google49af60cd339fc5fd.html

Daniël Ost - limited editionSuccesvol zijn met een boek kan op verschillende manieren. Heel veel exemplaren verkopen is er een van. Maar als auteur kun je het ook in kwaliteit zoeken in plaats van kwantiteit. Hoe? Bijvoorbeeld door een limited edition van je boek op de markt te brengen. Daniël Ost, de bekendste bloemsierkunstenaar ter wereld, deed dit met zijn magnum opus. Laat je inspireren door dit bijzondere boekenproject, met een bijzonder prijskaartje.

 

Formidabel florist

Daniël Ost is een grote naam in de wereld van de bloemsierkunst. Zijn werk was te zien op internationale kunsttentoonstellingen, in tempels en ambassades. Hij mag diverse koninklijke families en beroemdheden tot zijn klantenkring rekenen en heeft – heel bijzonder voor een westerling – het hart van de Japanner gestolen. Als parel op de kroon van een prachtige carrière verscheen in november 2015 het boek Daniël Ost: Meesterschap, waarin de absolute topstukken zijn verzameld van de afgelopen dertig jaar. Het boek ligt voor € 69 in de winkel, aan de gelimiteerde oplage hangt een prijskaartje van € 2500.

 

Japans signeren

TABLE-DECORATION-_-P.-369Wanneer we de kunstenaar spreken, vlak voor de presentatie van zijn nieuwe boek, zit hij met een pijnlijke arm. In elk exemplaar van de limited edition is één pagina van rijstpapier opgenomen, persoonlijk door Ost gesigneerd op authentiek Japanse wijze. Dat betekent: niet met een handtekening zoals wij die kennen, maar met een handafdruk. “Ik heb vandaag mijn hand in de Japanse inkt gedoopt en honderden keren op een metalen plaat moeten slaan,” vertelt Ost, “ik heb er nog last van.”

 

Collector’s item

Die handafdruk is natuurlijk niet het enige bijzondere aan de limited edition van het boek, waarvan wereldwijd maar tweehonderd exemplaren zijn gedrukt. Zo is de kaft gemaakt van Japanse lak en bevat elk exemplaar een doorsnede van de Banksia. Onder toeziend oog van Ost heeft artiest Bernard Duthoy deze Australische bloem bewerkt, zodat die nu in pure harmonie is met het boekdesign. Het is een prachtig, lijvig kunstenaarsboek geworden – maar liefst 13 kilo zwaar – en een waar collector’s item.

 

Bijzonder drukprocedé

Het publiceren van zo’n uniek boek vereist natuurlijk de nodige zorg. Jan Martens, die de begeleiding van deze limited edition op zich nam, spreekt van ‘delicaat drukwerk’. “De beelden in het boek hebben een zeer zware inktlaag. Dat vraagt om een speciale behandeling, zowel bij de lithografie als bij het drukken. We moesten bijvoorbeeld twee keer op een vijfkleurenpers drukken, in plaats van één keer op een tienkleurenpers. Daar is niet elk papier tegen bestand. Zo zijn er tal van technische voorzorgen om het boek er optimaal te laten uitzien.”

 

Wie betaalt, bepaalt

© Michael De Rop

© Michael De Rop

“Ik denk dat op heel de wereld nooit zo’n boek is gedrukt”, vertelt Ost met gepaste trots. Dat hij bij de selectie van de beelden heel wat water bij de wijn moest doen, neemt hij op de koop toe. “Veel van mijn eerdere boeken heb ik in eigen beheer uitgegeven, dus daarbij had ik alle vrijheid. Bij deze uitgave is mij niet toegestaan om zelf een selectie te maken, omdat het boek dan misschien niet zou verkopen. Er moest een keuze gemaakt worden uit 9500 dia’s van mijn werk. Zelf kijk ik dan vooral naar de technische moeilijkheid, de gewone mens hanteert heel andere criteria. Het was niet makkelijk voor me om dat los te laten.” Wanneer ik hem verzeker dat wij het bij BoekenBusiness een prachtige selectie vinden, reageert hij opgelucht: “Dat geeft een beetje geestelijke rust.”

 

Ook iets voor jou?

Is het ook voor jou, als auteur, een goed idee om je boek in een gelimiteerde oplage op de markt te brengen? Misschien. Het hangt af van je doelgroep, je onderwerp en wat je met je boek (en je bedrijf) wilt bereiken. Waarschijnlijk komt er geen Japanse handtekening in – denk aan je gezondheid! – en geen doorsnede van een bloem, maar er zijn nog talloze andere manieren om er iets bijzonders van te maken. Tijdens een strategiesessie denken we daarover graag met je mee. Een echt leuk idee is altijd goed voor media-aandacht. En natuurlijk houdt niets je tegen om ook de reguliere uitgave tot een bestseller te maken.

Cover Daniël Ost - Meesterschap

Daniël Ost: Meesterschap

Daniël Ost, Paul Geerts, Kengo Kuma, Cees Nooteboom
Uitgeverij Lannoo, ISBN 9789401429931, € 69

Het boek is te koop in de (online) boekhandel en in de winkels van Daniël Ost in Brussel en Sint-Niklaas. De limited edition (€ 2500, Uitgeverij Marot) is alleen op aanvraag verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Het boek is uitgegeven in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. De eerste druk omvat 16.000 exemplaren, waarvan 2000 Nederlandstalige.

Tekst : Janneke Sinot

Volg ons op