Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe schrijf je een bestseller?

Stappenplan voor het schrijven van een bestseller:

 

  1. Kies je doelgroep zorgvuldig

Schrijf je een boek voor ‘iedereen’, dan voelt niemand zich echt aangesproken. Richt je dus op een duidelijke doelgroep. Dat is ook handig voor je marketing: je weet waar jouw ideale lezers te vinden zijn en kunt daar gericht reclame maken. Let op: kies je doelgroep niet té klein. Een boek met de titel Zo repareer je negentiende-eeuwse vulpennen wordt nooit een bestseller.

 

  1. Onderscheid je van wat er al is

Heel belangrijk als je een bestseller wilt schrijven: voeg iets toe aan wat er al op de markt is. Dus kies een originele invalshoek, een bijzondere metafoor als kapstok of deel je unieke, persoonlijke praktijkverhalen.

 

  1. Baken je onderwerp af

Het is een bekende valkuil onder auteurs: alles opschrijven wat je over het onderwerp weet. Om de kans op een bestseller te vergroten, kun je beter uitgaan van de lezer: wat wil deze weten? Zo houd je meteen nog wat input achter de hand voor een tweede boek. Wel zo handig, want schrijven is verslavend. Zeker als je eerste boek een bestseller is.

 

  1. Schrijf een goed boek

Heb je bestsellerambities, ga dan voor kwaliteit. Denk aan een titel die triggert, een goede opbouw, fijne schrijfstijl, correcte spelling, enzovoort. Schrijf je een kennisboek om meer autoriteit te verwerven, ga dan ook voor een goede onderbouwing.

 

  1. Betrek professionals bij je boek

Een goedgeschreven boek verdient ook een goede uitvoering. Bespaar niet op professionals die de kans op een bestseller vergroten. Denk hierbij aan een professionele vormgever, redacteur en eventueel een illustrator. Verzeker je ook van kwalitatief drukwerk.

 

  1. Maak het boek makkelijk verkrijgbaar

Maak je boek beschikbaar bij CB, het ‘centrale boekenmagazijn’ van Nederland. Plaats een bestelmogelijkheid op je website en bied je boek aan op bijvoorbeeld bol.com en managementboek.nl.

 

  1. Breng je boek onder de aandacht

Maak een ijzersterk promotieplan en voer dit uit.

 

 

 

 

 

Ben jij een ondernemer zonder boek? Maak er nu werk van en meld je aan voor de gratis videoserie ‘Boek schrijven? Gewoon doen!’. Die helpt je echt op weg dat boek te schrijven.

Inhoudsopgave