Schrijvers spreken tot de verbeelding. Dat zou je tenminste gaan geloven als je het aantal films bekijkt waarin auteurs, uitgeverijen en boekhandels een rol spelen. We doken in de filmarchieven en haalden zeven verhalen naar boven. Heb jij deze films allemaal al gezien?

Boekenvak in films

As good as it gets

 

In de comedy As good as it gets (1997) speelt Oscarwinnaar Jack Nicholson de rol van auteur Melvin Udall. Hij is een beroemd en succesvol romanschrijver en dat is waarschijnlijk de enige reden dat hij geduld wordt door zijn uitgever. Melvin is namelijk een nare man vol vooroordelen en obsessieve stoornissen. Iedereen die op zijn pad komt beledigt hij, in het bijzonder zijn homoseksuele buurman Simon Bishop. Alles verandert wanneer zijn favoriete serveerster Carol Connely (Helen Hunt) niet op komt dagen voor haar werk omdat haar zoontje ziek is.
In dit fragment krijgt Melvin de vraag hoe het komt dat hij zich zo goed kan inleven in zijn vrouwelijke karakters.

 

Spotlight

 

Het boek Betrayal: Crisis in the Catholic Church vertelt het verhaal van het onderzoeksteam van The Boston Globe dat grootschalig misbruik van kinderen door geestelijken binnen de rooms-katholieke kerk onderzoekt. De journalisten worden aan alle kanten tegengewerkt en gebrek aan geld dreigt het onderzoek te stoppen. Toch houden ze vol en weten ze de misstanden binnen de kerk bloot te leggen.
Het boek
won er de Pulitzerprijs mee en begin 2016 won de film die gebaseerd is op dat onderzoek – Spotlight – de Oscar voor beste film. Hier zie je de trailer van deze boeiende film met een schokkend verhaal.

 

Misery

 

Zijn grootste fan blijkt de allergrootste nachtmerrie voor schrijver Paul Sheldon in de film Misery (1990). In zijn laatste roman over hoofdpersoon Misery laat de schrijver deze sterven. Dat is niet naar de zin van verpleegster Annie Wilkes. Wanneer Paul met zijn manuscript op weg naar zijn uitgever crasht met zijn auto, wordt hij gered door Annie. En die is bepaald niet blij wanneer ze erachter komt dat Misery het loodje gaat leggen. Nagelbijtend spannend.

Wil je weten hoe sterk jouw boekidee is? Check voor je echt aan het schrijven gaat je succeskansen met de BoekideeScan, inclusief een coachingsgesprek.

Notting Hill

 

De Londense wijk Notting Hill stond niet vreselijk goed bekend, maar na het verschijnen van de romantische comedy Notting Hill kwam daar verandering in. William Thacker (Hugh Grant) is de eigenaar van een slechtlopende reisboekwinkel. Anna Scott (Julia Roberts) is een beroemde Amerikaanse actrice die op een dag de boekwinkel binnenstapt. De ontmoeting betekent liefde op het eerste gezicht. De kleurrijke bijrollen (waaronder Spike, de huisgenoot van William) en de als vanouds aandoenlijke rol van Grant zorgen voor een aangename film. Uiteraard worden daarbij de nodige hobbels genomen. Wil je The Travel Bookshop zelf bezoeken? Dat kan: hij is gevestigd in een zijstraat van Portobello Road.

 

Ober

 

In de Nederlandse film Ober (2006) gaat hoofdpersoon Edgar (Alex van Warmerdam) verhaal halen bij Herman, de schrijver van het script van Edgars leven. Zijn leven als ober is miserabel en thuis is het nauwelijks beter. Of Herman niet kan zorgen voor een positieve wending? Nou dat wil de scenarioschrijver wel doen. Maar de positieve verandering gaat gepaard met een nieuwe golf ellende. En dat Suzie (Edgars vriendin) stukjes meeschrijft, maakt het verhaal nog chaotischer. Arme Edgar.

 

You’ve got mail

 

The Shop Around The Corner, de kleine boekwinkel van Kathleen Kelly (Meg Ryan) dreigt te worden opgeslokt door boekhandelsketen Fox Books, waar Joe Fox (Tom Hanks) aan het roer staat. In het openbaar voeren de twee een verhitte strijd, maar ondertussen bloeit tussen hen een romance op via het internet. Doordat ze allebei een schuilnaam gebruiken, weten ze niet wie de ander echt is. Om te weten of Kathleens winkel gered wordt en de relatie standhoudt, zul je zelf You’ve got mail (1998) moeten bekijken. In ieder geval is Kathleen een boekverkoper in hart en nieren, getuige dit fragment.

 

Genius

 

Max Perkins (Colin Firth) werkt in de film Genius als boekenredacteur bij uitgeverij Scribner’s Sons en heeft beroemde schrijvers als F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway onder zijn hoede. Wanneer hij het chaotische, duizend pagina’s tellende manuscript van Thomas Wolfe (Jude Law) in handen krijgt, is hij ervan overtuigd een nieuw literair genie ontdekt te hebben. De twee mannen gaan samen aan de slag met het boek om tot publicatie te komen. Ondertussen groeit er een romance tussen de twee, iets wat de beide echtgenotes met lede ogen aanzien.

Er zijn natuurlijk nog veel meer films met daarin schrijvers, uitgevers en/of boekwinkels. Wat is jouw favoriet? Deel het hieronder bij de reacties.

Door: Jan Sinot

Wil je weten hoe sterk jouw boekidee is? Check voor je echt aan het schrijven gaat je succeskansen met de BoekideeScan, inclusief een coachingsgesprek.