Het ligt zo voor de hand: wie een boek wil, stuurt zijn manuscript naar een uitgever. Toch is dit niet de beste manier! Veel slimmer is het om al in een vroeg stadium een publicatievoorstel te sturen. Vijf tips voor succes.

toetsenbord send manuscript naar uitgever sturen

Verkoop je boek

 

Met een goed publicatievoorstel maak je aan de uitgever duidelijk wat je plannen zijn. Inhoudelijk, maar ook op het gebied van promotie. Overtuig hem ervan dat investeren in jouw boek een fantastisch idee is. Samen gaan jullie namelijk heel veel exemplaren verkopen. Waarom? Omdat er een grote behoefte is bij de doelgroep. Omdat jouw boek geweldig goed aansluit op de actualiteit. Of bijvoorbeeld omdat je met vernieuwende inzichten komt.

 

 

Verkoop jezelf

 

Een goed boek is de basis van je verkoopsucces. Maar ook jijzelf bent heel belangrijk. Heb je een groot netwerk? Ben je gewend om in het openbaar te spreken? Heb je een blog die elke maand duizenden bezoekers trekt? Ben je bereid om flink wat tijd te stoppen in de promotie van je boek? Vermeld het in het publicatievoorstel. Zo wordt het voor de uitgever extra aantrekkelijk om je uit te nodigen voor een gesprek.

 

Het schrijven van een succesboek is makkelijker dan je denkt.

Ontdek hoe jij in 2 weken een zakelijke bestseller schrijft,
zonder af te haken omdat je niet weet hoe je verder moet
en zonder dat jij en je boek mislukken.

Verstuur je publicatievoorstel in een vroeg stadium

 

Schrijf niet eerst je boek, bedenk wel alvast de structuur en inhoud. Die neem je op in het voorstel. Vind je een geïnteresseerde uitgever, dan heeft die misschien nog waardevolle tips. Een net iets andere doelgroep, een extra hoofdstuk op basis van de actualiteit, een aanpassing zodat je boek in een bestaande serie past … het kan je succes zomaar vergroten. Wie eerst plant en dan schrijft, voorkomt extra werk voor zichzelf in een latere fase.

 

 

Voeg twee of drie hoofdstukken als bijlage toe

 

Om de uitgever een indruk te geven van je schrijfstijl stuur je twee of drie kant-en-klare hoofdstukken met je publicatievoorstel mee. In het ideale geval zijn ze ook qua opzet en inhoud representatief voor de rest van het boek.

 

 

Zorg voor verzorgd taalgebruik

 

Check je teksten op stijl, spelling en grammatica. Ben je op dit vlak niet helemaal zeker van jezelf? Besteed dit klusje dan uit. Je publicatievoorstel is – samen met de proefhoofdstukken – een visitekaartje voor je uiteindelijke boek. Zorg dat je een professionele indruk achterlaat.

Door: Janneke Sinot

Volg ons op logo instagram

Janneke Sinot

Over de auteur:

Janneke Sinot

Schrijven, marketing en businesscoaching. Het is een combinatie die Janneke vol enthousiasme heeft omarmd. Ze volgde de vakopleidingen Boekhandel en Uitgeverij en behaalde een universitaire bul in de Algemene Taalwetenschap. Het boekenvak kent ze van alle kanten: als boekhandelaar (ze had al op haar 17e een eigen zaak), als auteur, schrijfcoach, redacteur, manuscriptbeoordelaar, boekenrecensent, corrector, journalist en ghostwriter.

Mensenrechten gaan Janneke aan het hart. Verder trekt ze er graag opuit met een rugzak. Haar grootste jeugdzonde? Duizenden eieren kapot gooien…

tel. +31 (0)6 – 20 86 58 94
janneke@boekenbusiness.com

Word de nummer 1 in jouw vakgebied

Ontdek in deze gratis video hoe jij in maar 2 weken een succesboek realiseert

waarmee je maanden tijd bespaart, jezelf als expert op de kaart zet

en jarenlang een passief inkomen genereert.


Een eigen boek is de ultieme:

  • Expertisebooster
  • Klantenwerver
  • Marketingbuddy
  • publiciteitstrekker
  • passiefinkomengenerator
  • funnelvuller
  • statusverhoger