In de periode vlak voor het verschijnen van je boek is het topdrukte! Zeker als je uitgeeft in eigen beheer en er daarom ook veel uitgeeftaken op je bordje liggen. Je ziet dan snel dingen over het hoofd. Met deze checklist vink jij je taken eenvoudig af en vergeet je niets.

Checklist afvinken

Verkoop en boekgegevens

Kloppen, op isbn.nl, de gegevens bij het ISBN van je boek? Je kunt ze nu nog aanpassen. Veel webwinkels nemen deze gegevens over. Controleer in ieder geval het opgegeven aantal pagina’s, dat je waarschijnlijk geschat hebt bij het aanvragen van het ISBN.

Staat de laatste versie van de flaptekst als promotionele tekst op isbn.nl? Heb je daar ook de verrijkte titelinformatie ingevuld?

Staan de laatste versies van de voor- en achterzijde van de cover op isbn.nl? Webwinkels zoals bol.com tonen ook de achterzijde van het boek. Heb je een CB-aansluiting, dan kun je ze ook daar plaatsen bij de metadata. Beide hoeft niet, de systemen zijn gekoppeld.

Heb je op isbn.nl additionele NUR-codes en trefwoorden toegevoegd voor een betere vindbaarheid van je boek? En in CB Online bovendien de Thema- en BISAC-code ingevuld?

Heb je de vormgever inkijkpagina’s laten maken voor je boek? Dit zijn doorgaans de eerste tien tot vijftien tekstpagina’s in je boek, als pdf (zonder de snijtekens die in drukbestanden staan).

Staat de laatste versie van deze inkijkpagina’s bij de promotionele gegevens in CB Online? Online boekhandels als bol.com nemen deze gegevens over. Heb je geen CB-aansluiting, zet dit bestand dan op isbn.nl bij de gegevens van je boek.

Heb je een website waar je boek op staat? Check ook daar al deze gegevens en plaats de inkijkpagina’s erop als download.

Heb je een verkooppagina en webshop op je website en was het boek al te reserveren of in de voorverkoop? Zet alvast zo veel mogelijk klaar voor een snelle uitlevering: enveloppen, adreslijst en/of verzendlabels.

Heb je al contact gehad met de lokale boekhandelaar over de inkoop of het in consignatie leggen van boeken?

Maak je ook een e-bookversie van je boek en is de epub al beschikbaar? Meld het e-book aan in CB Online en upload het bestand. Stel de publicatiedatum in, zodat het tegelijk met je gedrukte boek beschikbaar komt.

Als je een zakelijk boek schreef: heb je contact opgenomen met managementboek.nl voor opname in hun aanbod? Managementboek koopt zelf boeken in, buiten het CB om.

Als je geen CB-aansluiting hebt: heb je de overige verkoopkanalen onderzocht en alles daarvoor in gereedheid gebracht?

 

Geen boek op je naam? Dat kost je status, klanten en geld!

Ontdek jij hoe jij in maar 2 weken een bestseller realiseert
waarmee je gezien wordt als dé expert in jouw vakgebied,
waardoor er zó veel klanten op je afkomen dat je pas over 3 maanden tijd voor ze hebt.

 

Marketing en promotie

Heb je een persbericht geschreven en de perslijst op orde? (NB – Check onze promotieplanner voor een compleet promotieplan bij het publiceren van je boek.)

Heb je een adreslijst voor de presentexemplaren (bijvoorbeeld voor jouw proeflezers)?

Heb je een verzendlijst voor de recensie-exemplaren van je boek?

Als je een boekpresentatie houdt: is daarvoor alles in gereedheid gebracht? (Denk aan de gastenlijst, catering, sprekers, locatie-aankleding, fotograaf of videograaf, boekverkoop en/of uitreiking aan bestellers/bezoekers.)

 

Aanlevering van de boeken

Heb je met de drukker sluitende afspraken gemaakt over de aflevering? Als dit niet bij het CB gebeurt, controleer dan afleveradres(sen), contactpersoon voor de chauffeur, aantal en exacte afleverdatum.

Laat je een grote hoeveelheid boeken bij jezelf bezorgen? Doorgaans komen leveringen in een grote vrachtwagen en op een pallet. Dus check of er voldoende ruimte is voor de wagen en regel sjouwhulp (zeker als er regen op komst is).

Staat op CB Online de levering aangemeld (datum en aantal)? Dan wordt je boek daar sneller verwerkt. Als het boek meteen beschikbaar moet zijn voor uitlevering aan boekhandels, geef de titel dan alvast vrij, dan zit daar geen vertraging in.

 

Alles afgevinkt? Dan ben jij er klaar voor!

Door: Suzanna van der Laan

 

Suzanna van der Laan

Over de auteur:

Suzanna van der Laan

Ooit was ze scheikundige … tot ze haar talent voor taal ontdekte. Het boekenvak werd Suzanna’s nieuwe passie. Ze begeleidt schrijvers, maakt calculaties voor klanten en perfectioneert boeken – samen met een team van redacteuren en vormgevers – vanbinnen en vanbuiten. Bij dit alles combineert ze haar zakelijke kijk met een persoonlijke benadering. 

Suzanna is een visuele denker met taalgevoel. Ze ziet overal kansen. Naast boeken verbouwde ze ook complete huizen. Als ze ondernemers hoort vertellen over hun drijfveren, raakt ze altijd enthousiast.

tel. +31 (0)6 – 29 39 18 79
suzanna@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger