Hoe maak je een luisterboek?
Voor het maken van een luisterboek (ook wel: audioboek) zijn nodig: een stemacteur – tenzij je het zelf gaat inspreken – een voorleesversie van het boek en bovenal een studio of geluidsdichte ruimte met goede opnameapparatuur. De kwaliteit van het luisterboek hangt vooral af van de geluidskwaliteit van de opname.
Per hoofdstuk wordt een audiofile gemaakt, meestal een MP3-file. Gebeurt dit bij een professionele luisterboekenstudio, dan worden alle opnamen nageluisterd en nabewerkt voor optimale kwaliteit. Zo nodig worden korte stukjes opnieuw ingesproken. De files krijgen een specifieke bestandsnaam die als volgt is opgebouwd:
Auteur – Boektitel (Tracknummer-TotaalAantalTracks) Tracknaam.mp3
Daarmee wordt een overkoepelend bestand gemaakt, ‘chapterized’ genoemd omdat het uit meerdere tracks bestaat. Door deze opbouw is in luisterapps een inhoudsopgave zichtbaar en is het mogelijk door de hoofdstukken te navigeren. Ook zijn de belangrijkste metadata, zoals boektitel en auteursnaam, dan automatisch aan het bestand gekoppeld.
Kun je zelf je luisterboek maken?
Ja dat kan, je kunt zelf je luisterboek opnemen. Professionele audioboekmakers raden wel af om het zelf in te spreken, omdat je niet getraind bent in voorlezen en je stemgeluid mogelijk niet prettig genoeg klinkt om vele uren naar te luisteren. Daar staat tegenover: luisterboeken die door de schrijver zelf zijn ingesproken, worden door luisteraars als authentieker ervaren.
Als je zelf je luisterboek opneemt, is wel wat technische kennis nodig en – zoals aangegeven – de juiste opnameapparatuur en software. Als je daarover beschikt, kun je zelf je luisterboek produceren. Wil je het zelf inspreken, dan kun je terecht bij gespecialiseerde studio’s die ook de nabewerking voor je verzorgen.
Tot slot heb je voor je luisterboek een vierkante cover nodig. Dus mogelijk moet het ontwerp van je boekcover iets worden aangepast.
Wat kost het maken van een luisterboek?
Een luisterboek laten produceren via gespecialiseerde studio’s kost voor een gemiddeld non-fictieboek algauw zo’n € 1500 tot € 2000, afhankelijk van de omvang. Wanneer je geen gebruik maakt van een stemacteur en het luisterboek zelf inspreekt, is dat iets minder, maar het verschil is niet groot. Dat komt omdat bij minder ervaren voorlezers de nabewerking meer tijd in beslag neemt.
Wanneer je alles zelf doet en alleen een studioruimte huurt voor enkele dagen, kom je een stuk lager uit (afhankelijk van de studiohuur). Wel raden we dan nog een professionele nabewerking aan voor een luisterboek van goede kwaliteit.