Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

De verkoopprijs van een boek

Wie bepaalt de verkoopprijs van een boek?

De uitgever bepaalt – soms in overleg met de auteur – de verkoopprijs van een boek en legt deze vast bij het Commissariaat voor de Media. In het geval van een eigenbeheeruitgave bepaalt de schrijver zelf de verkoopprijs.

 

Hoe kies je de verkoopprijs van een boek?

Er bestaan geen richtlijnen om de verkoopprijs van een boek te bepalen. Wel houden uitgevers rekening met:

  • De gewenste opbrengst
    Bereken wat de verkoopprijs moet bedragen om uit de kosten te komen bij een te verwachten minimale verkoop. Dit is het break-evenpoint. Om een boek winstgevend uit te brengen moet de verkoopprijs wat hoger liggen of moeten er meer boeken verkocht worden dan de minimaal te verwachten hoeveelheid. Een voorbeeldberekening is te vinden in de blog Hoe kies je de verkoopprijs van je boek?
  • Psychologische prijs
    Door een verkoopprijs te kiezen van een paar cent onder een rond bedrag – bijvoorbeeld € 29,95 in plaats van € 30 – denken consumenten duidelijk goedkoper uit te zijn, terwijl het in werkelijkheid maar een paar cent scheelt.
  • Het verwachtingspatroon van de lezer
    De verkoopprijs van een boek moet aansluiten bij de inhoud en de uitvoering ervan. Een gedegen wetenschappelijk werk van 300 pagina’s heeft doorgaans een hogere verkoopprijs dan een lichtvoetig managementboek van 150 pagina’s. En voor een gebonden uitgave (of zelfs een limited edition) kan een uitgever meer vragen dan voor een paperback.
  • De verkoopprijs van concurrerende boeken

De prijs van soortgelijke boeken (in onderwerp en uitvoering) vormt een goede indicatie voor een gangbare verkoopprijs van een boek.

Alle boekverkopende partijen horen zich aan de vastgestelde (minimale) verkoopprijs te houden, ook de auteur zelf. Dit is geregeld in de Wet op de vaste boekenprijs. Op enkele uitzonderingen na is het niet toegestaan om korting te geven.

 

Kun je hulp gebruiken bij het uitgeven van je boek in eigen beheer? Wij helpen je graag verder!

Wil je dit artikel delen in jouw netwerk? Graag!
Gebruik hiervoor een van de deelknoppen hieronder.

Inhoudsopgave