Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe gebruik je anekdotes in je boek?

Niemand leest graag saaie, droge boeken. Een manier om je boek te verlevendigen, is het gebruiken van anekdotes. Je kunt je levensverhaal ermee opleuken, of er bijvoorbeeld een meer theoretisch boek sjeu mee geven.

Wat is een anekdote?

Een anekdote is een kort, puntig verhaaltje over een belevenis of bijzonderheid. Die kan jezelf betreffen, of een ander persoon (bijvoorbeeld een klant of medewerker). Met een anekdote voeg je ‘een stukje mens’ toe aan je boodschap. Schrijf hem aantrekkelijk op en je vangt direct de aandacht van de lezer, die ook nog eens extra gemotiveerd raakt om verder te lezen in je boek.

Anekdotes zijn een vast onderdeel van levensverhalen – want mooi om de hoofdpersoon mee te typeren – maar je kunt ze ook prima inzetten in een zakelijk boek.

 

Hoe schrijf je een goede anekdote?

Een goede anekdote heeft de volgende kenmerken:

 • Raak

  Of hij nu geestig, ontroerend, dramatisch of onthullend is, een goede anekdote weet de lezer te raken. Stop er wat emotie in en eindig met een punchline. Zo is het een mooie tegenhanger van de algemene en mogelijk wat zakelijker tekst.

 • Relevant

  Een goede anekdote is relevant en betekenisvol. Hij voegt iets toe aan je verhaal en draagt bij aan de boodschap die je met je boek wilt overbrengen.

 • Geloofwaardig

  Een ongeloofwaardige anekdote doet eerder afbreuk aan je boek dan dat die je boodschap versterkt. Ga dan ook altijd voor authenticiteit. Gebruik anekdotes waarvan je zeker weet dat ze waar zijn, bijvoorbeeld uit je eigen leven.

 • Kort en bondig

  Schrijven is schrappen. Dat geldt zeker ook voor anekdotes. Houd ze kort en bondig. Hoelang is een anekdote dan? Een mooie richtlijn is 200 tot 300 woorden.

 

Hoeveel anekdotes gebruik je in je boek?

Voor het aantal anekdotes in een boek is geen specifiek advies te geven. Het hangt af van het genre, het onderwerp en het aantal pagina’s dat je boek in totaal telt. Onthoud in elk geval: een rits achter elkaar geplaatste anekdotes is geen boek! Wil je de lezer echt boeien, dan vraagt dat – naast al die puntige anekdotes – om een boodschap en een duidelijke rode draad.

Ben jij een ondernemer zonder boek? Maak er nu werk van en meld je aan voor de gratis videoserie ‘Boek schrijven? Gewoon doen!’. Die helpt je echt op weg dat boek te schrijven.

Inhoudsopgave