Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Boekpromotie – stappenplan

Er zijn duizend-en-een manieren om een boek te promoten. Waar begin je dan mee als non-fictieschrijver? In dit stappenplan vind je tien belangrijke boekmarketing-acties op een rij.

 

1. Maak een boekpromotieplan

Verkoopsucces begint met een goed promotieplan. Wat past bij jou en bij jouw boek? Kies je acties zorgvuldig en hang er een (globale) datum aan.

 

2. Maak structureel tijd vrij voor de boekpromotie

Tussen de bedrijven door een boek promoten, is te simpel gedacht. Maak structureel tijd vrij voor de boekmarketing, zeker rond de verschijningsdatum!

 

3. Vermeld je boek op je website

Richt een website in speciaal voor je boek of vermeld je boek op je bedrijfs- of auteurswebsite. Neem minimaal een bestelmogelijkheid op en een perspagina.

 

4. Sluit aan bij relevante evenementen

Check of er congressen of andere evenementen plaatsvinden die aansluiten bij het onderwerp van je boek. Zo ja, haak hierop in en bekijk de mogelijkheden om samen te werken. Houd bijvoorbeeld je boekpresentatie tijdens het event of bied een presentje aan voor de goodiebag.

 

5. Zet je ambassadeurs in

Begin al vroeg in het boekpromotieproces met het opbouwen van een ambassadeursbestand: mensen die bereid zijn een goed woordje voor je te doen. Zet deze fans in zodra je boek uit is. Vraag ze bijvoorbeeld een boekbespreking te delen binnen hun netwerk of bied ze een interessante deal als affiliate-partner.

 

6. Bedenk originele promotieacties en benader partners

Bedenk onderscheidende boekpromotieacties en presenteer ze aan voor jou interessante partners (bedrijven bijvoorbeeld en de boekhandel).

 

7. Verstuur een persbericht en recensie-exemplaren

Kondig het verschijnen van je boek aan met een persbericht. Stuur de meest interessante journalisten direct ook een recensie-exemplaar.

 

8. Benader de meest relevante media persoonlijk

Zijn er kranten, magazines, websites, radio- of televisieprogramma’s waarin je boek echt niet mag ontbreken? Verzin iets leuks, helemaal op maat van het betreffende medium, en neem persoonlijk contact op om het idee te bespreken.

 

9. Vertel je netwerk dat je boek verschenen is

Familie, vrienden, klanten, iedereen die jou al kent moet natuurlijk weten dat je boek verschenen is. Laat die bestellingen maar komen!

 

10. Geef presentaties, lezingen en/of workshops

Verzilver je expertise met het geven van lezingen, workshops en presentaties. Het combineert fantastisch met het verkopen van boeken!

 

Boekpromotie is nooit af, je kunt altijd meer doen. Met dit stappenplan voor je boekpromotie zet je alvast een stevige basis neer.

Promotieplanner bestellen

Wil je meer tips en ideeën om je boek te promoten? Bestel vandaag nog de
BoekenBusiness-promotieplanner, met 50 acties om je boek tot een verkoopsucces te maken.

Inhoudsopgave