Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe bepaal je de oplage van een boek?

De oplage van een boek bepaal je op basis van de te verwachten verkoop: hoeveel boeken denk je in één tot twee jaar te verkopen? Dat is vooraf lastig in te schatten. Er zijn twee belangrijke uitgangspunten die meewegen:

  1. Hoe groter de oplage, hoe lager de drukprijs per exemplaar (dus: meer is gunstiger).
  2. Hoe groter de oplage, hoe groter het risico op een onverkoopbaar restant (dus: meer is risicovol).

Daarnaast speelt de keuze in uitvoering een grote rol. Een zwartgedrukt boek met softcover (paperback) is in een kleine oplage van bijvoorbeeld 250 boeken nog heel betaalbaar. Maar een hardcover die volledig in kleur is gedrukt, krijgt pas vanaf 1000 exemplaren een wat gunstiger stuksprijs.

 

Wat is een oplage van een boek?

De oplage van een boek wil zeggen hoeveel exemplaren er ineens gedrukt en ingebonden worden door de drukker. Een oplage wordt ook wel een ‘druk’ genoemd en een eerste oplage heet ook een ‘eerste druk’ enzovoort. Een grote oplage is bijvoorbeeld 5000 exemplaren, een kleine oplage is 500 exemplaren. Bij uitgevers bestaat een druk meestal uit 1000 tot 2500 boeken.

Bij printing on demand (POD, het op aanvraag printen en inbinden van boeken) spreek je doorgaans niet van oplagen, omdat dan de boeken continu worden bijgedrukt in heel kleine aantallen of zelfs per stuk. Dit wordt ook wel ‘oplageloos uitgeven’ genoemd.

 

Wat is een herdruk of heroplage?

Wanneer de oplage van een boek (bijna) uitverkocht is, wordt een boek meestal herdrukt. Dit wordt dan de ‘tweede oplage’ of ‘heroplage’ genoemd. Ook wel ‘tweede druk’ of ‘herdruk’. Het colofon is de gebruikelijke plek om te vermelden van welke druk of oplage een boek is (met daarbij het jaartal).

 

Wat gebeurt er met een onverkochte oplage?

Het risico van een oplage laten drukken, is dat er veel onverkochte exemplaren overblijven. Als de verkopen tegenvallen en een oplage na een paar jaar nog niet verkocht is, kiezen uitgevers ervoor het boek tegen sterk verlaagde prijs aan te bieden, of aan een opkoper van restpartijen te verkopen. Dit wordt ook wel de ramsj genoemd. Is er ook dan geen animo voor, dan worden de boeken vernietigd.

 

Wil je meer weten? Lees ook deze blog: Hoe kies je de oplage van je boek?

 

Wil je professionele feedback op je teksten? Vraag dan onze QuickScan aan. Voor slechts € 149 krijg je een uitgebreid advies over (onder meer) hoe goed jouw teksten aansluiten op je doelgroep.

Inhoudsopgave