Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe maak je een e-book?

Wil je een e-book (epub) maken van je boek, dan heb je de keuze: zelf maken of laten doen. Er bestaan (gratis) programma’s om een e-book te maken, maar eenvoudig is het niet. Een e-book moet bovendien aan allerlei technische specificaties voldoen voor verkoop in online boekhandels. Een goed e-book maken, is een specialisme en besteed je als schrijver het beste uit aan een vormgever of programmeur die hier verstand van heeft.

 

Zelf een e-book maken, kan dat?

Wil je zelf aan de slag om je e-book te maken, dan is technische kennis een pre. Een epub is qua opbouw te vergelijken met een website. De structuur en hoofdstukken zijn opgebouwd in HTML, een taal voor websites. En ze hebben ook een style sheet (het CSS-bestand) voor de opmaak.

Wil je vanuit bijvoorbeeld een Word-document een epub genereren, dan bestaan er conversieprogramma’s zoals Calibre. Wel is er na de conversie nog heel wat aanpassing nodig om er, zowel qua opmaak als technisch, een goede epub van te maken. Zeker als er ook afbeeldingen, kaders en tabellen in voorkomen. Voor de meeste schrijvers is het daarom veel slimmer om het maken van een e-book uit te besteden.

 

Een e-book laten maken, wat kost dat?

Een e-book kun je laten maken door een vormgever, programmeur of een hierin gespecialiseerd bedrijf. Een boek met alleen teksten en een eenvoudige opbouw is relatief makkelijk om te zetten. Maar staan er ook afbeeldingen, kaderteksten, tabellen en andere beeldelementen in, dan is het meteen aanzienlijk meer werk om er een nette epub van te maken die ook technisch voldoet. De kosten hangen dus vooral af van de opbouw van het boek en variëren van € 200 tot € 600.

 

Wat heb je nodig voor een e-book?

Je kunt e-books laten maken vanuit een pdf (bijvoorbeeld het bestand dat naar je drukker is gestuurd), vanuit de open vormgevingsbestanden zoals het InDesign-bestand of zelfs vanuit een Word-bestand. Wat verder nodig is, is een beeldbestand (jpg) van de voorzijde van de cover in hoge resolutie en het ISBN van het e-book (dat is een ander nummer dan het ISBN van je gedrukte boek).

 

 

Wil jij een e-book laten maken van je boek? Neem contact op voor de mogelijkheden en het aanvragen van een offerte.

Inhoudsopgave