Boek uitgeven in eigen beheer – stappenplan
Wie een boek uitgeeft in eigen beheer (ook wel selfpublishing genoemd) regelt zelf alle stappen die bij het uitgeven horen: redactie, vormgeving, drukken en verkoop. Er is veel te kiezen en veel om rekening mee te houden. Daarom hier een overzichtelijk stappenplan.
1. Kies de uitgangspunten voor je boek
Als je zelf je boek uitgeeft, ben je helemaal vrij om te kiezen hoe je boek eruit komt te zien. Hoe groot moet het worden, wat voor omslag krijgt het, gebruik je kleur binnenin en wil je extra’s zoals een leeslint of uitslaande flappen? Duik eerst je boekenkast of de lokale boekhandel in en doe wat ideeën op. Ontdek wat jij het beste vindt passen bij jouw boek. Noteer in ieder geval:
- boekformaat: meet bij hardcover boeken het boekblok binnenin
- bindwijze: hardcover, softcover of – ertussenin – flexcover
- kleurgebruik binnenin: zwartgedrukt (grijstint), zwart met een steunkleur of alles in kleur.
2. Maak een boekbegroting
Denk als een uitgever en maak op basis van je keuzes een begroting. Dat is best ingewikkeld, want er zijn vele variabelen. Voor een goede boekbegroting heb je deze gegevens nodig:
Investering
- redactie
- vormgeving
- drukwerk
- overige uitgavevormen (e-book/luisterboek)
- distributie
- marketing en promotie
Opbrengst
- beoogde verkoopprijs
- marges per verkoopkanaal (eigen website, boekhandel, CB)
Break-even
- Hoeveel boeken moet je verkopen om minimaal je investering terug te verdienen?
Hoe kom je aan de juiste getallen? Je kunt vooreerst met schattingen werken, maar beter is het meteen met de juiste getallen te rekenen, door offertes aan te vragen bij drukkers, bij je vormgever en je redacteur.
NB – Kom je er niet uit? Schakel hulp in!
3. Maak een planning
Wanneer moet jouw boek verschijnen? Heb je een publicatiedatum in gedachten, reken dan eenvoudig terug door rekening te houden met deze globale tijdsindicaties:
- redactie: 3 tot 6 weken (gemiddeld 4 weken)
- vormgeving: 3 tot 6 weken (gemiddeld 4 weken)
- drukwerk: 3 tot 6 weken (gemiddeld 4 weken).
Al met al reken je voor een gemiddelde boekproductie dus circa 3 maanden. Maak op basis van je planning meteen duidelijke afspraken met je redacteur, vormgever en drukker.
4. Kies de titel
De verkoop van je boek staat of valt met de titel. Is een titel nietszeggend of slaat hij de plank mis, dan merk je dat meteen aan magere verkoopcijfers. Een titel die raak is en de juiste triggers heeft, kan juist de verkoop stimuleren. Denk er dus niet te licht over en neem de tijd om te sparren, te brainstormen en verschillende titel-opties onder je doelgroep te testen. Heb je de juiste titel te pakken? Dan kun je een ISBN aanvragen en wordt je boek al vindbaar voor de boekhandel.
5. Laat een cover maken
Als de titel vastligt, dan zet je je vormgever aan het werk voor het ontwerpen van een passende cover. De cover is het gezicht van je boek, dus neem ook daar de tijd voor en investeer in een professionele vormgeving. Een goede cover trekt de aandacht van je doelgroep en is dus ook belangrijk voor de verkoop. Je kunt kiezen tussen een typografische cover (waarbij de belettering het belangrijkste beeld is) of een grafische cover (met een afbeelding als belangrijkste beeldelement, aangevuld met de belettering).
6. Laat het binnenwerk ontwerpen
Voor een lekker leesbaar boek is, naast een goedgeschreven tekst, ook een prettige opmaak nodig. Dat is een samenspel tussen je vormgever en jou. Jij zorgt voor voldoende structuurelementen zoals tussenkoppen, kaderteksten of uitgelichte quotes. Je vormgever maakt er een mooi ontworpen geheel van, zodat de lezer met groot gemak door je boek heen wordt geleid.
7. Regel het drukwerk
Heeft de vormgever een eerste proef van je boek, dan kan het al bijna naar de drukker. In stap 2 en 3 heb je al offertes aangevraagd en een aanleverdatum vastgelegd. Nu kun je alles definitief maken, de juiste omvang doorgeven, een afleverdatum en afleveradres doorgeven. Natuurlijk spreek je af wanneer en op welke manier de drukker de drukbestanden ontvangt.
8. Regel de distributie
Hoe ga je het boek verkopen? Via welke kanalen? Natuurlijk heb je jezelf daar bij stap 2 al in verdiept, nu is het tijd om alles in gang te zetten. Dit zijn de mogelijkheden:
- via je eigen website
- via online boekverkopers zoals bol.com en managementboek.nl
- via CB (Centraal Boekhuis) door je daar als uitgever aan te melden; zo krijg je toegang tot alle (online) boekhandels
- via grootafnemers die in één keer een partij boeken afnemen.
Regel ook tijdig de opslag van je boeken als je een grote oplage laat drukken en zelf geen goede opslagmogelijkheid hebt. Je kunt dan ook gebruikmaken van fulfilment-bedrijven.
9. Laat een e-book en/of luisterboek maken
Wil je een groot bereik, maak je boek dan ook digitaal beschikbaar als e-book of als luisterboek. Hoe je dat doet, staat hier beschreven:
10. Verkoop je boek
Heb je alles geregeld? Dan kan de verkoop starten! Zorg wel dat je tijd vrijmaakt voor marketing en boekpromotie, om blijvend de verkoop te stimuleren.