Wat is nog de waarde van een officiële recensie?

Die blijft onverminderd groot, want boekrecensenten bij kwaliteitsmedia zullen uiteindelijk de meeste lezers overtuigen. Zo’n bespreking brengt je boek onder de aandacht van een groot aantal potentiële lezers en geeft je boek direct meer aanzien.

TIP: Ben je zelf enthousiast over een boek? Help andere schrijvers en plaats zelf ook eens een lezersrecensie.

Door: Suzanna van der Laan

Volg ons op

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger