Je hebt het plan opgevat een boek te schrijven. Want daarmee vergroot je je expertstatus, trek je klanten aan en komen er allerlei nieuwe kansen op je pad. Maar hoe vind je daar als drukbezette professional de tijd voor?

Tijd

Geniet ervan

Zorg dat je plezier beleeft aan het schrijven. Want voor leuke dingen vind je altijd tijd, al is het om twee uur ’s nachts.

 

 

Heb je doel helder

Waarom wil je dit boek schrijven? Wat levert het je op? Zorg dat je doelen helder zijn voor jezelf. Zo vind je motivatie – en dus tijd.

 

 

Plan je schrijftaken in

Gestructureerd naar je doel toewerken maakt het verschil. Al is het maar een halfuur per dag. Sta desnoods elke dag wat eerder op of gebruik je lunchpauze om aan je boek te werken. Schrijf ook door als het wat minder wil. Tekst kun je redigeren, een lege pagina niet.

 

 

Overleg met je omgeving

Maak je planning in overleg met je omgeving (familie, zakenpartner, enzovoort). Steun van hen is onmisbaar bij het bereiken van je doel.

 

 

‘Don’t break the chain’

Dit advies is afkomstig van de Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld. Hang een jaarkalender op (of gebruik de digitale Google Agenda) en markeer met een groot rood kruis de tijd die je besteedt aan je schrijftaken. Na een aantal dagen wordt er een patroon zichtbaar. Houd deze regelmaat vol en je zult zien dat de groeiende ‘ketting’ je motiveert. Jouw taak? Het patroon niet doorbreken.
Wil je er meer over weten?
Seinfelds Productivity Secret

 

Wil je zeker weten dat jouw boek over twaalf maanden in de boekhandel ligt? Schrijf je dan in voor ons jaarprogramma Niet dromen, maar doen. Met een persoonlijk BoekenBusinessPlan, masterclasses en individuele coaching helpen we je bij het schrijfproces. En met nog een heleboel meer.

Wacht niet op inspiratie

Wacht niet op het perfecte schrijfmoment. Begin gewoon. Komt er echt niets zinnigs uit je handen? Besteed de ingeplande tijd dan aan extra research of andere boekgerelateerde taken die je weinig mentale energie kosten.

 

 

Besteed je tijd nuttig

Schrijf met volle concentratie. Dan heb je alles bij elkaar minder tijd nodig voor je boek. Voel je je suf? Adem een keer diep in en uit, loop even naar buiten of doe een yogaoefening. Wie op tijd rust neemt, presteert beter.

 

 

Laat je niet afleiden

Schrijftijd ingepland? Laat je niet afleiden door randzaken. Ga na wat jouw persoonlijke tijdopslokkers zijn. Voor veel mensen zijn dit de social media. Hulp nodig? Download de app Freedom. Die zorgt dat je tijdens de ingeplande tijd geen toegang hebt tot internet.

 

 

Werk efficiënt

Voorkom dat taken te veel tijd in beslag nemen. Timeboxmanagement is hiervoor een goede techniek. Je bedenkt van tevoren hoe lang je over een bepaalde taak mag doen. Je zult zien dat je dan efficiënter werkt en je minder laat afleiden.

 

 

Benut ‘verloren’ momenten

Zorg dat je altijd een pen of notebook bij je hebt. Zo schrijf je je boek terwijl je op de trein wacht of bij de tandarts zit. Krijg je inspiratie tijdens een saaie vergadering? Meteen noteren! Breng je veel tijd door in de auto? Gebruik dan een voicerecorder en spreek je tekst in. Zo heb je zelfs op een drukke werkdag toch aan je boek gewerkt.

 

 

Stel prioriteiten

Natuurlijk, er zijn altijd andere zaken die aandacht vragen. Maar bedenk dat de wereld niet vergaat als je een keer het gras niet maait. En durf nee te zeggen (of ‘nog niet’) als mensen om je (zakelijke) hulp vragen.

Door: Janneke Sinot

Volg ons op logo LinkedInLogo Twitterlogo Facebook

Wil je zeker weten dat jouw boek over twaalf maanden in de boekhandel ligt? Schrijf je dan in voor ons jaarprogramma Niet dromen, maar doen. Met een persoonlijk BoekenBusinessPlan, masterclasses en individuele coaching helpen we je bij het schrijfproces. En met nog een heleboel meer.