Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Boek & Business – termen

  • Affiliate-marketing

   Een vorm van marketing waarbij een auteur zijn boek onder de aandacht brengt met een (onbetaalde) banner of link. Deze wordt geplaatst op de website van een affiliate-partner, die een beloning ontvangt voor elk boek dat via deze specifieke link wordt verkocht.

 

  • Call to action

   Een oproep (in woord en/of beeld) om in actie te komen. Bijvoorbeeld: ‘Bestel nu dit boek en ontvang het morgen vóór 11.00 uur in huis’. Als marketing bedoelde boodschappen zonder call to action zijn over het algemeen een gemiste kans.

 

  • Crowdfunding

   Deze van oorsprong Engelse term is een combinatie van crowd (het grote publiek) en funding (financiering). Auteurs die aan crowdfunding doen, werven voor hun boek – via speciale websites, oproepen via de sociale media, enzovoort – een groot aantal kleine financiers.

 

  • Doelgroep

   De groep mensen die je met je boodschap wilt bereiken. Schrijvende ondernemers kiezen voor hun (eerste) boek vaak dezelfde doelgroep als voor hun bedrijf. Dat maakt elke lezer tot een potentiële klant.

 

  • Funnel

   In de ‘boek & business’-context is een funnel een communicatiestrategie met als doel websitebezoekers tot klanten te maken. En liefst nog: terugkerende klanten. Een funnel (ook wel marketingfunnel, salesfunnel of verkooptrechter genoemd) bestaat uit meerdere fasen. Hoeveel dit er zijn varieert per bedenker/gebruiker en per toepassing. In de basis komt het neer op: 1. de (potentiële) klant merkt je op; 2. hij krijgt interesse in je aanbod; 3. hij voelt de behoefte om je boek (of een van je andere producten of diensten) te kopen; 4. hij gaat over tot aanschaf.

   In je boek naar je website verwijzen en lezers – bijvoorbeeld met een waardevolle gratis weggever – verleiden daar hun e-mailadres achter te laten, is een manier om mensen ‘in de funnel’ te krijgen. E-mailmarketing doet de rest. Pak je het slim aan, dan verdient de investering in je boek zich dubbel en dwars terug in spin-off.

 

  • Grootafnemers

   Partijen die in één keer een grote hoeveelheid van je boek afnemen. Prettig om al in een vroeg stadium bij je boekenplannen te betrekken, maar natuurlijk ook daarna nog interessant. Grootafnemers kunnen zijn: brancheverenigingen, ondernemersclubs, kerstpakkettenleveranciers, NBD Biblion, enzovoort.

 

  • Managementboek van het Jaar

   Eervolle titel toegekend aan de winnaar van een jaarlijkse, door online boekverkoper Managementboek georganiseerde verkiezing. De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de prijs vinden plaats in april, tijdens het Managementboekengala. In de aanloop naar de bekendmaking wordt eerst een longlist samengesteld (veertig tot zeventig kanshebbers), daarna een shortlist (de beste vijf boeken). Weet je de titel ‘Managementboek van het Jaar’ in de wacht te slepen, dan is dat niet alleen goed voor de verkoop van je boek, maar ook voor je business. O, en voor je ego natuurlijk.

 

  • Masterclass

   Een (praktijk)les waarin je je expertise aan anderen overbrengt. Net als een workshop een interessante aanvulling op je boek. Lezers die behoefte hebben aan verdieping help je zo vooruit. Voor jezelf zijn het extra betalende klanten.

 

  • Missie/visie

   Aan de basis van elk bedrijf en elk goed boek staan een sterke missie en visie. Jouw doelen, drijfveren en kijk op de wereld (of toch op zijn minst op jouw vakgebied en het onderwerp waarover je schrijft) maken jouw boek uniek … en daarmee tot een succes.

 

  • Personal branding

   Jezelf neerzetten als merk. Het schrijven van een boek is hiervoor een zeer geschikt middel. Het laat je authenticiteit zien (wat maakt jou uniek) en vergroot je autoriteit.

 

  • QR-code

   Een blokjescode, bestaande uit zwarte blokjes in een wit vierkant, die je met een smartphone of een scanner kunt decoderen. QR-codes worden in boeken vooral gebruikt om de lezer door te verwijzen naar relevante websites, bijvoorbeeld die van de auteur.

 

  • Share-button

   Knop die de bezoeker van een website of socialmediakanaal uitnodigt een link naar de betreffende pagina met anderen te delen. Verkoop je je boek via je eigen website, dan plaats je zo’n share-button bijvoorbeeld onder de bevestiging van de bestelling.

 

  • Spin-off

   Wat het schrijven van een boek allemaal oplevert, naast de verkoopopbrengsten zelf. Denk aan autoriteit, zichtbaarheid en meer klanten.

 

  • Sponsors

   Partijen die je (meestal financieel) helpen je boek te realiseren in ruil voor publiciteit. Dit laatste kan bijvoorbeeld advertentieruimte in het boek zijn, een speciale uitgave met het bedrijfslogo op de cover of een vermelding op je zakelijke website.

 

  • Workshop

   Een les of cursus waarbij de deelnemers vaak samen aan iets werken. Voor auteurs is het geven van betaalde workshops – net als masterclasses – een mooie manier om hun kennis en expertise te verzilveren. Neem in je boek gerust een verwijzing naar (informatie over) je cursusaanbod op.

 

Inhoudsopgave