Een kleine actie in de promotiecampagne van je boek, maar o zo belangrijk: twee exemplaren sturen naar NBD Biblion. Deze stichting zorgt ervoor dat jouw boek in de bibliotheek kan komen. Hoe dat werkt? We reden naar Zoetermeer om het uit te zoeken.

op bezoek bij NBD Biblion - bibliotheek (Pixabay)

Het aanbod van boeken is groot: jaarlijks worden er zo’n 27.000 titels aangeboden. Over een groot deel daarvan publiceert Stichting NBD Biblion aanschafinformatie (korte besprekingen, ook wel recensies genoemd) die in een wekelijks overzicht verstuurd wordt. Bibliotheken bepalen aan de hand hiervan welke titels ze opnemen in hun collectie.

Criteria

Welke boeken de stichting  bespreekt, is een zorgvuldig maar ingewikkeld proces. Wekelijks is er overleg over het nieuwe aanbod. Welke boeken staan er in de top-lijstjes? Welke boeken zijn in programma’s zoals De Wereld Draait Door besproken?
Daarnaast hanteert NBD Biblion de volgende criteria:

 • Leent het boek zich om uitgeleend te worden?
  Werkboeken en andere invulboeken zijn niet geschikt: het is natuurlijk niet de bedoeling dat in een bibliotheekboek geschreven wordt.
 • Is het boek sterk genoeg om minimaal honderd keer uit te lenen?
  Dit garandeert NBD Biblion aan haar klanten. Mocht je een fancy uitgave willen met losse elementen, dan komt je boek wellicht niet door deze check heen.
 • Wie is de auteur?
  Een bekende auteur scoort beter dan een onbekende. Ook wordt gekeken naar eerdere titels van de auteur. Liepen die niet, reken dan op een extra kritische blik.
 • Wie is de uitgever?
  Een grote, bekende uitgever heeft als voordeel dat er al kritisch is gekeken of een boek succesfactoren bevat.
 • Wat is het thema/onderwerp?
  Bepaalde onderwerpen lopen heel goed. Kom je nu met een veganistisch kookboek dan is succes vrijwel gegarandeerd.
 • Wat is de doelgroep?
  Hoe kleiner de doelgroep, hoe lager de kans dat NBD Biblion het opneemt in het aanbod.

In het algemeen geldt dat de bibliotheek de markt volgt. Wat populair is in de boekhandel, is ook populair in de bibliotheek. Steeds meer wordt ook gekeken naar social influencers op met name Instagram: welke boeken bevelen zij aan?
De uitgeverij speelt een niet te onderschatten rol bij het succes in de bibliotheek: hoe beter zij een nieuwe titel weet te pitchen, hoe meer aandacht die krijgt en hoe meer uitleningen te verwachten zijn.

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

Jouw boek in de bieb

Wil jij ook met je boek in de bibliotheek terechtkomen? Stuur dan twee exemplaren van jouw boek naar Stichting NBD Biblion (heb je een uitgever, dan doet die dit mogelijk voor je). Het kan je zomaar een flinke bestelling van tientallen tot honderden exemplaren ineens opleveren.

NBD Biblion logoTot nu toe werden de metadata (gegevens over het boek als de titel, de auteur, de uitgever, het jaar van uitgave, het aantal pagina’s en de taal waarin het boek is geschreven) handmatig ingevoerd. Sinds een jaar loopt er een proef met een aantal uitgeverijen waarbij dit proces automatisch gebeurt, aan de hand van digitale bestanden. Geef jij je boek in eigen beheer uit, dan kun je – naast de twee fysieke exemplaren – ook de digitale variant opsturen. Dit helpt het algoritme te leren. Over drie jaar zou alles digitaal moeten verlopen.

In Nederland bestellen bijna alle bibliotheken hun boeken bij stichting NBD Biblion. Sommige kiezen de hele collectie zelf, andere kiezen voor de dienst Selectieservice. Rekening houdend met het collectieprofiel, het beschikbare budget en allerlei parameters (niveau, fictie/non-fictie, taalvoorkeur, enzovoort) bestelt NBD Biblion de boeken voor de bibliotheek. In Vlaanderen stellen bibliotheken allemaal hun eigen collectie samen, wat via aanbestedingen bij de boekhandel verloopt. Bij dit proces gebruiken ze eveneens de recensies van NBD Biblion.

Productie

Goed: de recensie pakte positief uit en de bestellingen rollen binnen. Maar een paperback lijkt nog niet op die typische biebboeken met harde kaft. We namen een kijkje op de werkvloer in het pand in Zoetermeer om te zien hoe het daar gaat.

Bij binnenkomst volgen de softcovers een andere route dan de hardcovers. De boeken met een harde kaft krijgen handmatig een rugsticker en machinaal een plastic beschermlaag. Van de paperback worden cover, rug en achterkant ingescand. Daarna scheurt een medewerker het hele omslag eraf (ja, echt!). De gescande delen worden (inclusief gefotoshopte rugsticker) geprint op een groot vel en van een plastic beschermlaag voorzien. Dan worden aan de achterkant drie kartonnen delen opgeplakt en de randen omgevouwen. Ondertussen ondergaat het binnenwerk een verstevigingskuur: nieuwe schutbladen en een nieuwe linnen rug met extra lijmlaag. Alle randen worden netjes bijgesneden en dan wordt het boek weer in elkaar gezet: nu is het klaar voor verzending. In deze video krijg je een aardig beeld van de weg die het boek aflegt.

Rest alleen nog de vraag: durf jij je boeken nog naar Stichting NBD Biblion te versturen nu je weet wat ermee gebeurt? Ik hoop van wel. 😊

Door: Jan Sinot

Jan Sinot

Over de auteur:

Jan Sinot

Het is een bijzonder moment: voor het eerst je eigen boek in handen. Jan maakte het mee als auteur – en als boekhandelaar. Inmiddels is hij een ervaren schrijver en helemaal thuis in de boekenwereld. Hij volgde de Vakopleiding Boekhandel, was eigenaar van een boekwinkel en verzorgde de module ‘Boek Publiceren’ op de Hogeschool Utrecht.

Jan is 2 meter lang en een man van heldere adviezen. Hij loopt geregeld een Kennedymars (80 kilometer) en wordt blij van boeken en bos.

tel. +31 (0)6 – 28 79 75 33
jan@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

 • Expertisebooster
 • Klantenwerver
 • Marketingbuddy
 • publiciteitstrekker
 • passiefinkomengenerator
 • funnelvuller
 • statusverhoger