Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe verkoop je een e-book?

Een e-book is een elektronisch bestand (epub) dat je zowel via je eigen website kunt verkopen als via de (online) boekhandel. Na aankoop kunnen lezers je boek downloaden op hun e-reader of computer. Ook kun je je e-book via abonnementsdiensten beschikbaar maken, waarbij jouw e-book tijdelijk online gelezen wordt.

 

Verkoop van je e-book via Centraal Boekhuis

De makkelijkste manier om je e-book via alle mogelijke verkoopkanalen beschikbaar te maken, is via het CB (Centraal Boekhuis). Ben je zelfpublicerend schrijver, dan kun je je als uitgever aanmelden via een clusteruitgeverij of kiezen voor een CB Compact-aansluiting. Via het e-boekhuis (onderdeel van CB) heb je zo de mogelijkheid om je e-book in alle (online) boekhandels te plaatsen. En het beschikbaar te maken bij alle aangesloten abonnementsdiensten en externe platformen, zoals iBooks en Amazon.

Een CB-aansluiting vraagt om een investering. Wil je dit niet? Ook buiten CB om zijn er mogelijkheden:

 

Verkoop van je e-book bij bol.com en Kobo

Kobo, producent van e-readers, biedt samen met bol.com een zeer populair e-bookabonnement aan via Kobo Plus. Lezers kunnen zo voor € 10 per maand onbeperkt e-books lezen. Wil jij jouw e-book hier ook bij aanmelden, maar heb je geen CB-aansluiting? Dan is dat niet rechtstreeks mogelijk. Wel zijn er ‘achterdeurtjes’:

  • Via de selfpublishing-optie van Kobo, Kobo Writing Life geheten. Meld je daar je e-book aan, dat komt het ook op bol.com.
  • Via het selfpublishing-platform Brave New Books (ook gelieerd aan bol.com).

 

Verkoop van je e-book bij Amazon

Maak een account aan op het publicatieplatform van Amazon, KDP genoemd (Kindle Direct Publishing). Dit is gratis. Upload je e-book en het komt beschikbaar op de Nederlandse Amazon-site (en zelfs op Amazon-sites wereldwijd als je daarvoor kiest). Kies je een verkoopprijs onder de € 10, dan ontvang je 70% royalty’s. Bij een hogere verkoopprijs is dat 35%.

 

Verkoop van je e-book bij iBooks

Ook Apple heeft een selfpublishing-mogelijkheid: iBooks Author. Hiermee komt je e-book beschikbaar in de iBooks-bibliotheek. Let hier op de voorwaarden rond exclusieve verkoop.

Wil jij een e-book laten maken van je boek? Neem contact op voor de mogelijkheden en het aanvragen van een offerte.

Inhoudsopgave