Geef je zelf je boek uit? Dan mag je ook zelf de verkoopprijs ervan bepalen. Maar hoe doe je dat? Zijn er richtlijnen of regels voor de prijs van een boek? In deze blog geven we drie benaderingen waarmee je strategisch de verkoopprijs kiest van je boek. Hoeveel gaat jouw boek kosten?

prijs bepalen boek

Allereerst: er zijn geen regels voor het vaststellen van een verkoopprijs. Als je zelf de uitgever bent van je boek, mag je dat zo duur of goedkoop maken als je wilt. Het is wel slim om rekening te houden met een aantal uitgangspunten, die ik hieronder verder uitwerk. Er zijn drie benaderingen om de verkoopprijs van je boek te bepalen. Het beste pas je ze alle drie toe.

 

1. Gevoelsmatige waarde

Wat is jouw verwachting bij een managementboek dat voor € 49 wordt aangeboden? Je vermoedt waarschijnlijk dat het om een degelijk boekwerk gaat met veel specialistische kennis en kwalitatief hoogwaardig uitgevoerd. Andersom verwacht je bij een managementboek dat € 12,95 kost een lichtvoetig werkje met weinig diepgang, uitgebracht als pocket.

Zelfs al zou het om precies dezelfde inhoud gaan, de prijs van het boek schept een bepaalde verwachting. Daar kun je op inspelen bij het kiezen van een prijs. Natuurlijk is het verstandig die verwachting daarna ook waar te maken met de inhoud en de uitvoering.

De prijs van een boek moet kloppen voor een lezer, anders zal die het boek niet kopen. De prijs moet ook passen bij de beoogde doelgroep. Een boek voor mensen die in een burn-out zijn beland, heeft doorgaans een andere prijs dan bijvoorbeeld een boek over burn-outpreventie voor arbo-specialisten. Bij die eerste doelgroep past een prijs rond de € 20, bij de tweede doelgroep kun je gerust € 30 vragen.

Tot slot moet de prijs passen bij hoe het boek overkomt. Een paperback van 160 pagina’s op dun papier is nog geen centimeter dik. Voor lezers is dat nogal teleurstellend als ze er bijvoorbeeld € 29 voor moeten betalen. Geef je ditzelfde boek een harde kaft en opdikkend papier (dit is papier dat door een iets opener structuur wat meer dikte heeft bij hetzelfde gramsgewicht), dan oogt het boek een stuk degelijker én waardevoller.

De meeste non-fictieboeken zitten qua prijs tussen de € 20 en € 25. Dat is een prima prijs voor een goed boek voor een brede doelgroep.

 

2. Vergelijking met de concurrentie

Een rondje zoeken in een (online) boekhandel geeft je al snel een idee van wat boeken kosten die vergelijkbaar zijn met wat jij voor ogen hebt. De veilige keuze is om voor een vergelijkbare prijs te kiezen. Aan de andere kant: je valt meer op als jouw boek juist afwijkt van de norm. Het ‘moet’ natuurlijk wel passen binnen het verwachtingspatroon van de koper (zie hierboven), maar durf te experimenteren. Als jouw boek qua inhoud onderscheidend is van wat er al op de markt te krijgen is, mag je je ook qua prijs onderscheiden.

 

Wil je begeleiding bij het uitgeven in eigen beheer? Met onze complete uitgeefpakketten begeleiden we je van A tot Z. En adviseren we je natuurlijk ook over de verkoopprijs.

 

3. Gewenste opbrengst

Reguliere uitgevers maken altijd een boekbegroting. Zo zorgen ze dat er bij de gekozen verkoopprijs voldoende overblijft om bij de verwachte minimale verkoop ruim uit de kosten te komen. Ook als je zelf je boek uitgeeft, is het een goed idee om uit te rekenen wat je boek minimaal moet kosten om je investering terug te krijgen. Natuurlijk wil je daarna ook nog wat verdienen aan je boek.

Hoe bereken je de minimale verkoopprijs?

Een rekenvoorbeeld. Stel je laat 1500 exemplaren van je boek drukken en je wilt bij verkoop van de helft uit de kosten zijn, dus bij 750 exemplaren. Daarvan weet je zeker dat je die wel kunt verkopen.

Je investering voor redactie en vormgeving is € 2500. De drukkosten zijn € 4500. De distributie- en verkoopkosten voor die 750 exemplaren bedragen ongeveer € 2 per exemplaar, dus € 1500 in totaal. De totale investering komt dan op € 8500 voor 750 verkochte boeken, dat is € 11,33 per exemplaar.

Als die 750 boeken via de (online) boekhandel worden verkocht, draag je 45% marge af aan de boekhandel. Netto blijft er dus 55% van de verkoopprijs voor jou over. Dat komt overeen met € 11,33 per exemplaar, zo hadden we net berekend. De prijs van het boek wordt dan (omgerekend naar 100%) € 20,60 exclusief 9% btw (in België 6%). Dat is € 22,45 inclusief btw.

Vraag je dus € 22,50 voor je boek, dan heb je bij 750 exemplaren je investering terugverdiend. Verkoop je vervolgens de rest van de oplage – je had er immers 1500 laten drukken – dan verdien je daar een leuk extraatje aan (nog los van wat het boek je zakelijk oplevert natuurlijk).

 

Wat kost het e-book?

Wanneer je je boek ook als e-book uitgeeft, moet je ook daar een prijskaartje aan hangen. Daarbij gelden soortgelijke regels: je mag zelf de prijs bepalen, maar het moet wel kloppen voor je lezer. Gebruikelijk is om het e-book fors lager te prijzen dan het gedrukte boek. Sommige uitgevers kiezen voor ongeveer de helft, andere kiezen een hogere prijs. Ook hier hangt het erg af van het soort boek. Specialistische kennisboeken mag je ook in e-bookversie gerust op bijvoorbeeld twee derde of zelfs driekwart van het papieren boek zetten. Gaat het om bijvoorbeeld ervaringsverhalen, dan kies je doorgaans een wat lagere prijs, liefst onder de € 10.

 

Door: Suzanna van der Laan

 

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Wil je begeleiding bij het uitgeven in eigen beheer? Met onze complete uitgeefpakketten begeleiden we je van A tot Z. En adviseren we je natuurlijk ook over de verkoopprijs.