Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe verkoop je je boek wereldwijd via Amazon?

Wil je je boek – of de vertaling ervan – wereldwijd verkopen? Dan is Amazon een ideale partner. Niet alleen voor de digitale versie, maar ook voor het papieren boek. Jouw boek wordt dan on demand gedrukt in het land of werelddeel waar het besteld is. Zo heb je zelf geen werk en kosten aan de distributie.

 

Hoe werkt het?

Voor eigenbeheerschrijvers heeft Amazon een eigen publicatieplatform: KDP (Kindle Direct Publishing). Dit was aanvankelijk alleen voor e-books beschikbaar, maar is dat sinds 2019 ook voor paperbacks (voorheen onder de bedrijfsnaam CreateSpace) en sinds 2022 voor hardcover boeken.

Zo maak je er gebruik van:

 1. Maak een account.
  Om gebruik te maken van KDP moet je je aanmelden bij amazon.com. Ook als je al een Amazon-account hebt, is hier een aparte aanmelding voor nodig. Omdat Amazon gevestigd is in de Verenigde Staten, moet je ook een belastingverklaring invullen. En een banknummer opgeven waarop je de verkoopopbrengst gestort wilt hebben.

 2. Voeg een boek of e-book toe.
  Dit wijst zichzelf, je hebt een aantal stappen te doorlopen. Houd daarbij rekening met:
  – ISBN: als je boek uitsluitend via Amazon verkocht wordt, kun je ook kiezen voor een gratis ISBN van Amazon. Anders bestel je dit vooraf via ISBN.nl.
  – Formaat van het boek: Amazon werkt met een beperkt aantal boekformaten, gemeten in inches.
  – Aanleverspecificaties: Amazon stelt daar andere eisen aan dan andere drukkers. Op deze pagina kun je voor je vormgever een aanleversjabloon downloaden.
 3. Kies platformen en verkoopprijs.
  Amazon rekent 40% marge (na aftrek van de drukkosten), je ziet bij het invoeren van de verkoopprijs meteen wat jouw marge wordt.
 4. Zodra de bestanden zijn verwerkt, komt je boek online in de Amazon-winkels. Via het KDP-platform kun je zien hoeveel boeken in welk land verkocht zijn.
 5. Je krijgt de verkoopopbrengst zestig dagen na het einde van de maand uitgekeerd..

 

Voordelen van verkoop via Amazon

 • Je hebt via één aanbieder meteen wereldwijd bereik. Amazon is een van de belangrijkste boekverkopers en heeft platformen (marketplaces) in maar liefst negentien landen wereldwijd.
 • Amazon biedt de mogelijkheid van ‘extended distribution’, waarbij aangesloten boekwinkels wereldwijd ook jouw boek kunnen verkopen. Je levert wel iets meer marge in.
 • Via het KDP-platform hoef je je boek maar één keer aan te melden en heb je er verder geen omkijken naar. Productie en distributie verlopen geautomatiseerd en de uitbetaling is in euro’s (dus omgerekend vanuit de verschillende valuta waarmee de boeken zijn afgerekend).
 • Voor zwart-wit uitgevoerde paperbacks is de drukprijs per exemplaar zeer gunstig.

 

Nadelen van verkoop via Amazon

 • De keuze in uitvoering en papiersoorten is erg beperkt. Wil je een luxe uitgevoerd boek uitgeven, dan is Amazon niet de juiste partner.
 • De kwaliteit van het bindwerk is vaak maar matig.
 • De drukprijs van een fullcolouruitgave is zo hoog dat je jezelf uit de markt prijst.
 • Wanneer je je e-book hoger prijst dan 10 euro, krijg je in plaats van 70% nog maar 35% royalty’s. Zo probeert Amazon zijn aanbod laaggeprijsd te houden.

 

Heb je een boek uitgegeven in eigen beheer en wil je dat ook via Amazon verkopen? Lees dan ‘Je boek verkopen via Amazon, hoe doe je dat?‘.

 

Wil jij je boek via Amazon verkopen, maar heb je nog vragen of zie je ertegen op? Wij helpen je er graag bij. Neem contact op met Suzanna van der Laan: 06 – 29 39 18 79 of info@boekenbusiness.com.

 

Inhoudsopgave