Kennisbank voor schrijvende ondernemers
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe vind je een uitgever?

Zo vind je in zes stappen een uitgever voor je boek.

Stap 1 – Schrijf een goed boek

Een goed boek heeft een helder onderwerp en dient het belang van de lezer.

 

Stap 2 – Bepaal wat voor jou belangrijke criteria zijn bij het kiezen van een uitgever

Bijvoorbeeld:

 • De investering die van de auteur gevraagd wordt.
 • De verdiensten per verkocht exemplaar.
 • De reputatie van de (boeken van de) uitgever.
 • Het meekijken en -denken door een professionele partij.
 • De mate van vrijheid die de auteur heeft over bijvoorbeeld inhoud en vormgeving.
 • De termijn waarop het boek gepubliceerd kan worden.
 • Goede banden met pers en boekhandel.

 

Stap 3 – Kies de uitgeefvorm die het best bij jou en je wensen past

 1. Eigen beheer (de auteur heeft alles in eigen hand en verdient aan de verkoop van boeken; vereist een forse investering).
 2. De internetuitgever (geeft bijna alles uit, verdient aan de verkopen via de auteur; geen primaire kosten, boeken worden na bestelling pas geprint via POD).
 3. De dienstverlenende uitgeverij (biedt tegen betaling ondersteunende diensten aan, verdient voornamelijk aan de auteur).
 4. De traditionele kwaliteitsuitgeverij (verdient aan het boek, niet aan de auteur; betaalt de kosten van redactie, vormgeving en drukwerk).

Heb je voorkeur voor een van de eerste drie vormen, dan kun je dat nu in gang zetten. Om bij een traditionele kwaliteitsuitgever binnen te komen, zijn aanvullende stappen nodig.

 

Stap 4 – Maak een publicatievoorstel

Met een publicatievoorstel overtuig je de uitgever dat jouw manuscript het uitgeven waard is. Het bevat onder meer informatie over de inhoud, informatie over de auteur en de marketingplannen van de auteur. Het boek zelf hoeft nog niet af te zijn.

 

Stap 5 – Stuur je publicatievoorstel naar 5 tot 10 relevante uitgevers

Een goed vertrekpunt voor het selecteren van uitgevers is de grotere boekhandel: kijk tussen de boeken die raken aan jouw onderwerp en noteer de uitgevers van deze boeken. Controleer op de betreffende websites of jouw boek hier past en verstuur je voorstel, samen met een of meerdere hoofdstukken van je manuscript.

 

Stap 6 – Wacht af

In veel gevallen nemen kwaliteitsuitgevers enkele weken tot enkele maanden de tijd voor ze een beslissing nemen of ze je manuscript willen uitgeven. Wacht hun reacties af … en schrijf ondertussen door aan je boek. 

Inhoudsopgave