Je boek verkopen via Amazon? Tot nu toe werd hiervan vooral gebruikgemaakt door auteurs die hun boek beschikbaar wilden hebben voor de Engelstalige markt. Boeken in het Nederlands (en zeker de fysieke versie ervan) werden er nauwelijks aangeboden, laat staan verkocht. Met de komst van Amazon naar Nederland zou hier wel eens verandering in kunnen komen. We hebben op een rijtje gezet wat dit voor jou als schrijver betekent, en of je er iets mee moet.

Amazon - zo werkt het

Allereerst: op dit moment is Amazon als boekenleverancier nog geen serieuze concurrent van de internetboekwinkels die we al hadden. De meeste uitgeverijen bieden hun boeken nog niet aan bij Amazon. Boeken zijn er natuurlijk wel te bestellen, maar de levertijd is veel langer. Spoedlevering (na een paar dagen) kan, maar dan komen er verzendkosten bij. Maar … wat niet is, kan komen. De Amerikaanse internetgigant is niet voor niets zo groot geworden en ik reken erop dat Amazon in de (nabije?) toekomst een serieuze speler op de markt wordt.

Hoe werkt het?

Is jouw boek uitgegeven bij een reguliere kwaliteitsuitgever, dan maakt het voor jou niet uit of je boek ook bij Amazon te koop is. De royalty’s die je ontvangt blijven hetzelfde.
Heb je je boek in eigen beheer uitgegeven, dan moet je zelf bepalen of je je boek in de etalage bij Amazon zet. Dit zijn de stappen die je daarvoor moet zetten:

 • Registreer jezelf als verkoper op amazon.nl. Als je een zakelijk account aanmaakt, vraagt Amazon aanvullende gegevens, zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Verificatie van die gegevens duurt een paar dagen.
 • Kies Individuele Verkoper als verkoopplan, tenzij je meer dan veertig artikelen per maand gaat verkopen (zie hieronder bij ‘de kosten’).
 • Voeg je boek toe aan de producten. Heeft het een ISBN en is het geregistreerd bij het Commissariaat voor de Media, dan is dit een formaliteit. Vul in de zoekbalk het ISBN in en Amazon zoekt alle bekende gegevens erbij. Een verkoopprijs mag je zelf toevoegen (vanwege de Wet op de vaste boekenprijs mag je je boek natuurlijk niet goedkoper aanbieden dan de vastgestelde prijs).

Wil je meer weten over het verkopen en promoten van jouw boek? De BoekenBusiness-promotieplanner geeft een uitgebreide omschrijving van allerlei mogelijke promotieacties.

De kosten

Bij verkopen via de boekhandel sta je een vaste marge af van de verkoopprijs exclusief btw, meestal tussen de 40 en 45%. Bij Amazon werkt het net even anders.

 • Het verkoopplan
  Verkoop je minder dan veertig boeken per maand via Amazon, dan ben je het voordeligst uit als Individuele Verkoper. Je betaalt dan € 0,99 per verkocht artikel (als je niets verkoopt heb je ook geen kosten). Voor € 39 per maand heb je het Professional-plan en kun je onbeperkt verkopen. Handig wanneer je verkopen goed gaan, of wanneer je veel meer producten in je Amazon-etalage hebt staan.
 • De verwijzingsvergoeding
  De vergoeding per categorie varieert nogal, maar voor boeken neemt Amazon een vast percentage van 15% op de verkoopprijs. Dit is het totale bedrag dat de koper betaald heeft, dus inclusief eventuele verzend- of cadeauverpakkingskosten.
 • Verkoopcommissie
  Per media-item betaal je een commissie aan Amazon. Dit is € 1,01 voor boeken.
 • Verzendkosten
  Amazon rekent € 1,99 verzendkosten aan de klant en crediteert dit bedrag op jouw account. Kost het versturen van je boek je meer dan dat (het tarief voor een brievenbuspakje bij PostNL in 2020 bedraagt € 4), dan zijn die meerkosten voor jouw rekening.

 

De opbrengst

Laten we eens uitrekenen wat je overhoudt als je een boek van € 20 via Amazon verkoopt.

De omzet is € 21,99 (€ 20 + € 1,99 verzendkosten).
De kosten bedragen € 9,30 (€ 0,99 verkoopplan, € 3,30 verwijzingsvergoeding, € 1,01 verkoopcommissie, € 4 verzendkosten).

Je verdiensten komen – na aftrek van 9% btw – op € 11,64 per boek. Natuurlijk heb je ook nog drukkosten en handelingskosten (envelop + versturen) om rekening mee te houden.

Conclusie

Verkopen via Amazon lijkt iets voordeliger dan via Bol.com, maar het scheelt niet veel. Bol.com rekent bij deze verkoopprijs een vaste commissie van € 0,40, een variabele commissie van € 2,48 (12,4%) en een mediatoeslag van € 1. Vanaf € 20 betaalt de consument bij Bol.com geen verzendkosten, dus die komen er voor jou bij.

Of het voor jou interessant is om je boek via Amazon te verkopen, is moeilijk te zeggen. Weet jij je boek rechtstreeks aan de lezer te verkopen, dan houd je er natuurlijk meer aan over. Maar het is de vraag of die jouw site net zo gemakkelijk weet te vinden als die van Amazon. Ik zou zeggen: verkoop je al via Bol.com, overweeg dan ook Amazon als verkoopkanaal.

Door: Jan Sinot

Wil je meer weten over het verkopen en promoten van jouw boek? De BoekenBusiness-promotieplanner geeft een uitgebreide omschrijving van allerlei mogelijke promotieacties.