Astrid Peters van White Oaks Media werkte als eindredacteur bij RTL Ondernemerszaken. Bij het selecteren van kandidaten ging ze op zoek naar mensen met visie en een verhaal. De keuze viel dan ook steevast op ondernemers met een boek op hun naam. Hoe ging dit alles in zijn werk? Is het interessant om aan zo’n programma mee te werken? En welke tips heeft Astrid voor auteurs die op tv willen komen?

Astrid Peters - ghostwriting

Zondagse zaken

Zakendoen op zondag? Het kan. Want RTL Ondernemerszaken werd op zondag uitgezonden, op RTL Z. Doordeweeks werd het programma op RTL 7 herhaald. Een leuk stukje media-aandacht dus voor mensen die er mochten aanschuiven. In elke aflevering vormden zeven bedrijven de rode draad, met tussendoor een interview met een zogenaamde influential: iemand die als expert in de betreffende branche de gepresenteerde informatie kon duiden. De zeven geselecteerde bedrijven betaalden voor hun deelname (‘productiekosten’ genoemd), de influential niet. Voor auteurs was dit dus een mooie opportunity om in de media te komen en hun expertise te laten zien. Aan Astrid de taak om alles in goede banen te leiden. Ze onderhandelde over originele opnamelocaties, stuurde het redactie- en marketingteam en de voice-overs aan en instrueerde de presentatrice en gasten tijdens de opnamedag.

 

Auteurs, daar kun je wat mee!

Bij de selectie van interessante interviewkandidaten viel de keuze steevast op ondernemers met een publicatie op hun naam. Geen boek, geen kans dus? “Inderdaad”, zegt Astrid. “Als redactie gaan we op zoek naar mensen met expertise. Heb je die in boekvorm naar buiten gebracht, dan laat je de wereld zien dat je gepassioneerd bent en kennis van zaken hebt. Je weet hoe je jouw onderwerp aan het publiek overdraagt. Een persoon die deze reis heeft afgelegd, nodigen we graag uit als spreker. Want daar kunnen we wat mee. Bovendien krijg je met een auteur een veel interessanter interview, omdat je de basisvragen kunt overslaan. Vooraf lees ik namelijk alvast een review en scan ik het boek. De voorbereiding is dus makkelijker en het interview al snel een schot in de roos.”

Meer leren over publiciteit genereren zonder ervoor te betalen? De BoekenBusiness-masterclass ‘Zo promoot je je boek’ is helemaal gericht op free publicity.

Kijkcijfers en kosten

Als expert bij RTL Ondernemerszaken in de uitzending komen mag dan zakelijk interessant zijn, het programma zelf is het uiteindelijk minder goed vergaan. In 2016 ging het failliet. Onlangs kwam ook Leo Houkamp negatief in het nieuws, omdat de awards van zijn programma De Succesfactor doorgestoken kaart bleken te zijn. Astrid: “Wat ook een probleem is: vaak zijn de kijkcijfers opgeklopt. Dan zegt de omroep bijvoorbeeld dat een programma 50.000 kijkers trekt, maar is dat in werkelijkheid maar de helft of nog minder. De trend is dat de kijker én ondernemer die realityshows en betaalde content zat raken. Een bedrijfsfilmpje is leuk, maar als je het vooral moet hebben van de verspreiding via eigen kanalen kan dat veel goedkoper.” Raadt Astrid het ondernemers dan ook af om betaald te adverteren? “Dat niet. Het is heel mooi om jezelf met een diepte-interview in zo’n presentatie als expert te laten neerzetten. Maar met White Oaks Media kijk ik wel zeer streng naar het kostenplaatje voor mijn klanten. Zo’n 10.000 euro betalen voor een item van 2 of 3 minuten? Niet doen! Als je zelf een kwaliteitsvideo van die lengte laat produceren, ben je voor 3000 tot 5000 euro klaar.”

 

Als expert in de spotlights

Betaalde pr-mogelijkheden kritisch bekijken is dus verstandig, maar tegen gratis reclame in de vorm van media-aandacht zegt vrijwel niemand nee. De kans op deze free publicity neemt met een boek op je naam enorm toe. Astrid: “Als influential krijg je misschien niet betaald, maar je hoeft ook geen kosten te maken. Zo’n mediaoptreden biedt je een geweldig platform om je kennis en expertise aan een groot publiek te tonen. Om te laten zien wie je bent en wat je doet.” De belangrijkste tip die Astrid heeft voor auteurs die zichzelf op televisie willen profileren: “Durf jezelf te zijn! Verschuil je niet achter een algemeen wij-verhaal. Ben je bescheiden? Prima. Ben je arrogant? Kom daar dan gewoon voor uit. Want juist wat van jezelf laten zien maakt het verschil tussen een oersaai en een inspirerend verhaal. Wel verstandig: vooraf even overleggen met de marketing- en communicatie-afdeling van je bedrijf. Zo voorkom je censuur achteraf.”

 

Benieuwd wat Astrid met haar bedrijf White Oaks Media voor ambitieuze auteurs kan betekenen? Hoe je als ondernemer het gezicht wordt van je bedrijf? Je leest er meer over in de blog Ben je CEO? Maak van je naam een merk dat verkoopt!

Door: Janneke Sinot

 

Meer leren over publiciteit genereren zonder ervoor te betalen? De BoekenBusiness-masterclass ‘Zo promoot je je boek’ is helemaal gericht op free publicity.